استاندار زنجان با بیان اینکه ضروری است تا همیار مبارزه با مواد مخدر در استان، پایه گذاری شود، گفت: در راستای اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر، این امر باید از حوزه اداری خارج شده و به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر زنجان؛ اسداله درویش امیری در جلسه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان با بیان اینکه مبارزه با مواد مخدر از خانه، مدرسه و دانشگاه باید در دستور کار متولیان امر قرار گیرد، اظهار کرد: باید با هماهنگی آموزش و پروش در هر یک از کلاس های مدارس استان، یک همیار مبارزه با مواد مخدر وجود داشته باشد .
وی با بیان اینکه اینها ابتکاراتی است که به مشارکت عمومی در مبارزه با مواد مخدر کمک می کند، افزود: در تمام ایام سال باید برای افزایش نفرت عمومی از مصرف مواد مخدر در جامعه، تلاش و برنامه ریزی شود تا اعتیاد نیز مانند بسیاری از فسادها مورد نفرت و بدنامی در جامعه قرار گیرد.
درویش امیری با اشاره به اینکه پیشگیری، مبارزه و برخورد با اعتیاد، امری است که نیازمند عزم جدی بوده و همت همگانی می طلبد، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه پایگاه های مقاومت بسیج هم شبکه قوی، گسترده و منسجمی بوده و هم اعضای آن، انگیزه بالایی برای مبارزه و برخورد با مواد مخدر داشته و ظرفیت مناسبی برای مبارزه به صورت قرارگاهی دارند، لذا نیروی انتظامی و سپاه استان، از این شبکه منسجم و قوی، استفاده کند تا بتوان فضا را برای توزیع کنندگان و مصرف کنندگان مواد مخدر، نا امن کرد.
استاندار زنجان با ابراز نگرانی از کاهش سن مصرف کنندگان مواد مخدر که حدود ۵۰ درصد از آنها در سنین ۱۵ تا ۳۵ قرار دارند، تصریح کرد: چکیده و آمار کوتاه، مختصر و مستدل گزارش پلیس مبارزه با مواد مخدر استان به اعضای شورا، ائمه جمعه و شخصیت های متنفذ فرهنگی ارسال شود تا مسئولین حوزه اجتماعی و فرهنگی، ضمن آگاهی از گسترش تولید و توزیع مواد مخدر در سال های اخیر در مجامع عمومی و به ویژه خطبه های نماز جمعه، به اطلاع جامعه برسانند که آمار مصرف کنندگان جهانی طی دهه گذشته تاکنون، ۵۰ میلیون نفر افزایش پیدا کرده و افزایش آمار استان، متاثر از گسترش غیر قابل اندازه گیری حوزه تولید، توزیع و مصرف کننده در جهان است.
وی با اشاره به اینکه نیروی انتظامی، مظلومانه و غریبانه در امر مبارزه با اعتیاد و سوداگران توزیع مواد مخدر تلاش می کند، گفت: اگر قرار باشد در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به ۴۰ شاخص عمده و مهم نظام پرداخته و در خصوص آن مانور داده شود، بی شک یکی از این شاخص ها، نقشی است که جمهوری اسلامی ایران در امر مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر در منطقه ایفا می کند.
استاندار با بیان اینکه متاسفانه ایران به دلیل همسایگی با بزرگترین کشور تولید کننده مواد مخدر، آسیب زیادی دیده و شهدای بیشتری نسبت به سایر کشورها دارد، افزود کشفیات سال ۹۶ در کشور، ، ۱۴ درصد و کشفیات استان، ۷۳ درصد نسبت به سال ۹۵ افزایش داشته است.
درویش با اشاره به انگیزه های مصرف مواد مخدر، خاطر نشان کرد: کسب لذت، کنجکاوی، تفریح و سرگرمی، مشکلات روحی و روانی، در دسترس بودن مواد مخدر، فشار دوستان و نزدیکان، رفع درد، انجام کار سنگین، کاهش علائم بیماری، اختلافات خانوادگی و … از انگیزه های مصرف مواد مخدر و اعتیاد در جامعه است که همه قربانیان، طعمه سوداگران و توزیع کنندگانی می شوند که به دنبال سود بالا از طریق فروش مواد هستند که باید این خلاها با اقدامات مختلف، پر شود.
در ادامه اين جلسه عبدالرضا شهبازي، دبير شورا هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان، ضمن تقدير از تلاشها و فعاليتهاي نيروي انتظامي، به برخي از نكات كليدي و مهم در زمينه وضعيت فعلي جهان، منطقه و كشور و استان در حوزه اعتياد و مبارزه با مواد مخدر اشاره نمود.
عبدالرضا شهبازی با بیان اینکه باید به گونه ای تلاش شود تا کانون خانواده، اولویت اول پیشگیری از مصرف مواد مخدر قرار گیرد، اظهار کرد: ۴۶/۲۸ درصد معتادین، اولین تجربه مصرف مواد مخدر را در منزل دوستان و ۲۸/۲۲ درصد نیز منزل خود را اعلام کرده اند و این یعنی بعضی خانواده ها نسبت به انتخاب دوستان فرزندشان غفلت دارند ، بنابراین در مجموع، اولین تجربه مصرف مواد مخدرِ بیش از ۵۰ درصد معتادین، ناشی از عدم آگاهی و غفلت خانواده هاست.
