• امروز : یکشنبه - ۱۵ تیر - ۱۴۰۴
  • برابر با : 11 - محرم - 1447
  • برابر با : Sunday - 6 July - 2025
کل پست ها: 74021اخبار امروز : 0
5

افزایش آگاهی مردم نسبت به خطرات مخدرهای صنعتی ضروري است

  • کد خبر : 9507
  • ۰۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۵:۳۷

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با اشاره به اینکه مواد مخدرهای غیر استاندارد به دلیل وجود مواد سمی و ناخالص بیشترین علت فوت مصرف‌کننده‌ها است، گفت: افزایش آگاهی مردم نسبت به خطرات مخدرهای صنعتی ضرورت دارد.دکتر معصومه هاشمیان در گفت و گو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدراظهار داشت: در مورد […]

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با اشاره به اینکه مواد مخدرهای غیر استاندارد به دلیل وجود مواد سمی و ناخالص بیشترین علت فوت مصرف‌کننده‌ها است، گفت: افزایش آگاهی مردم نسبت به خطرات مخدرهای صنعتی ضرورت دارد.

دکتر معصومه هاشمیان در گفت و گو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدراظهار داشت: در مورد مصرف مواد مخدر غیر استاندارد که امروزه دلیل فوت تعداد زیادی از معتادان است و به وفور در مواد مخدر صنعتی وجود دارد، باید اطلاع رسانی عمومی انجام شود که بیشترین تاثیر گذاری را در این میان صدا و سیما دارد.

وی اظهار داشت: موضوع چهارشنبه سوری سالیان زیادی بود که بسیاری از خانواده‌ها را دچار چالش ساخته بود و متاسفانه هر ساله و طی روزهای پایانی سال تعداد زیادی از نوجوانان و جوانان به دلیل نداشتن اطلاع کافی از خطرات احتمالی مواد محترقه مصدوم و تعدای نیز کشته می‌شدند ولی خوشبختانه طی چند سال اخیر با افزایش آگاهی افراد، میزان کشته و مصدومین به حداقل رسیده است.

هاشمیان تاکید کرد: باید از تجربه چهارشنبه سوری در این رابطه استفاده کنیم و مصاحبه با افرادی که آسیب‌های فراوانی را به دلیل مصرف مخدرهای صنعتی متحمل شده‌اند را به صورت مستمر به نمایش گذاریم. البته ایجاد ترس در جامعه مد نظر نیست و منظور حساس‌سازی مردم نسبت به این موضوع است. افراد نه فقط از طریق شنیده‌ها بلکه باید با چشمان خود و از طریق مشاهده فیلم و مستند و … شاهد عوارض مصرف مخدرهای صنعتی که اکثرا سمی و ناخالص هستند، باشند.

وي گفت: تجربه نشان داد که با مشارکت مردمی توانستیم فلج اطفال را در کشور ریشه کن کنیم، در صورتیکه مردم همکاری نمی‌کردند این موضوع محقق نمی‌شد. لذا باید جهت پیشگیری از مصرف مواد مخدر به ویژه مخدرهای صنعتی همزمان با آگاه‌سازی مردم، از خود آنها برای مبارزه و پیشگیری مدد جوییم.

هاشمیان در مورد رویکرد اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: در خصوص راهکارهای افزایش مشارکت مردمی یا درگیرکردن جامعه در پیشگیری از اعتیاد باید به این موضوع توجه داشت که پدیده اعتیاد یک مشکل چند بعدی است و عوامل متعددی در بروز آن دخالت دارند. این عوامل را باید شناسایی و اولویت بندی کرد و سپس جهت رفع آن و بهره‌مندی از ظرفیت اجتماعی برآییم.

وی افزود: نمی توان مدعی شد، که تاکنون علل اعتیاد در جامعه شناسایی نشده ولی به نظرم اولویت بندی در این موضوع صورت نگرفته است.مشکلات و نابسامانی های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و الگو سازی نامناسب جوانان از جمله عوامل تاثیر گذار در اعتیاد و گرایش جوانان به مواد مخدر است.

این دکترای آموزش و سلامت ادامه داد: صاحب نظران پس از اولویت بندی علل شکل گیری و بروز اعتیاد باید از مردم بخواهند که نظر خود را در این رابطه ارائه دهند و همزمان اطلاع و آگاهی آنان را در این حوزه ارتقاء دهند.

هاشمیان ارائه اطلاع و آگاهی صحیح و جامع به مردم را بسیار در پیشگیری از اعتیاد موثر دانست و گفت: نقش صدا و سیما در محقق شدن این موضوع پررنگ و بی بدیل است. البته رسانه ملی باید کنار سایر رسانه ها موجی از حساسیت میان مردم ایجاد کرده و سپس سایر سازمان ها و نهاد های کشور همچون نهادهای آموزشی جهت اشاعه آگاهی مردم در امر پیشگیری از اعتیاد گام بردارند.

وی با طرح این سوال که آیا مردم ما واقعا اطلاع نسبت به موضوع مخدرهای صنعتی که اکثر در کارگاه های زیرزمینی تولید می شود و در قالب تبلیغات گسترده برای لاغری و زیبایی و … به فروش مکی رسد اطلاع دارند؟ گفت: متاسفانه وضعیت مناسبی از لحاظ میزان آگاهی مردم در این زمینه نداریم.

عضو هیئت علمی علوم پزشکی سبزوار تصریح کرد: پیشگیری در این زمینه به صورت جدی وجود نداشته و بسیاری از افراد جامعه حتی دانشجویان، ورزشکاران و هنرمندان نیز نسبت به این موضع اطلاع لازم را ندارند.

