با آمدن فصل تعطيلات جوانان وقت آزاد بيشتري دارند. به زعم كارشناسان خانوادهها بايد برنامهريزي درستي براي تعطيلات جوانان و اوقات فراغتشان داشته باشند. در غير اينصورت آسيبهاي زيادي آنها را تهديد خواهد كرد. يكي از تهديدهاي بزرگي كه هميشه در كمين جوانان نشسته موادمخدر است. اگر خانوادهها اطلاعات اصولي از اين مقوله داشته باشند و بدانند كه چگونه آن را به جوانشان انتقال دهند حصاري محكم دور آنها خواهند كشيد. هدف اصلي اجتماعي شدن مبارزه با موادمخدر هم ايجاد اين حصار نامرئي است.
دبير اول كميسيون اجتماعي مجلس با اشاره به اينكه عوامل مختلفي در بحث تشديد و سير صعوي گرايش به موادمخدر تاثيرگذار است، به روابط عمومي ستاد مبارزه با موادمخدر ميگويد: يكي از دلايل عدم آموزش كافي از تبعات و تاثيرات سوء موادمخدر به ويژه موادمخدر صنعتي است. به هر حال كساني كه گرايش پيدا ميكنند از عوارض زيانبار آن اطلاعات كافي ندارند. آموزش عواقب اعتياد نوعي مصونيتسازي است. اين كه چه كساني اين آموزشها را بدهد نيز مهم به نظر ميرسد.
محمداسماعيل سعيدي ادامه داد: بيكاري (درجوانها و ميانسالان) هم عامل گرايش به بزهكاريهايي همچون موادمخدر است. عامل سوم هم عدم وجود مراكز تفريحي سالم كه بتواند جوانان را از تفريحات زيرزميني جدا كند. جوانان در حال حاضر به عنوان تفريحاتي به محافلي وارد ميشوند و در آنجا به تبعيت از جمع مجبور ميشوند موادمخدر مصرف كنند. اين محافل بعضا منجر به تشديد گرايش به موادمخدر و آسيبهاي ديگر ميشود. جواناني كه به اين محافل ميروند اكثرا هيچ گونه اطلاعاتي از موادمخدر ندارند و در اين مهمانيها با آن آشنا ميشوند و اگر هم اطلاع دارند از تبعات آن خبر ندارند. بايد مراكز تفريحي به نسبت نياز جوانان وجود داشته باشد تا جوان مجبور نشود با رفقاي ناباب نشست و برخاست كند.
وي با بيان اينكه عامل بعدي جرياني از خارج كشور است كه به دنبال گسترش موادمخدر ميباشد، گفت: اين جريان با دو انگيزه سياسي و تجاري – اقتصادي به شيوع موادمخدر دامن ميزنند. عوامل متعدد و مختلف فرعي و اصلي در گرايش به موادمخدر وجود دارد.
سعيدي با اشاره به رويكرد اجتماعي كردن موادمخدر تاكيد كرد: بعد از انقلاب اسلامي نه تنها در بحث موادمخدر بلكه در خيلي از مسائل، خانوادهها وظايف خود را به نهادهاي رسمي واگذار كردند و انتظار دارند اين نهادهاي رسمي مسئوليت فرزندشان را به عهده بگيرد. مثلا در گذشته بسياري از مسائل تربيتي و اجتماعي به فرزند آموزش داده ميشد و انتظاري از حكومت وجود نداشت، منتهي در حال حاضر منتظرند كه حكومت و دولت اين كارها را انجام دهد. از عهده دولت برنميآيد. بايد همه به مسئوليت خود اشراف كامل داشته باشند و در قبال فرزندانشان وظايفي دارند. ما نميتوانيم فريضه امر به معروف و نهي از منكر را به جا آوريم چون آنقدر سراغ مسائل پيش پا افتاده رفتيم كه حتي در بعضي مواقع ديد منفي به اين فريضه ايجاد كردهايم. امر به معروف اين است كه همه در قبال پديدههاي منفي جامعه مسئولند و اگر هر كسي به درستي مسئوليت خود را انجام ندهد، مسلما همان آسيب و معضل به زودي دامنگير خودش خواهد شد.
سعيدي بر اين باور است كه اين مقولهها نبايد دستخوش سانسور شوند. بايد خانوادهها را آموزش دهيم و كاملا از عوارض و عواقب مصرف موادمخدر آگاه شوند. در مرحله دوم بايد خود جوانان را آگاه كنيم. در اين بخش نهادهاي مختلفي مسئول هستند. آموزش و پرورش، آموزش عالي، رسانهها و… بايد اطلاعرساني و آموزش را انجام دهند.
دبير اول كميسيون اجتماعي مجلس در ادامه با اشاره به خانوادههايي كه درگير اعتياد هستند، بيان داشت: بايد نحوه برخورد با معتاد را به اين خانوادهها آموزش داد. گاهي برخوردهاي ناشيانه باعث ميشود كه معضل ديگري هم به وجود آيد. بيشتر به سراغ بعضي از داروهايي رفتيم كه خودش رانت شده و بحثهاي ديگري را هم به وجود آورده است. نهادهاي حامي بايد علاوه بر اقدامات درماني، به خانوادههايي كه والدين يا همسر درگير موادمخدرند، مشاوره كافي ارائه شود. در اين مورد مشاوره از آموزش هم بهتر است.
منبع خبر: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر ۹۳٫۵٫۱۳