خراسان رضوی- محمدعلی نبیپور در جلسه کمیته مشارکتهای مردمی شورای فرهنگی مبارزه با مواد مخدر که با حضور نمایندگان تشکلهای مردمی برگزار شد، اظهار داشت: مبارزه و پیشگیری از مواد مخدر یکی از موضوعات راهبردی است که در سطح ملی نیز با نگاه جدی دولت همراه شده است و در همین چارچوب باید از رویکرد صرفاً امنیتی فاصله بگیریم و زمینه مشارکت و حساسیت اجتماعی را افزایش دهیم.
وی با اشاره به اقدامات دستگاههای انتظامی و امنیتی، تأکید کرد: ضروری است سازمانهای مردمنهاد با توان واقعی به میدان بیایند. ما باید از ظرفیتهای موجود برای آگاهیبخشی در بطن جامعه استفاده کنیم تا شاهد اقدامات مؤثر در سطوح شهرستانی و استانی باشیم. در این مسیر، هماهنگی میان دستگاههای فرهنگی و اجتماعی با سمنها ضروری است تا سمنها در این مسیر به خوبی پای کار بیایند.
معاون سیاسی استاندار خراسان رضوی افزود: خیرین در دورههای اخیر بهصورت ملموس وارد میدان شدهاند و حمایتهای جدی از معتادان متقاضی ترک اعتیاد انجام دادهاند. این مشارکت میان خیرین، سمنها و دستگاههای اجرایی، میتواند در فرآیند مدیریت و پیشگیری از اعتیاد اثربخش باشد.
نبیپور با اشاره به وضعیت سمنهای فعال در استان گفت: در حال حاضر ۱۰ شهرستان استان فاقد سمن فعال در حوزه مبارزه با مواد مخدر هستند که این خلأ باید از سوی فرمانداران بهصورت جدی پیگیری و جبران شود. همچنین در شهرستانهایی که بیش از یک سمن فعالیت دارند نیز، باید اطمینان حاصل شود که فعالیت آنها اثربخش و واقعی است.
وی تصریح کرد: دولت بهتنهایی قادر به مدیریت پدیده نوظهور مواد مخدر نیست. سمنها و دستگاههای فرهنگی و اجتماعی باید نقش پشتیبان دولت را ایفا کنند تا اقدامات اثربخشی در این حوزه رقم بخورد.
نبیپور در ادامه از اقدامات صورتگرفته در مشهد تقدیر کرد و گفت: در کلانشهر مشهد فعالیتهای برجستهای در زمینه پیشگیری از اعتیاد انجام شده است که لازم است از شهرداری، دستگاههای اجرایی، سمنها و خیرین فعال در این حوزه و همچنین نیروی انتظامی که این فرایند را با دقت رصد میکند، قدردانی شود.
معاون سیاسی استانداری در پایان از شکلگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان با رویکرد جدید خبر داد و خاطرنشان کرد: «جلسات این شورا در سال جاری بهصورت منطقهای و با حضور میدانی در شهرستانها برگزار خواهد شد تا ظرفیتها و نیازهای هر منطقه بهصورت دقیق بررسی شود و تصمیمات مؤثرتری اتخاذ شود.
لزوم تدوین نقشه راه سمنها و تهیه اطلس پیشگیری از اعتیاد در استان
در ادامه این جلسه، هادی رجائینیا، مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری خراسان رضوی نیز با اشاره به نقش کلیدی تشکلهای مردمی در کاهش آسیبهای اجتماعی تأکید کرد: «در حوزه پیشگیری از اعتیاد، سمنها باید مورد حمایت جدی دستگاههای اجرایی قرار گیرند تا بتوانند با اثرگذاری واقعی وارد میدان شوند.»
وی افزود: تجربیات موفق سمنها در حوزههای مختلف نشان داده است که در صورت حمایت، این نهادها توانایی ایفای نقش مؤثرتر حتی نسبت به نهادهای دولتی را دارند.
رجائینیا ادامه داد: اگرچه برخی چالشها در مسیر همکاری میان سمنها و دستگاههای اجرایی وجود دارد، اما با همافزایی و هماهنگی میتوان این چالشها را مدیریت کرد. دستیابی به یک مشارکت واقعی مستلزم اراده مشترک همه دستگاههاست.
وی ضمن ابراز نگرانی از کاهش سن اعتیاد در جامعه، تصریح کرد: امروز اعتیاد از مرزهای عمومی گذشته و وارد مدارس و دانشگاهها شده است. برای مقابله با این شرایط، در حال تدوین یک نقشه راه برای اقدامات سمنها در بازه کوتاهمدت هستیم.
رجائینیا همچنین از همکاری با آموزشو پرورش و دانشگاهها برای تدوین سازوکارهای اجرایی این برنامهها خبر داد و اظهار داشت: نهادهای آموزشی باید پیشرو در حوزه پیشگیری باشند و ما نیز در کنار آنها خواهیم بود.
وی در پایان با تأکید بر ضرورت تهیه اطلس پیشگیری از مواد مخدر گفت: در حال حاضر، ۲۶ سمن در ۱۹ شهرستان استان فعال هستند و برای برنامهریزی دقیق، تهیه اطلس جامع این حوزه امری ضروری و راهبردی است. امیدواریم با حمایت مستمر دستگاههای اجرایی و حضور فعال تشکلهای مردمی، گامهای مؤثری در مسیر کاهش آسیبهای اجتماعی ناشی از اعتیاد برداشته شود.
گفتنی است در این جلسه، گزارش مصوبات نشست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مورخ ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ و همچنین طرح «سمن مسیر سبز مسافر» برای درمان بهبودیافتگان مورد بررسی قرار گرفت.
همچنین، اعضای کمیته و فرمانداران سراسر استان برنامههای پیشنهادی خود را برای سال ۱۴۰۴ در حوزه پیشگیری از اعتیاد با محوریت سازمانهای مردمنهاد ارائه کردند.