دبير كميته مقابله با عرضه شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوي گفت: ورزش بهترين و مناسبترين راه پيشگيري از اعتياد است و بيگمان وقتي فرد با ورزش کردن به روحيهاي با نشاط دست مييابد، بر اضطرابها و افسردگيهاي خود غلبه ميکند و ديگر به مصرف مواد مخدر نميرود.
به گزارش روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي؛ وحيد اشرفي کارشناس مطالعات منطقهاي و دبير کميته مقابله با عرضه اين شورا، در مراسم افتتاحيه نشستهاي علمي- پژوهشي پيشگيري از اعتياد که با موضوع نقش ورزش در پيشگيري از اعتياد در فرهنگسراي ترافيک مشهد برگزار شد، گفت: سطح اوليه پيشگيري براي افرادي است که تاکنون مصرف نداشتهاند اما در معرض خطرند و براي اين افراد بايد اقداماتي بهمنظور جلوگيري از فراهم شدن زمينه اولين مصرف يا حتي قرار گرفتن در محيط مصرف و همچنين پيشگيري از وقوع رفتارهاي پرخطر انجام شود.
وي سطح دوم پيشگيري را تشخيص و درمان سريع افراد وابسته به مواد مخدر و داراي سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان عنوان کرد و يادآور شد: درمان اعتياد خود عامل پيشگيري از ديگر آسيبهاي اجتماعي مانند سرقت، طلاق، قتل، فحشا و… است.
دبير كميته مقابله با عرضه شوراي هماهنگي استان در ادامه، سطح سوم پيشگيري را بازپروري معتادان دانست و تصريح کرد: به دليل شدت عوارض اعتياد، بازگشت فرد به حالت طبيعي، سالها به طول ميانجامد؛ بنابراين در اين مرحله جايگزيني مهارتهاي مورد نياز و افزايش توانمنديها بهمنظور کاهش افت شديد عملکرد بيماران انجام ميشود تا از بازگشت آنها به اعتياد جلوگيري شود.
اشرفي همچنين با بيان اينکه الگوگيري نادرست، تنهايي، معاشرت با دوستان ناباب و معتاد و نداشتن تفريحات سالم از جمله علتهاي اجتماعي گرايش به اعتياد است، گفت: افراد به ويژه جوانان نياز به جمعي دارند که در آن مطرح شوند و به رقابت بپردازند که نبود يا کمبود سرگرميهاي متناسب با سن جوانان براي گذراندن اوقات فراغت ميتواند يکي از عوامل بروز ناهنجاريها و انحرافات باشد.
اشرفي تاكيد كرد: اگر جوان تفريح سالم داشته باشد و بتواند خود را سرگرم کند و در کنار دوستان خوب خود شاد باشد، ديگر به سمت مصرف مواد مخدر گرايش پيدا نميکند.
وي بر ضرورت برنامهريزي براي غني کردن اوقات فراغت جوانان تاکيد و تصريح کرد: انجام فعاليتهاي اجتماعي مثبت و هدفمند (مشارکت عمومي براي نظافت يا نقاشي محله، کمک به افراد ناتوان، برگزاري جمعه بازار براي فروش توليدات جوانان و (فعاليتهاي سالم و مفرح همراه با هيجان) مسابقات فوتبال بين محلهاي، تشکيل گروه کوهنوردي، عضويت در باشگاههاي ورزشي) و فعاليتهايي که با کسب اطلاعات و تقويت مهارتهاي پرهيز از مواد مخدر مانند عضويت در گروههاي اجتماعمحور محلات از جمله برنامههايي كه در اين خصوص پيشنهاد ميشود.
وي درباره تاثير ورزش در پيشگيري از اعتياد نيز گفت: رهايي از بيکاري، بيبرنامه بودن، ايجاد هيجان و خلاقيت تقويت حس همکاري گروهي، مشارکت و تعاون افراد با يکديگر از جمله نتايج سودمند ورزش است، همچنين فعاليتهاي ورزشي باعث تخليه عواطف منفي، تضادها و تعارضهاي درون فرد ميشود و فرد از تنشهاي رواني، افسردگي و ديگر مشکلات روحي مثل اضطراب رهايي مييابد.
دبير شوراي هماهنگي استان گفت: ورزش و فعاليت بدني مناسب و بازيهاي شاد و دسته جمعي باعث ميشود که توليد برخي هورمونهاي عصبي نظير «سروتونين» افزايش يابد و با توجه به نقش اين ماده شيميايي در افزايش فعاليت و نيز تنظيم خواب، علايم بارز افسردگي که کم خوابي يا بدخوابي و بيتحرکي است، بهبود محسوس و آشکاري پيدا ميکند.
اشرفي تصريح کرد: ورزش و فعاليتهاي بدني موجب افزايش ترشح «اندروفين» ميشود که يک ماده مخدر طبيعي، بيضرر و بسيار قوي است. اندروفين در واقع مورفين طبيعي است که براي تسکين دردها در بدن ترشح ميشود. در افراد فعال و ورزشکار، ميزان ترشح اين ماده شيميايي مهم بيشتر است، لذا کمتر به اعتياد و مصرف مواد مخدر روي ميآورند، درحالي که در افراد کم تحرک و افسرده ميزان توليد اين ماده کمتر است که در برخي موارد چنين افرادي به داروهاي ضد افسردگي، مسکن و مواد مخدر پناه ميبرند.
وي تاکيد کرد: ورزش و فعاليتهاي بدني باعث نشاط، شادابي، تسکين درد، اعتماد به نفس، کاهش استرس و افسردگي ميشود و در ورزش فرد با افراد سالم معاشرت پيدا ميکند و از تنهايي و انزوا خارج ميشود.
همچنين در ادامه اشرفي به نتايج طرح ملي شيوع شناسي مصرف مواد مخدر در سال ۹۰ اشاره کرد و گفت: تعداد تقريبي معتادان کشور يک ميليون و ۳۲۵ هزار نفر است که ۹/۳ درصد (نه و سه دهم درصد) زن و ۹۰/۷ درصد (نود و هفت دهم درصد) مرد هستند.
وي درباره ماده مصرفي در گروه نمونه بررسي شده اظهار کرد: ۵۵ درصد ترياک، ۲۶ درصد شيشه، ۱۶ درصد کراک و هروئين مصرف کردهاند و ۸۳ درصد آنها سابقه مصرف سيگار داشتهاند که به نظر ميرسد دروازه ورود به مواد مخدر سيگار است.
اشرفي با بيان اينکه ميانگين سن آغاز مصرف در گروه نمونه ۲۱ سال بوده است، گفت: دليل شروع مصرف مواد در گروه نمونه به ترتيب اولويت کسب لذت، کنجکاوي، تفريح و رفع مشکلات روحي بوده است.
وي به تاثير دوستان ناباب در اعتياد اشاره کرد و گفت: پيشنهاد دهنده براي اولين مصرف مواد در گروه نمونه ۴۲ درصد دوستان و ۲۴ درصد نيز يکي از بستگان فرد بوده است، همچنين اولين مکان شروع مصرف مواد در گروه نمونه، ۲۸ درصد منزل دوستان و ۲۲ درصد منزل خود فرد بوده است.
منبع خبر: روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي ۹۲/۷/۸