خراسان رضوی- دکتر ساره حسینی با اشاره به روز جهانی مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: در سالهای اخیر پیشرفتهای قابلتوجهی در حوزه تشخیص و درمان سرطان حاصل شده است و امید میرود آیندهای روشنتر در انتظار بیماران مبتلا به این بیماری باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به اینکه با وجود تمامی پیشرفتها، پیشگیری از سرطان همچنان پیشنیاز اصلی مقابله با این بیماری است، خاطر نشان کرد: کنترل عوامل خطر مانند ترک دخانیات،مواد مخدر ، تغذیه سالم، فعالیت بدنی مناسب و پرهیز از قرارگیری در معرض مواد سرطانزا میتواند تا حد زیادی از بروز این بیماری جلوگیری کند.
وی با بیان اینکه سرطانها گروهی از بیماریها هستند که در اثر رشد و تقسیم غیرقابل کنترل سلولهای بدن ایجاد میشوند، بیان کرد: در حالت عادی تقسیم سلولی یک فرآیند طبیعی و ضروری است، اما زمانی که این روند از کنترل خارج شود و سلولها به صورت بیرویه تکثیر شوند، تودهای به نام تومور شکل میگیرد که در صورت بدخیم بودن میتواند به سایر نقاط بدن گسترش یابد.
دکتر حسینی افزود: تحقیقات علمی نشان میدهد یکی از عوامل اصلی ایجاد سرطان، اختلالات ژنتیکی در ساختار DNA سلولهای بدن است. این اختلالات سبب میشوند سلولها پیام رشد بیوقفه دریافت کنند و در نتیجه، بیماری سرطان بروز پیدا کنند.
وی با اشاره به نقش برجسته پژوهشهای ژنتیکی و شناسایی عوامل محیطی و ارثی مؤثر بر بروز سرطان تصریح کرد: راز اصلی مبارزه با سرطان در شناسایی دقیق ریشههای آن است. خوشبختانه، پیشرفتهای بیولوژی مولکولی و ژنتیک طی سالهای اخیر امکان بررسی دقیقتر اختلالات زمینهساز سرطان را فراهم کرده است.
این متخصص رادیوتراپی انکولوژی گفت: درمانهای جدید هدفمندتر شدهاند و امکان شناسایی سلولهای سرطانی حتی در مراحل ابتدایی فراهم آمده است. امروزه با استفاده از داروهای نوین، ایمونوتراپی، شیمیدرمانی پیشرفته و پرتودرمانیهای تخصصی، امیدهای تازهای برای درمان بیماران ایجاد شده است. بسیاری از مبتلایان میتوانند به کمک روشهای نوین درمانی، زندگی سالمتر و طولانیتری داشته باشند.
وی با تأکید بر اهمیت تشخیص زودهنگام سرطان یادآور شد: تشخیص سریع بیماری نقش تعیینکنندهای در موفقیت درمان ایفا میکند؛محققان توانستهاند شاخصها و فناوریهای مناسبی برای غربالگری و شناسایی زودهنگام سرطان توسعه دهند تا بیماران در کوتاهترین زمان ممکن تحت درمان قرار گیرند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: عدم تبلیغ و مصرف مواد سرطانزا، توجه به سلامت جسمی و روانی، و رعایت سبک زندگی سالم باید به اولویتهای روزمره شهروندان تبدیل شود. تحقیقات علمی متعدد در جهان نشان میدهد بسیاری از سرطانها با تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری هستند.
دانشیار رادیوتراپی انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تأکید کرد: امروز دانش پزشکی بیش از هر زمان دیگری به بیماران سرطانی امید بخشیده و درمانهای نوین روزبهروز مؤثرتر و اختصاصیتر میشوند؛ اما همچنان لازم است همگان با انتخاب شیوه زندگی سالم و انجام مراقبتهای پیشگیرانه، سهم خود را در مبارزه با سرطان ایفا کنند.