به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری؛ علیرضا زالی در آئین افتتاحیه کمپین آگاهی بخشی و پیشگیری از گرایش به کانابیس که در بیمارستان غدیر برگزار شد، افزود: آگاهی بخشی و ایجاد حساسیت اجتماعی اولین فصل از دیباچه اجرای این کمپین خواهد بود.
وی، اعتیاد را یک پدیده چند وجهی اعلام کرد و ادامه داد: اعتیاد تأثیرات مهمی در شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میگذارد و همچون سایر پدیدههای اجتماعی نیاز به استقرار دیدگاهی آکادمیک، علمی و مبتنی بر شواهد وجود دارد و پرداختن به مسائل اجتماعی بدون نگاه علمی، موضوع را ناقص باقی نگه میدارد.
زالی با تاکید بر اثربخشی مؤثرتر میدان داری نسل جوان و دانشجویان در کمپینهای اینچنینی، گفت: این کمپین غیردولتی است و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تنها نقش هدایتگر دارد و مداخله اجرایی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: موضوع اعتیاد، همکاری سازمانها و دستگاههای مختلف را میطلبد و در کنار مشارکت سایر دستگاهها، نقش اصلی را خود مردم ایفا میکنند، بر همین اساس حضور سازمانهای مردم نهاد در این مسیر مؤثر خواهد بود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: موضوع اعتیاد نباید مورد کمتوجهی قرار گیرد، در نگاهی حداقلی ثابت شده این مسئله اجتماعی در لایههای پنهان اثرات منفی بیشماری دارد و باید جسارت بیان مسئله وجود داشته باشد تا ظرفیت اجتماعی و مدنی در این مسیر به کار گرفته شود.
به گفته زالی، وجود پیشینههای اجتماعی و روانشناختی منجر به درگیری افراد میشود و بنابراین با بررسی این سوابق، اقدامات درمانی مؤثر خواهد بود.
وی همچنین عنوان کرد: در قوانین کشور نیز به منظور توانبخشی افراد درگیر اعتیاد، نگاهی بیمار انگارانه حاکم است.
زالی، راهاندازی و بهرهبرداری از ۱۰ مرکز سراج در مراکز بهداشتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را اقدامی بزرگ در مسیر آگاهی بخشی، کاهش آسیب و پیشگیری از اعتیاد دانست.
وی با اشاره به اینکه کانابیس به دلیل دارا بودن مادهای به نام THC اثر روانشناختی جبرانناپذیری به همراه دارد و سایر مواد موجود در آن منجر به افزایش ضربان قلب و تخریب حافظه کوتاه مدت میشود، گفت: بر اساس نتایج مطالعات، در مصرف مزمن ۱۰ تا ۲۰ درصد خطر اعتیاد به کانابیس وجود دارد.
به گفته زالی، در مصرف مزمن افراد ۷ تا ۳۵ سال، اثر کاهش سطح IQ نیز مشاهده شده است.
وی در پایان به مصارف پزشکی کانابیس اشاره کرد و گفت: همچون سایر مواد، کانابیس نیز در برخی از انواع اسپاسم عضلانی، دردهای مزمن و کاهش اشتها در بیماران مبتلا به ایدز میتواند مصرف پزشکی داشته باشد.