به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با موادمخدر؛ دکتر اسکندر مومنی در دیدار با ریاست هیئت نمایندگی فدراسیون روسیه گفت: افزایش کشت و تولید در افغانستان برای هر دو کشور که در مسیر ترانزیت مواد مخدر هستیم، بسیار نگران کننده است و باید اقدامات جدی تری داشته باشیم.
وی افزود: ایران و روسیه دو کشور تاثیر گذار در منطقه هستند و به شدت مورد تهدید مواد مخدر می باشند که ناگزیریم در مبارزه با مواد مخدر خصوصا مهار و توقف کشت در افغانستان، اقدامات موثری انجام دهیم.
دبیرکل ستاد گفت: در سال ۲۰۲۲ سطح کشت و تولید در افغانستان ۳۲ درصد افزایش یافت و گزارش های رسمی مراجع ذیربط بین المللی و از جمله دفتر UNODCو INCB تایید می کنند که لابراتوارهای تولید متامفتامین در سراسر افغانستان پراکنده شده است.
مومنی ادامه داد: با رصد تحولات منطقه شاهدیم که امریکا در پی گسترش قلمرو نفوذ نظامی، سیاسی و اقتصادی در کشورهای آسیای میانه و تشنج آفرینی در کشورهای همسایه و افغانستان و سایر نقاط منطقه است.
وی گفت: تمامی این تشنجات و حادثه آفرینی ها ضمن بروز بی ثباتی در منطقه، به انحای مختلفی در تشدید قاچاق موادمخدر و تشدید جرایم سازمان یافته اثر مستقیم و تعیین کننده دارند. بنابراین ایران و روسیه با توجه به موقعیت جغرافیایی و سیاست های شرارت آمیز قدرت های استکبار جهانی، بیش از هر زمان دیگری در معرض جرایم ناشی از قاچاق موادمخدر و پیامدهای زیانبار مصرف موادمخدر افغانستان قرار دارند و در عین حال، دو کشور از ظرفیتهای لازم برای همکاری در جهت مهار این مسائل برخوردار هستند.
دبیرکل ستاد پیشنهاد کرد که در سطح دو جانبه، اسنادی را که تاکنون امضاء شده است با دقت و بدون وقفه اجرا شوند، مخصوصا شناسایی و تعقیب باندهای اصلی مواد مخدر در افغانستان، تبادل اطلاعات و اجرای عملیات کنترل دلیوری.
مومنی ادامه داد: تا حد ممکن، طالبان را به اجرای گسترده برنامه های توسعه و کشت جایگزین و شناسایی و انهدام لابراتوارهای تولید هروئین متعهد کنیم.
وی افزود: در عرصه بین المللی، ما باید مقابله با رویکرد غربیها را که به نوعی کنوانسیونهای بین المللی کنترل موادمخدر را با ایجاد نرمش در مقابله با مجرمان مواد مخدر به چالش می کشانند، محور همکاریها قرار دهیم. همچنین در مجامع بینالمللی از عدم ایفای تعهدات جامعه جهانی و سازمان های ذیربط در اجرای برنامه های توسعهای و کشت جایگزین در افغانستان گله و اجرای آن را به عنوان یک مطالبه بی وقفه مطرح کنیم.
مومنی بیان کرد: در همکاری منطقهای آمادهایم تا پیش نویس یادداشت تفاهم همکاری کشورهای دریای خزر را مورد بررسی و نهایی کنیم. در این سند، زمینههای همکاری از جمله، انتقال دانش و تجربیات، مبادله اطلاعات عملیاتی، مبادله هیات ها در سطوح مختلف به صراحت مشخص شدهاند تا کارشناسان کشورها در یک فرصت مناسبی پیش نویس این سند را نهایی کنند.
وی گفت: در سنوات گذشته، در قالب شش نشست “گروه ائتلاف پنجگانه آسیای مرکزی” متشکل از افغانستان، ایران، پاکستان، روسیه و تاجیکستان، چارچوب همکاری ها در مورد تعامل شرکاء نسبت به مسایل منطقه ای و بین المللی ترسیم شد که امیدوارم با ابتکار روسیه مجددا فعال شود.
آقای خارپف معاون وزیر کشور روسیه در دیدار با دکتر مومنی با اشاره به جنگ اوکراین تاکید نمود که این کشور نیز قبل از درگبری یک سال اخیر و هم اکنون یکی از نقاط تولید و قاچاق مواد مخدر صنعتی به خاک روسیه بوده است و تنها در مدت اخیر، نیروهای روس موفق به انهدام ۴ لابراتوار در استان های تحت کنترل روسیه در خاک اوکراین شده اند.وی با اشاره به گزارش های موجود از برخی کشورهای غربی و اروپایی، تاکید کرد که تلاش برخی کشورها برای قانونی سازی و جرم زدایی از مواد مخدر اساسا غیرقابل قبول است و مطمئنا پشیمانی را برای آنها به همراه خواهد داشت.