این مقام مسئول با بیان اینکه برنامه های هفته مبارزه با مواد مخدر از یکم لغایت ششم تیر ماه با همکاری و مشارکت دستگاه های اجرایی و با محوریت سازمان های مردم نهاد و تشکل های مردمی برگزار میشود، خاطر نشان کرد: دیدار با استاندار و نماینده ولی فقیه در استان، دیدار با خانواده های معظم شهدا و جانبازان عرصه مبارزه با مواد مخدر و برگزاری برنامه های تلویزیونی با حضور صاحب نظران حوزه مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد از جمله این برنامه هاست.
شهبازی افزود: سخنرانی فرمانداران در پیش از خطبه های نماز جمعه شهرستان های تابعه، اختصاص بخشی از خطبه های نماز جمعه توسط ائمه جمعه شهرستان ها به بحث کاهش آسیب های اجتماعی، همایش پیاده روی خانوادگی، برگزاری مسابقات مختلف ورزشی با شعار «نه به اعتیاد»، افتتاح نمایشگاه آگاه سازی و اطلاع رسانی از خطرات ناشی از اعتیاد و فرهنگ سازی و پیشگیری با همکاری شهرداری و سازمان های مردم نهاد، افتتاح و بهره برداری از نمایشگاه توانمند سازی سازمان های مردم نهاد، برپایی نمایشگاه محصولات تولیدی افراد بهبود یافته، امحاء مواد مخدر غیر دارویی با هماهنگی استان های همجوار، برگزاری کارگاه های آموزشی پیشگیری از اعتیاد ویژه خانواده ها در مناطق پر خطر حاشیه شهر به صورت سیار از سوی سازمان های مردم نهاد و بازدید از مراکز درمانی و اقامتی و کمپ های ترک اعتیاد از برنامه های هفته مبارزه با مواد مخدر در استان است.
وی با بیان اینکه اعتیاد به مواد مخدر، یکی از ۴ بحران بین المللی، محسوب شده و در ایران نیز در راس آسیب های اجتماعی قرار دارد، اظهار کرد: بر اساس فعالیت های صورت گرفته در سال های اخیر و در راستای سیاست های دولت و ستاد مبنی بر اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر، میانگین مصرف شیشه در ایران بصورت نسبی کاهش یافته است و زمینه مشارکت فعال تشکل های مردمی در مبارزه با مواد مخدر فراهم شده است .
شهبازی با بیان اینکه ایران در خط مقدم این آسیب اجتماعی و تهدید بینالمللی قرار دارد، یادآور شد: براساس گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر سازمان ملل در سال ۲۰۱۶ میلادی، سهم جمهوری اسلامی ایران از ۵۲۶ تُن کشفیات تریاک در جهان ۷۵ درصد، از ۸۱ تُن کشفیات هروئین ۱۷ درصد و از ۲۱ تُن مرفین کشف شده، ۶۱ درصد بوده است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه جرائم بیش از ۵۰ درصد زندانیان کشور، مرتبط با مواد مخدر است، بیان کرد: و ۵۵ درصد طلاق ها، ۶۵ درصد همسر آزاری ها، ۳۰ درصد کودک آزاری ها، ۲۵ درصد قتلهای عمد، ۲۳ درصد خشونت در جامعه، ۲۰ درصد جرائم منکراتی و ۱۰ درصد جرائم مالی در کشور، ناشی از اعتیاد به مواد مخدر است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان با اشاره به اینکه علیرغم تغییر الگوی مصرف، کماکان مصرف تریاک در کشور با ۶۶ درصد در رتبه اول قرار دارد، .و به دلیل فقر آگاهی از مخاطرات و سهولت کشت و تولید و جذاب بودن عنوان مخدر «گُل»، مصرف این نوع ماده به ویژه در بین جوانان سیر صعودی دارد؛ این قشر تصور میکنند گل، یک ماده مخدر گیاهی بدون خطر است، در حالی که خطرات توهم زایی گل، به مراتب چندین برابر شیشه است.
وی با بیان اینکه نرخ شیوع مصرف مواد مخدر در استان، بطور متوسط 2 درصد است و ۶ درصد جمعیت معتادان زنان تشکیل می دهند، خاطر نشان کرد: میانگین سن اعتیاد در مردان، ۲۴ و در زنان، ۲۶ سال بوده و یکی از مسائل نگران کننده، نرخ شیوع مصرف مواد مخدر در بین کارگران واحدهای صنعتی است که به حدود ۲۲ درصد رسیده است.
در ادامه اين جلسه برخي از اعضاي شورا، نظرات و ديدگاههاي خود را درباره برنامههاي سالروز جهاني مبارزه با مواد مخدر و سياستها و طرحهاي موجود در اين حوزه بيان کردند.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر زنجان۹۷٫۰۴٫۰۴