با توجه به حضور کمرنگ نیروهای خارجی در ولایات مختلف افغانستان اکنون امیدهای بسیاری برای کاهش تولید مواد مخدر نیز ایجاد شده اما افزایش شمار مبتلایان به این مواد، همچنان تنور نگرانیها را داغ نگه داشته است.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، با توجه به کمرنگ شدن دلائل و عواملی که سبب افزایش کشت مواد مخدر در افغانستان شده احتمال کاهش کاشت مواد مخدر نیز بالا رفته است.
وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان چندی پیش با انتشار گزارشی اعلام کرد: دستکم ۳ میلیون نفر معتاد به مواد مخدر در افغانستان هستند و این در حالی است که آمار معتادان افغانستان در سال ۲۰۰۹ میلادی به حدود یک میلیون نفر میرسید و آمار اعلامی وزیر مبارزه با مواد مخدر نشاندهنده افزایش سریع استفاده کنندگان این مواد افیونی در افغانستان است.
با وجود این، مسئولان مبارزه با مواد مخدر افغانستان دلیل اصلی افزایش کشت این مواد افیونی و همچنین افزایش معتادان را بیکاری و فقر دانسته که مردم بنابر همین دلائل و همچنین عواملی همچون حمایت خارجیها و تروریستها دست به کشت مواد مخدر زدهاند.
بدون شک، میزان کشت مواد مخدر در افغانستان رابطه عمیقی با مصرفکنندگان آن دراین کشور دارد و به هر میزانی که کشت این مواد افزایش یابد، آمار مصرفکنندگان آن نیز بالا خواهد رفت.
با این وجود، حمایتهای همه جانبه از مواد مخدر از سوی کسانی که پیشرفت و توسعه افغانستان را در تضاد با منافع و مصالح خود میدانستند نیز نقش تأثیرگذاری روی افزایش کشت و قاچاق و در نهایت افزایش معتادان داشته است.
افغانستان در ۱۳ سال پیش که نخستین روزهای زمامداری دولت جدید به رهبری «حامد کرزی» رئیس جمهور پیشین و حضور هزاران نظامی غربی را تجربه میکرد، شاهد کمترین کشت مواد مخدر در جهان بود، اما اینک با طولانی شدن حضور غربیها، کشت این مواد چندین برابر رشد کرده است.
در این جریان بارها مقامات افغانستان گفتند: تولید مواد مخدر در افغانستان به صورت مستقیم و غیرمستقیم توسط خارجیها حمایت میشوند و بنابر گفتههای «حبیبه سادات» نماینده مردم «هلمند» در پارلمان افغانستان، خارجیها علاوهبر حمایتهای غیرمستقیم تولید مواد مخدر را حتی در نزدیکترین محلات پایگاههای نظامی خود نیز پذیرفتهاند.
با این وجود، براساس پیمان امنیتی کابل – واشنگتن اکثر نظامیان خارجی از افغانستان خارج شدند و اینک با آغاز زمامداری دولت جدید و آغاز به کار کابینه این دولت به نظر میرسد فرصتی مناسب برای مبارزه با مواد مخدر در این کشور فراهم شده است.
بهترین فرصتی که در جریان ۱۳ سال بینظیر است، کمرنگی حضور نظامیان خارجی در اکثر ولایتهای افغانستان است و به این صورت دیگر آنان قادر به حمایت مستقیم از مواد مخدر نیستند و بنابرین احتمال کاهش کشت و قاچاق آن و همچنین اعتیاد به مواد مخدر به وجود آمده است.
این دست حمایت خارجیها که حمایت غیرمستقیم از تولیدات مواد مخدر در افغانستان به شمار میرود، فقط در صورت حمایت از تروریستها برای ناامن کردن و ناامنسازی مناطق دوردست است که میتوانند کشت مواد مخدر توسط کشاورزان را تداوم ببخشند.
در این میان، آغاز به کار کابینه جدید دولت کابل نیز چشم امید افغانستانی برای کاهش تولید، قاچاق و استفاده مواد مخدر است و مردم افغانستان معتقدند که در صورت واکنش جدی مقامات تازه انتخاب شده افغانستان، این کشور شاهد کاهش چشمگیر تولید، قاچاق و استفاده مواد مخدر خواهد بود.