دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی گفت: ساماندهی معتادان و به خصوص معتادان متجاهر فقط به انتقال آنها به کمپهای ترک اعتیاد خلاصه نمیشود، ترک اعتیاد بدون توانمندسازی و اشتغال این افراد، بازگشت دوباره به اعتیاد است.
خراسان رضوی- محمد حسین صالحی با تاکید بر ضرورت همراهی همه مدیران عضو شورا و آحاد مختلف جامعه در حمایت از معتادان بهبود یافته و ایجاد اشتغال آنها، گفت: باید صیانت اجتماعی از معتادان بهبود یافته را جدی بگیریم تا از بازگشت این افراد به چرخه اعتیاد پیشگیری شود.
وی تاکید کرد: صيانت از آسيب ديدگان از اعتياد در مانايي بهبوديافتگان در درمان بسيار مهم است تا زماني كه رويكرد صيانت از بهبوديافتگان و خانوادههاي آسيب ديده از اعتياد مورد توجه نباشد نميتوانيم خروجي ملموسي در حوزه درمان داشته باشيم دوره های مهارت آموزی و صیانت اجتماعی بهبودیافتگان در فرآیند درمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
دبیر شورا افزود: در موضوع معتادان متجاهر با توجه به عدم وجود آمار قطعی، تخمین زده میشود در خراسان رضوی بیش از ۹ هزار نفر که از این تعداد حدود هفت هزار نفر مربوط به مشهد مقدس می باشد، در حال حاضر حدود چهار هزار نفر از این تعداد در مراکز ماده ۱۶ و تبصره ۲ هستند که بر اساس دستور استاندار و رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان ، ساماندهی و جمع آوری کلیه معتادان متحجاهر دردستور کار قرار دارد.
صالحی عنوان کرد: معتادان متجاهر افرادی هستند که در منظر عمومی مواد مخدر مصرف میکنند و در مراکز نگهداری معتادان ماده ۱۶ افراد با دستور قضایی نگهداری می شوند و بعد از حضور حداکثر یکساله نیز با دستور مقام قضایی، امکان ترک این مراکز را دارند.
وی با بیان اینکه تا پیش از سال ۹۹ تمام اردوگاهها در مشهد متمرکز بود، افزود: اما پارسال این اردوگاه ها در شهرستان های نیشابور ،سبزوار، تربت حیدریه، قوچان، گلبهار و تربت جام نیز هر کدام باحداکثر ۲۰۰ نفر ظرفیت راه اندازی شد .
دبیر شورا گفت: در حوزه زیرساختها طی یک سال اخیر کار ویژه ای انجام شد ،در طول ۶ ماه اول سال ۱۳۹۹ ظرفیت نگهداری مراکز نگهداری معتادان متجاهر استان ۱۸۰۰ نفر به پنج هزار نفر رسید که اکنون با مشارکت و تعاملی که در سطح استان، صورت گرفته است این رقم درحال افزایش بوده و تا امسال این ظرفیت به حدود ۸۰۰۰ نفر خواهد رسید.
صالحی افزود: بیش از ۷۰۰ مرکز درمان و کاهش آسیب اعتیاد در خراسان رضوی فعال است که حدود ۹۰ درصد آنها در مشهد مستقرند.
وی گفت: در تکمیل چرخه درمان اعتیاد صیانت و توانمندسازی بسیار با اهمیت است. در این میان تشکلهای مردمی و خیران نیز نقش مهمی میتوانند ایفا کنند. در همین راستا یکی از خیرین محترم در حال ایجاد مرکز توانمند سازی ویژه بانوان است که مقرر است ماهانه تا حدود یک میلیارد ریال هزینه کند.
با توجه به حجم و گستردگی کار از مردم عزیز بویژه خیرین درخواست دارم ،هرکس که می تواند در عرصه توانمند سازی کمک کند به شورای هماهنگی مراجعه کند و ما هم هرچه در توان داریم پای کار میآوریم.
دبیر شورا افزود: دستگیری معتادان متجاهر و نگهداری آنها هرچند ممکن است در درمان و ترک مواد، چنانکه باید تاثیر نداشته باشد، اما در مسایل اجتماعی و افزایش احساس امنیت در سطح جامعه و از طرفی کاهش آسیب به خود آنها نقش موثری دارد.
صالحی یکی از مطالبات اصلی مردم استان را جمعآوری معتادان متجاهر دانست و عنوان کرد: ساماندهی معتادان متحاهر دارای چندین مرحله است که مرحله اول شامل جمع آوری آنها با دستور مقام قضایی و ارجاع آنها به مراکز نگهداری برای درمان میباشد پس از پروسه درمان، دورههای مهارت آموزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است که این دورهها در مراکز ماده ۱۶ مردان و زنان انجام میشوند.
وی در ادامه از مشارکت دستگاه های استانی (دستگاه قضایی ، انتظامی ،سپاه امام رضا(ع) ،شهرداری و شورای شهر مشهد، بهزیستی ، علوم پزشکی ، اداره کل زندانها و..) و حمایت ستاد مبارزه با مواد مخدردر اجرای طرح ساماندهی و صیانت معتادان متجاهر خبر داد و گفت: حسب تاکید استاندار و رئیس شورای هماهنگی استان، ساماندهی معتادین متجاهر در دو گام تعریف شده، گام اول جمع آوری کلیه معتادین متجاهر استان، و در گام دوم تجمیع ظرفیت های استانی و ملی برای توانمند سازی این افراد و ایجاد زمینه بازگشت بخش قابل توجهی از افرادی که پس از بهبودی انگیزه و قابلیت بازگش به جامعه را دارند .
دبیر شورا افزود: البته اولویت اصلی ما در حوزه مبارزه با مواد مخدر پیشگیری است ، با توجه به اینکه نرخ شیوع اعتیاد در استان ۲.۷ درصد است ، ۹۷.۳درصد از افراد جامعه سالم هستند اما جامعه سالمی که در معرض خطر هستند و اقدامات پیشگیرانه برای این جمعیت چند ده میلیونی ضروری است.
صالحی اضافه کرد: باید شعار “نقش و سهم من در پیشگیری از اعتیاد چیست” را بهعنوان کلید واژه قرار دهیم و با فرهنگ سازی مشارکت حداکثری مردم در برنامه های پیشگیرانه را در سطح جامعه گسترش دهیم.