عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس گفت: هيچ كس با نيت معتاد و بيخانمان شدن سراغ موادمخدر نميرود، تمامي افرادي كه به عوارض شديد استفاده از موادمخدر مبتلا شدند در ابتدا به صورت تفريحي شروع كردهاند.
دكتر سيامك مرهصدق به روابط عمومي ستاد مبارزه با موادمخدر ميگويد: استفاده از مواد مخدر در افراد تحصيلكرده جامعه است. متاسفانه برخي از گروهها (مهندسين، پزشكان، وكلا، دانشجويان، افراد تحصيلكرده و…) كه براي مردم گروههاي مرجع هستند به موادمخدر آلوده شدهاند. در گذشته معدود افراد تحصيلكردهاي بودند دچار اعتياد ميشدند ولي امروزه مصرف موادمخدر در تحصيلكردهها رو به افزايش است و متاسفانه در برخي محافل به صورت تفنني و براي تفريح موادمخدر مصرف ميكنند. هميشه بايد اين را به جوانها گوشزد كنيم كه تمامي افرادي كه به عوارض شديد استفاده از موادمخدر مبتلا شدند از استفاده تفريحي شروع كردهاند. هيچ كسي با نيت معتاد و بيخانمان شدن سراغ موادمخدر نميرود. از نظر علمي ثابت شده متوسط عمر كسي كه به صورت تزريقي از موادمخدر استفاده ميكند، زيرا ۵ سال است.
وي با بيان اينكه آمار مصرف قرص بين دانشجويان رو به افزايش است، ميافزايد: مشكلي كه در اين مورد وجود دارد فروش اين داروها توسط داروخانهها بدون نسخه پزشك است. مصرف آمفتامينها به يك سري بيماريهاي خاص محدود است، بنابراين حتما بايد زير نظر پزشك متخصص (روانشناس يا متخصص داخلي) مصرف شود. حتي مصرف اين داروها توسط متخصصان هم محلي از اعراب ندارد. بنابراين كنترل وزارت بهداشت و درمان بر داروخانهها بسيار ضروري به نظر ميرسد.
به گفته او؛ ممكن است كه قرصها شب امتحان به يك دانشجو كمك كند، ولي در حقيقت بر اثر مصرف داروها ذخيره انرژي دانشجو به سرعت مصرف ميشود و چيزي از خارج به او اضافه نميشود. به عبارت ديگر توان رواني كه مثلا قرار بوده در دو ماه مصرف شود يك شبه صرف ميشود. نتيجه هم اين است كه دانشجو بعد از دو ماه ديگر توان درس خواندن نخواهد داشت. بايد به دانشجو توضيح داد كه اين قرصها ثلثهاي دروني بدن شما را تحريك ميكنند و در كوتاه مدت آن را مصرف ميكنند. بنابراين بدنتان در طولاني مدت با كمبود اين ثلثها روبرو خواهد شد. از سوي ديگر نوع درس خواندن دانشجو در ايران بايد تغيير كند. ارزيابي مكرر در ترم نياز به اين روشهاي عجيب و غريب را كاهش ميدهد.
ازدواج گرايش به موادمخدر را كاهش ميدهد
دكتر مره صدق با بيان اينكه موادمخدر صنعتي، محرك و روانگردانها بسيارخطرناك هستند و آسيبهاي جبران ناپذيري را به كل جامعه ميزند، ميگويد: آدمي كه معتاد است براي به دست آوردن پول مواد خود به هر كاري دست ميزند. پس نميتوان گفت كه فقط خود و اطرافيانش در معرض خطر هستند. آمارهاي خاصي در دنيا وجود دارد يكي از آنها اين است كه اگر در مورد خرده فروشي سختگيري شود آمار جنايت بالا خواهد رفت. وقتي در مورد موادمخدر سختگيري شود، قطعا قيمت آن افزايش پيدا ميكند. مزيت افزايش قيمت اين است كه افراد جديد كمتر رو به موادافيوني ميآورند. اما معتادان حرفهاي براي بدست آوردن موادمخدر خود به هر جنايتي روي ميآورند. به همين دليل در بسياري از كشورهاي دنيا پليس آگاهانه چشم خود را روي بعضي از موادفروشي خرد ميبندد تا جلوي اين پديده را بگيرد.
