در حال حاضر درمان زنان معتاد و پشتیبانی از آنها پس از بهبود به خوبی توسط دولت صورت نمیگیرد که در این میان وجود یک مکان ثابت میتواند بسیاری از دغدغههای فعالان اجتماعی این عرصه را کاهش دهد.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، اینکه اعتیاد مخرب بوده و میتواند تمام ارزشهای آدمی را زیرسؤال ببرد، موضوعی است که بارها و بارها شنیده شده و در مورد آن صحبت شده است.
مواد مخدر داشته و اراده فرد را از او میگیرد و وادارش میکند بر روی بسیاری از ارزشها پا بگذارد و برای تأمین این ماده از هرچه دارد و ندارد، بگذرد.
درمان و کمک به معتادان بر بهبودی آنچنان اهمیت دارد که نجات یک معتاد را با نجات یک جامعه برابر دانستهاند؛ حال اگر اعتیاد گریبان یک بانو را گرفته باشد این درد بیشتر خواهد بود و برای جامعهای با خصوصیات مشخص ما غیر قابل پذیرشتر است.
سالهاست از تلاش برای یافتن راهکار درمان این بیماری خانمانسوز که هر روز نیز ابعاد تازهای پیدا میکند، میگذرد و بهترین آن ایجاد مراکز ترک اعتیاد توسط افراد متخصص و باتجربه است، افرادی که خودشان در دورهای این مصیبت را تحمل کرده و اکنون موفق شدند آن را کنار بگذارند.
در حال حاضر دو کمپ ترک اعتیاد ویژه بانوان در استان همدان وجود دارد که از همان قواعد کلی کمپهای ترک اعتیاد در ابعاد مختلف مالی و مقرارتی تبعیت میکنند، اما در این میان تفاوتهایی وجود دارد که باید مد نظر قرار گیرد.
در حال حاضر تنها کمپ ترک اعتیاد ویژه بانوان همدان با مشکلات بسیاری از جمله مکان ثابت و مناسب و البته کمبود منابع مالی مواجه هستند. کمپهای ترک اعتیاد بانوان با وجود آنکه هزینه نگهداری بیشتری نسبت به آقایان دارند اما هزینه یکسانی دریافت میکنند و همین امر نیز به یک پاشنه آشیل برای ادامه فعالیت آنها بدل شده است، به ویژه آنکه براساس پروتکل جدید ارسالی، هزینههای آنها افزایش چشمگیری خواهد داشت، البته این مشکل در قبال مسئله مکان کمپ و معضلاتی که در این حوزه وجود دارد، شاید چندان به چشم نیاید.
آنچه بدیهی است، نقش دولت در مسائل اجتماعی، بهداشتی و درمانی است که باید به صورت مستقیم در حوزه آسیبهای اجتماعی به ویژه برای بانوان ورود کند و با حمایت ویژه خود فعالان این عرصه را که تنها به دلیل مسئولیت اجتماعی که بر گردن خود احساس میکنند، یاری دهند.
اگر نبود عشق و علاقه فعالان اجتماعی در این حوزه بدون تردید خلأ اقدامات مناسب میتوانست فجایع بسیاری بزرگتری نسبت به امروز رخ دهد.
استانداردسازی کمپهای ترک اعتیاد برای بانوان نیز الزامی است
معاون پیشگیری ادارهکل بهزیستی استان همدان در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه توسعه مراکز کمپهای ترک اعتیاد و به تبع آن کمپهای ویژه بانوان را در دستور کار نداریم، اظهار کرد: تطبیق مراکز موجود با پروتکل اعلام شده را در دستور کار قرار دادیم تا در حد امکان به استانداردهای لازم نزدیک کنیم.
امیر کوکاییان با بیان اینکه ممکن است برخی از کمپهای موجود نتوانند شرایط خود را با استانداردهای پیش بینی شده منطق کنند، افزود: در حال حاضر دو کمپ ترک اعتیاد ویژه بانوان در همدان و نهاوند وجود دارد.
وی با بیان اینکه این دو کمپ نیز در حال استانداردسازی شرایط هستند، تصریح کرد: اگر نتوانند شرایط لازم را ایجاد کنند، جایگزین خواهند شد و با شرایط فعلی تعداد آنها نیز افزایش نخواهد یافت.
معاون ادارهکل بهزیستی استان همدان با اشاره به اینکه حساسیتهای ویژهای در مراکز ویژه بانوان وجود دارد، تبیین کرد: در این حوزه تاکنون مشکل خاصی به وجود نیامده و تنها خانواده به دلیل رعایت آبروی اعضا، سعی میکنند که مسائل را مخفیانه نگاه دارند.