بهره مندی از شبکه های اجتماعی جهت پیشگیری از اعتیاد
وی با تاکید بر اینکه ایجاد شبکه های آنلاین از گروه های همسال از راهکارهای مناسب اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد در جامعه است، تصریح کرد: متاسفانه خلاء شبکه اجتماعی قوی در این زمینه در کشور احساس می شود. باید توجه داشت که مطالب پیشگیرانه از اعتیاد براي جوانان و نوجوانان را مي‌توان از طریق شبکه‌های اجتماعی و سایر وسایل ارتباط جمعی که امروزه تقریبا توجه تمامی جوانان را به خود معطوف ساخته… به اشتراک گذاشت.

هاشمیان افزود: همچنین افرادی که سابقه اعتیاد داشته و در حال حاضر بهبودیافته به شمار می‌روند می‌توانند با عضویت در این شبکه‌ها تجربیات تلخ خود را جهت درس عبرت و راهکارهای نجات دشوار از دامن اعتیاد را به اشتراک گذاشته و برای اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر تلاش کنند.
عضو هیئت علمی علوم پزشکی سبزوار گفت: ضرورت دارد که مسئولین مربوطه به موضوع بهره مندی از شبکه های اجتماعی جهت پیشگیری از اعتیاد توجه داشته باشند و با روش های جدید جهت آموزش جوانان و نوجوان تلاش کنند.

به گفته وی این آموزش ها باید به روز، صحیح و از طریقی باشد که جوانان و سایر افراد جامعه میل و گرایش بیشتری جهت دریافت و فراگیری مطالب پیشگیری از اعتیاد داشته باشند.

هاشمیان با اشاره به اینکه نقش شبکه های اجتماعی در پیشگیری از سرطان توسط کارشناسان بررسی و در یکی از کشورها شبکه‌ای آنلاین جهت ارتباط افراد سرطانی راه اندازی شد، گفت: این موضوع نتایج مثبتی را به همراه داشت. از جمله آموزش های پیشگیری از سرطان در این شبکه مطرح همچنین فضا برای ارتباط میان مبتلایان به صورتی مهیا شد که این افراد به دلیل گفتگو با یکدیگر کیفیت زندگیشان ارتقاء یافت. این موضوع نشان‌دهنده تاثرگذاری شبکه اجتماعی در حوزه‌های درمانی و پیشگیرانه بود. لذا می توان در کشور از این راهکار جهت اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر گام برداشت.

این دکترای آموزش و سلامت در ادامه، خواستار ايجاد شبکه‌های اجتماعی در حوزه مبارزه، پیشگیری و درمان اعتیاد از مسئولین شد و گفت: نقش آموزش و پرورش، خانواده، تشکیل و تقویت مراکز بازپروری بی تاثیر در پیشگیري از اعتیاد نیست ولی باید به فکر راهکارهای عملی و تاثیر پذیر بود و توجه داشت چه عواملی بیشتر سبب سوق دادن جوانان به اعتیاد می شود تا هزینه ها، نیرو و تلاش ها را بیشتر به آن سمت ببریم.
به گفته وی بسیاری از مواقع هزینه ها بیشتر در جاهایی خرج شده که تاثیر گذاری کمتری در پیشگیری از اعتیاد داشته است و همه این موارد به دلیل انجام نشدن اقدامات کارشناسی است.

هاشمیان افزود: با محقق شدن رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر در دولت تدبیر و امید به نظر می رسد، شاهد کاهش اعتیاد و مبارزه جدی تر با مواد مخدر از طریق راهکارهای معقول، منطقی و کارشناسی شده باشیم.


ملاحظات سیاسی نباید مانع دیدن واقعیت ها شود
عضو هیئت علمی علوم پزشکی سبزوار با بیان اینکه به دلیل ملاحضات سیاسی نباید اجازه دهیم که واقعیت ها دیده نشود، گفت: همراه تیم خود در سبزوار تحقیقی را انجام دادیم ( بررسی میزان سوء مصرف در بین مصدومین و ارتباط آن با نوع حادثه در مراجعه کنندگان به اورژانس امدادی سبزوار) که نتیجه آن چنین شد؛ کسانی که به هر دلیلی به اورژانس سبزوار مراجعه می‌کردند، تعداد زیادی از آنها مواد مخدر مصرف کرده یا به طریقی با این موضع درگیر بودند. این آمار برای ما بسیار تعجب بر انگیز بود و نشان داده موضوع اعتیاد و مواد مخدر در کشور به ویژه در برخی از شهرها و استان‌ها بیش از حد نگران کننده است و باید دنبال راهکارهای جدی جهت رفع این چالش بود.

هاشمیان گفت: ملاحظات سیاسی در این زمینه نه تنها سبب می‌شود از واقعیات دور شویم، بلكه باعث می‌شود، نتوانيم تصمیمات درست و کارشناسانه‌اي در جهت رفع اين مشکل بگيريم و چاره‌ای درست بيانديشيم.

وی در پایان خاطر نشان کرد: همچنین باید از نتیجه تحقیقات صاحبنظران علوم اجتماعی در کشورهای مختلف استفاده کرد و جهت پیشگیری از اعتیاد و مبارزه اجتماعی با آن از این طریق نیز بهره‌مند شد.

منبع خبر:  روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۳٫۵٫۲ 

لینک کوتاه : https://news.dchq.ir/3/?p=9507

برچسب ها