وي با اشاره به روي آوردن جوانان به تجردگرايي و خطراتي كه آنها را تهديد ميكند، ميافزايد: فرهنگ سنتي ايراني بسيار زيبايي است. طبق اين فرهنگ فرزندان تا زماني كه ازدواج نكردهاند در كانون خانواده زندگي ميكنند و به خاطر حرمتي كه خانواده در ايران دارد به طور طبيعي از فرزندان محافظت ميكند. علائق و وابستگيهاي خانوادگي فرزندان را مقيد ميكند كه ساعتهاي رفت و آمد كنترل شدهاي داشته باشند. در واقع بدون هيچ محدوديتي، فقط براي رعايت حرمت خانواده جوان بسياري از قوانين را رعايت ميكند. خانواده، جوان را پايبند ميكند و رفتار اجتماعياش را در چارچوبي پيش ميبرد كه به قداست خانواده لطمه نزند. اين كه به سوي تغيير ارزشهاي سنتي و بومي هستيم و به دنبال فرهنگسازي آن هستيم كار خوبي نيست. زندگي مجردي براي جوانها آسيبزاست. جوان اگر مجبور نباشد اشتباه است كه به سمت زندگي مجردي برود. علاوه بر آن كه جوانها را در كنار خانواده نگه ميداريم بايد جوانهايي كه مجبور هستند مجردي زندگي كنند را آموزش دهيم تا بتوانند محيط امني را براي خود فراهم كند و رفتار اجتماعياشان را براساس علائق و ارزشهاي خانواده خود برگزينند.
به گفته دكتر مره صدق، يكي از مشكلات جامعه ما كه حتي جنبه استراتژيك پيدا كرده خطر رسيدن به رشد منفي جمعي است. اگر شرايط ازدواج را فراهم كرده و سن ازدواج را به سن مناسب تقليل دهيم نه تنها جلوي اعتياد جوان را ميگيريم بلكه جلوي خيلي از مفاسد اجتماعي را خواهيم گرفت. با كاهش سن ازدواج فاصله سني دو نسل كمتر ميشود و در اين صورت است كه آنها زبان يكديگر را ميفهمند و اين امر به كاهش آسيبهاي بزرگ اجتماعي مانند اعتياد كمك شاياني ميكند. ضمن آن كه اگر بتوانيم تنشهاي خانوادگي، طلاق، درگيريهاي بين پدر و مادر كمتر كنيم شانس درگير شدن به اعتياد را هم كاهش ميدهيم. آگاهي دادن به خانوادهها در رابطه با علائم شروع مصرف موادمخدر فرزندان با همسر ميتواند در مراحل اوليه از پيشروي آنها به ورطه اعتياد جلوگيري كند.
عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس با بيان اين كه تمام ابزار خنثي هستند، ميافزايد: بستگي دارد چه استفادهاي از ابزار شود. در شبكههاي اجتماعي تجمعاتي وجود دارد كه استفاده از موادمخدر و بسياري از اشكالات اخلاقي ديگر را در جامعه ترويج ميكنند. در بسياري از كشورهاي دنيا ارائه موادمخدر و حتي فروش انسان از طريق شبكههاي اجتماعي صورت ميگيرد. منتهي از اين شبكهها ميتوان استفاده بهينه هم داشت. مثلا در بسياري از كشورها جلسات سيستم NA به صورت آنلاين برگزار ميشود. استفاده از شبكههاي اجتماعي ميتواند مثبت، منفي، خنثي، خيلي مثبت و خيلي مخرب باشد. اين نكته را هم نبايد از ياد برد كه شبكههاي اجتماعي نميتوانند جايگزين روابط انساني شوند چون در شبكههاي اجتماعي رابطه چهره به چهره نيست و عمق پيدا نميكند. در اين ارتباطات فرد نهايتا به اقيانوسي از رابطه ميرسد به عمق يك بند انگشت. اين نوع ارتباط نميتواند در زندگي تاثيرگذار باشد چون صوري است ولي ميتوان از اين شبكهها براي پيگيري پيشگيري و درمان افراد آلوده به موادمخدر استفاده كرد.
منبع خبر: روابط عمومي ستاد مبارزه با موادمخدر۹۳٫۳٫۲۹