وی با بیان اینکه مشکلاتی که در کمپهای ترک اعتیاد قرار دارد در این مراکز نیز موجود است، تبیین کرد: ورود و خروج افراد در مراکز ترک اعتیاد بانوان با احتیاط بیشتری صورت میگیرد و همه کارکنان نیز از میان زنان انتخاب میشوند.
گرایش به مصرف مواد مخدر صنعتی در جامعه در حال افزایش است
کوکاییان با بیان اینکه هنوز تفکیک علمی بین گرایش مواد مصرفی بین خانمها و آقایان صورت نگرفته، گفت: در کل تفاوتی وجود ندارد و گرایش مواد در جامعه از سمت سنتی به سوی صنعتی در حال تغییر است.
وی با اشاره به اینکه استفاده از مواد سنتیها به دلیل داشتن بو دشوار است، تشریح کرد: برای مصرف مواد مخدر صنعتی محدودیتهایی که برای مصرف مواد سنتی وجود دارد، مطرح نیست و به همین دلیل گرایش جامعه به مواد صنعتی در حال فزونی است.
هرچند معاون بهزیستی استان همدان مشکلات و مسائل پیشروی کمپهای ترک اعتیاد بانوان و آقایان را تقریباً یکسان میبیند اما نباید از یاد برد که هزینه نگهداری بانوان نسبت به آقایان بیشتر بوده و جامعه هنوز وجود معتاد زن را نپذیرفته است.
کمبود اعتبارات و نبود مکان مناسب بلای جان کمپ ترک اعتیاد زنان
مدیر یک کمپ ترک اعتیاد زنان در همدان در گفتوگو با خبرنگار فارس در همدان با بیان اینکه حدود چهار سال است که در حوزه ترک اعتیاد بانوان فعالیت میکنم، اظهار کرد: تعداد افرادی که در دورههای ترک اعتیاد شرکت میکنند، متغیر است.
شهناز گودرزی با بیان اینکه تمام پرسنل این مرکز را زنان تشکیل میدهند، افزود: مسائل امنیتی برای همه افراد در نظر گرفته میشود، چراکه در زمان شروع خماری به ویژه در روزهای اولیه همه افراد خواهان بیرون رفتن از کمپ هستند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات عدیده ما کمبود منابع مالی است، تصریح کرد: خانوادههای معتادان امکان پرداخت مبلغ ۳۵۰ هزار تومان برای هر دوره درمان را ندارند.
بانوان معتاد در جامعه طرد میشوند
مدیر کمپ ترک اعتیاد زنان در همدان با اشاره به اینکه خانواده آقایان معتاد حمایت بیشتری از آنها به عمل میآورند، ادامه داد: اغلب وقتی آقایان را برای ترک به کمپ اعتیاد میآورند، خانواده آنها از زندگی خود میگذرند تا فرد معتاد بهبود یابد.
وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که زنان معتاد اغلب افراد طرد شده از خانواده هستند و فردی به دنبال بهبود حال آنها نیست.
گودرزی با اشاره به اینکه برخی از زنان معتاد کارتنخواب هستند، گفت: خانواده برخی دیگر از این معتادان نیز حاضر به هزینه برای بهبودی این افراد نیستند و اغلب فرد معتاد را میگذارند و خبری از آنها نیست و نمیتوانیم خانوادهها را برای تأمین هزینهها پیدا کنیم.
خلأ حمایت دولت برای درمان بانوان معتاد
وی با بیان اینکه دولت نیز حمایتی از این افراد نمیکند، اظهار کرد: ما در انتظار تحقق وعدههای داده شده در حوزه کمپهای ترک اعتیاد به ویژه برای بانوان هستیم.
این فعال حوزه ترک اعتیاد با بیان اینکه زنان بسیار حساستر از آقایان هستند، افزود: آقایان در هر مکانی میتوانند مکان مورد نیاز خود را برای ایجاد کمپ پیدا کنند، اما برای زنان سختیهای فراوانی وجود دارد.
وی تصریح کرد: وقتی بخواهیم خارج از شهر مکانی را تعبیه کنیم با مشکل تأمین امنیت مواجه میشویم و اگر در داخل شهر نیز به دنبال یک مکان استقرار باشیم با اعتراض همسایهها مواجه خواهیم شد.
گودرزی با اشاره به اینکه در ابتدای سال جاری به مدت سه ماه به دلیل نبود مکان بیماران کمپ آواره بودند، ادامه داد: در نهایت در چاپارخانه همدان مکانی را پیدا و اجاره کردیم.
