با موافقت رئیس جمهور با تأمین بودجه لازم، معتادان متجاهر هرکدام ۶ ماه از دید شهروندان در شهر دور می شوند.
معضل مواد مخدر و اعتیاد؛افزایش ۲ برابری نگهداری معتادان متجاهر راهگشاست؟به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از مطالبات همیشگی مردم بخصوص در پایتخت، جمع آوری معتادان متجاهر از سطح شهر است، معتادانی که به دلایل مختلف همزمان مصرف، خرده فروشی و دزدی می کنند.
این افراد برای تأمین هزینه مواد مصرفی مجبور هستند دست به اقداماتی بزنند که هرکدام جامعه را با خطر مواجه می کند، آنهایی که وضعشان بهتر است، خرده فروش می شوند و مواد بقیه را تأمین می کنند تا شاید دست آخر به خودشان نیز چیزی برسد.
آنها هم که وضع بدتری دارند، به سرقت های خرد روی می آورند و به هیچ چیز رحم نمی کنند، نه گوشواره های بدل دخترک ۳ ساله و نه صندوق صدقات.
اسماعیل احمدی مقدم فرمانده وقت نیروی انتظامی بارها در جمع خبرنگاران عامل سرقت های خرد را معتادان دانسته بود و گفته بود که این افراد برای تأمین موادمصرفی دست به دزدی های خرد می زنند.
سرقت های خرد را می توان به سرقت لوازم داخل خودروها، طلا و بدلیجات دختران خردسال، زورگیری، سرقت از صندوق صدقات و … تقسیم کرد.
تکیلف خرده فروشان نیز در این میان مشخص است و هرکدام از آنها موجبات تبدیل شدن چند نفر دیگر به متجاهر را فراهم می کنند.
مشکلات اجتماعی که این افراد به خصوص در مناطق خاص مانند شوش، هرندی، دروازه غار، فرحزاد و حاشیه بزرگراه چمران بوجود آوردند، جمع آوری آنها را به مهمترین مطالبه شهروندان از ستاد مبارزه با موادمخدر تبدیل کرده است.
در گذشته طرح هایی نیز جهت جمع آوری آنها انجام می گرفت و هر بار سردار ساجدی نیا فرمانده انتظامی تهران بزرگ در مقابل تعدادی از معتادان جمع آوری شده خبر از پاکسازی مناطق مختلف از متجاهران می داد.
اما مدتی بعد وی در خصوص بازگشت این معتادان به محلات در جمع خبرنگاران از نبود مکان نگهداری معتادان متجاهر گله می کرد و بازگشت آنها را به همین علت می دانست.
همین موضوعات دولت را بر این داشت تا با همکاری شهرداری تهران ظرفیت نگهداری ۶ هزار معتاد متجاهر را فراهم کند.
اما مشکل دیگری در پیش بود، مشکلی که قانون پیش پای مسئولان گذاشته بود و آن عدم اجازه نگهداری معتادان بیش از ۳ ماه در یک دوره درمانی بود.
*معتادان متجاهر چه کسانی هستند؟
معتاد متجاهر طبق قانون مبارزه با مواد مخدر به معتادی گفته میشود که رفتار، گفتار و اعمال وی عرفاً دلالت بر اعتیادش داشته باشد.
مطابق آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر با وجود اینکه تنها ۰٫۸ درصد وسعت کشور به تهران محدود میشود اما تنها در ماههای پایانی سال ۹۰ و کل سال ۹۱ و در ۶ ماهه ابتدایی سال ۹۲ شاهد دستگیری ۴۱ هزار نفر تحت عنوان معتادان متجاهر و اعزام آنها به مراکز اجباری در مراکز ۱۸ گانه استانها بودیم که از این تعداد ۵۳ درصد یعنی ۲۱ هزار و ۵۰۰ معتاد مربوط به استان تهران است.
رحمانی فضلی نیز در جدیدترین اظهارات خود تعداد معتادان متجاهر در تهران را ۱۲ هزار نفر عنوان کرده و گفته که تا از اواسط بهمن جمعآوری معتادان متجاهر تهرانی آغاز شده است.
*۵۰ هزار معتاد متجاهر در کشور
علیرضا جزینی قائم مقام سابق دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در یکی از مصاحبه های خود تعداد معتادان متجاهر در کشو را ۵۰ هزار نفر عنوان کرد.
وی گفت: حدود ۱۵ هزار نفر از معتادان متجاهر در تهران هستند که بخش اعظمی از معتادان نیز از شهرستانهای به تهران آمدهاند و در طرحهای ساماندهی باید تلاش شود تا این معتادان به شهرها و استانهای خودشان برگردند.
*بهاران فرصتی برای متجاهران
وزیر کشور روز گذشته نیز اعلام کرد که ۸۰ درصد معتادان پس از درمان به چرخه اعتیاد بازمیگردند.
به همین دلیل رحمانی فضلی از زمان تصدی مسئولیت دبیرکلی ستاد مبارزه با مواد مخدر سیاست مبارزه اجتماعی با اعتیاد را در دستور کار قرار داد.
مطابق همین سیاست از خانواده ها و مردم دعوت کرد تا در پذیرش بیمارانی که درمان شده اند، بیشتر همکاری کنند تا میزان بازگشت معتادان به چرخه اعتیاد کاهش یابد.
یکی از راهکارهایی هم که در چند ماه اخیر روی آن مانور داده شد، راه اندازی مراکز بازپروری و کارآموزی بهاران توسط شهرداری پایتخت بود تا از بازگشت معتادان به چرخه اعتیاد جلوگیری شود.
البته هنوز برای قضاوت در مورد بهاران زود است و نمی توان با وجود نقایصی که دارد، آنرا موفق یا شکست خورده دانست.
*زمان نگهداری ۲ برابر می شود
مشکل دیگری که مسئولان از ناجا گرفته تا ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد آن صحبت می کردند، مشکل قانونی در خصوص مدت زمان نگهداری معتادان متجاهر بود.
قانون اجازه نگهداری معتادان بیش از ۳ ماه را نمی داد مگر با حکم قاضی که همین امر موجب می شد خیلی زود معتادان جمع آوری شده و درمان شده به پاتوق ها بازگردند.
این مشکل اکنون آنچنان که وزیر کشور روز گذشته اعلام کرد، برطرف شده و با دستور رئیس جمهور و رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر، می توان معتادان متجاهر را تا ۶ ماه در کمپ ها نگه داشت.
به همین منظور اعتبار خاصی نیز در نظر گرفته شده تا هزینه نگهداری هر نفر روزانه ۱۰ هزار تومان، تأمین شود.
حالا با این تصمیم و البته تأکیدات مقام معظم رهبری در انجام فعالیت های ویژه از سوی دستگاه ها در حوزه اعتیاد، انتظار می رود تا معتادان کمتری را در کف خیابان ببینیم.معتادانی که بعضی محلات را غیر قابل سکونت کرده اند و حتی برای رانندگان در بزرگراه های پایتخت نیز خطری جدی محسوب می شوند.