وی با بیان اینکه برخی از بیماران با دیدن مکان کمپ حاضر به ماندن در محل نیستند، توضیح داد: مکان قبلی کمپ در شهرک الوند بسیار مناسب بود، اما اجاره آن بالا بود و هیچ نهادی نیز از ما حمایت نکرد.
مدیر کمپ ترک اعتیاد بانوان در همدان با اشاره به اینکه متأسفانه معضل اصلی ما مکان کمپ است، گفت: مکانی ثابت با هزینه مناسب یکی از دغدغههای ما است که انتظاریم داریم مورد حمایت مسؤولان قرار بگیریم.
واکنش نامطلوب جامعه به بانوان معتاد
وی با بیان اینکه مردم آگاهی کامل و صحیحی نسبت به اعتیاد زنان ندارند، اظهار کرد: مردم باید با دید بهتری به بانوان معتاد نگاه کنند، چراکه حاضر نیستند، فرصتی دوباره به آنان بدهند.
گودرزی با اشاره به اینکه نگاه اکثریت جامعه به بانوان معتاد مناسب نیست، افزود: فرهنگسازی لازم در جامعه برای نگاه به بانوان معتاد ایجاد شود.
بیشترین معتادان زن بین ۲۰ تا ۳۵ سال سن دارند
وی با بیان اینکه بیشتر بانوان معتاد بین ۲۰ تا ۳۵ سال سن دارند، تصریح کرد: چرایی روی آوردن به اعتیاد توسط بانوان بیشتر به خلأهای موجود در زندگی فردی و اجتماعی این افراد بازمیگردد.
مدیر کمپ ترک اعتیاد بانوان در همدان با اشاره به اینکه نبود پدر، کمبود محبت، از دست دادن فرزند، مشکل در زندگی زناشویی از جمله دلایل روی آوردن بانوان به اعتیاد است، ادامه داد: این افراد تحمل پشت سر گذاشتن مشکلات و معضلات را ندارند و حتی گاهی معتاد به دنیا میآیند.
وی با بیان اینکه برخی از بانوان برای سوءاستفاده توسط آقایان معتاد میشوند، خاطرنشان کرد: افرادی که در کمپ کار میکنند افراد بهبودیافته هستند که خودشان تجربه این درد را دارند و با روحیه معتادان آشنا هستند.
گودرزی با اشاره به اینکه از افراد حاضر در کمپ برای تمشیت امور استفاده میکنیم، گفت: برای حمام و دستشویی، آشپزخانه و سایر قسمتها دارای مسؤول جداگانه از حاضران در کمپ استفاده میشود.
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از آسیب رساندن معتادان به خود تدابیر لازم اندیشیده شده است، اظهار کرد: سعی میکنیم در دوره افراد ملاقات داده نمیشود، چراکه ممکن است، به او مواد برسانند به ویژه اینکه در خانواده مصرفکننده دیگری نیز وجود داشته باشد.
لاغری عاملی برای اعتیاد زنان به شیشه
مدیر کمپ ترک اعتیاد زنان در همدان با اشاره به اینکه مواد صنعتی به مغز آسیب بیشتری میرساند، افزود: زنان بیشتر برای لاغر شدن از مواد صنعتی به ویژه شیشه استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه دانشجویانی نیز بودند که برای بیدار ماندن و درس خواندن شیشه مصرف کردند، تصریح کرد: یکی از دلایل روی آوردن افراد به مواد صنعتی این باور است که اعتیادآور نیست.
گودرزی با اشاره به اینکه افرادی که مواد سنتی مصرف میکنند، جسمشان آسیب میبیند، ادامه داد: این افراد در هنگام ترک، درد جسمانی را تحمل میکنند و مصرف مواد به مغز آنان آسیب نمیرساند.
وی با بیان اینکه مواد صنعتی مغز و ذهن را درگیر میکند و افراد آسیب بیشتری میبینند، خاطرنشان کرد: افراد کمی میتوانند که از مصرف مواد صنعتی رها شوند و مغز خود را دوباره بازسازی کنند.
خلأ حمایتی زنان بهبودیافته
مدیر کمپ اعتیاد زنان در همدان با اشاره به اینکه خانمها در اعتیاد آسیبپذیرتر هستند، گفت: خانم بهبودیافته وقتی به جامعه بازمیگردد سرپناه و پشتیبانی ندارد که بتواند هزینههای زندگیش را تأمین کند، بنابراین طعمه برخی از افراد میشود زیرا نیاز دارد.
وی با بیان اینکه این وضعیت باعث میشود که بانوان تازه بهبودیافته اعتماد به نفسش را از دست داده و دوباره شروع به مصرف کند، اظهار کرد: متأسفانه در حال حاضر ما تنها مراحل درمان اعتیاد را مورد توجه قرار میدهیم و به پس از آن توجهی نداریم.
گودرزی با اشاره به اینکه برنامهای برای دوران پس از بهبود زنان نداریم، افزود: برنامههای بسیاری بر روی کاغذ و در اذهان برای زنان معتاد و بهبودیافته وجود دارد که نیازمند حمایت مالی و فکری است و در صورت وجود یک مجتمع میتوانیم به این مسائل بپردازیم.
وی با بیان اینکه باید برای بهبودیافتگان شغل ایجاد کنیم، تصریح کرد: اگر تأمین غذا و لباس برای بهبودیافتگان مشکل باشد اجازه سوءاستفاده دیگران از خود را خواهند داد، بنابراین ما باید بتوانیم این افراد را توانمند کرده و از آنها حمایت کنیم.
پروتکلهای جدید کمپهای ترک اعتیاد هزینهبر است
مدیر کمپ ترک اعتیاد زنان در همدان با اشاره به اینکه پروتکل جدید کمپهای ترک اعتیاد مشکلات را بیشتر کرده، ادامه داد: به دلیل اینکه بضاعت مالی ما پایین است و مخارج بالایی نسبت به کمپ آقایان داریم، نمیتوانیم این استانداردهای ابلاغی را اجرایی کنیم.
وی با بیان اینکه افرادی که پشتیبان ندارند را بدون هزینه پذیرش میکنیم، خاطرنشان کرد: برای حفظ سلامتی همه افراد در کمپ باید نظافت افراد را رعایت کنیم و اگر هزینهها را خانوادهها تأمین نشود، باید خودمان پرداخت کنیم.
گودرزی با اشاره به اینکه همه میدانند که هزینه کمپ اعتیاد زنان بیشتر است، گفت: یارانههایی که بهزیستی پرداخت میکند بسیار اندک است.
انتظار از دانشگاه علوم پزشکی برای تأمین پزشک
وی با بیان اینکه پروتکل جدید، خواهان پزشک دائم در کمپ است، اظهار کرد: نمیتوانیم هزینههای یک پزشک ثابت را در مرکز پرداخت کنیم، بنابراین از دانشگاه علوم پزشکی انتظار داریم که پزشک در اختیار کمپ قرار دهد.
این فعال اجتماعی افزود: دولت برای افراد کمبضاعت و بیبضاعت بودجهای در نظر بگیرد تا بیمارانی که توان پرداخت ندارند و ما هم شرایط پذیرش آنها را نداریم، هزینههایشان تأمین و پذیرش شوند.
وی با بیان اینکه برخی از مواقع وضعیت مالی کمپ مناسب است و افراد بیبضاعت را پذیرش میکنیم، تصریح کرد: این مرکز منفعت اقتصادی برای ما ندارد و اتفاق افتاده که تسهیلاتی دریافت و به مجموعه تزریق کردیم.
گودرزی با اشاره به اینکه عاشقانه به دنبال بهبود این افراد هستم، ادامه داد: همه این زنان را دوست دارم اما خیلی از افراد آن را درک نمیکنند.
وی با بیان اینکه در ابتدای کار ما تعداد زنان بهبودیافته حدود هشت نفر بود، خاطرنشان کرد: اکنون تعداد این افراد به ۶۰ نفر میرسد و این مایه افتخار من است.
مدیر کمپ ترک اعتیاد زنان در همدان با اشاره به اینکه بهبودیافتگان به من انرژی میبخشند، گفت: بسیاری از بیماران استان برای اینکه شناخته نشوند به شهرهای دیگر میروند که برای ما پدیده خوبی محسوب نمیشود.
تأمین سخت خوراک بیماران
وی با بیان اینکه ما به سبد کالا نیاز داریم، اظهار کرد: هزینه خوراک مجموعه بالاست و امروز برخی از اقلام ما به اتمام رسیده و حداقل انتظار داریم حبوبات، برنج و مایحتاج اولیه ما را دولت تأمین کند.
گودرزی با اشاره به اینکه هرچند ما بخش خصوصی به حساب میآییم، اما پلیس و دستگاه قضا بیماران را به ما ارجاع میدهند، افزود: هزینهای هم که کمک میشود پاسخگوی نیازها نیست.
وی با بیان اینکه با پلیس همکاری میکنیم اما فردی با ما همراهی نمیکند، تصریح کرد: وقتی کمکی به ما صورت نمیگیرد، نمیتوانم کارمان را ادامه دهیم.