با توجه به شرایط منطقه ای کشورمان، مواد مخدر و روان گردان ها تبدیل به تهدیدی جدی علیه ساختارهای اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی ، اجتماعی شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا ، استمرار مصرف مواد مخدر بویژه روانگردان ها ، کاهش سن اعتیاد به ۱۵ سال ، افزایش بیماریهایی مانند سرطان ها ، ایدز ، هپاتیت ناشی از مصرف مواد مخدر، آسیب های وارده به کانون گرم خانواده و افزایش آمار طلاق به دلیل اعتیاد از مشکلات روز افزون جامعه است.
بر اساس آمارهای رسمی ستاد مبارزه با مواد مخدر حدود یک میلیون ۳۲۵ هزار نفر در کشور بصورت تفننی و دائم مواد مخدر مصرف می کنند ، در حالیکه آمارهای غیررسمی از افزایش استعمال مواد مخدر و روان گردان ها در کشور خبر می دهد.
کارشناسان حوزه اعتیاد معتقدند، سابقه ورود و رواج مواد مخدر در ایران، به عنوان نزدیکترین همسایه افغانستان که بزر گترین تولیدکننده مواد مخدر در جهان است از مهمترین دلایل ورود آسان مواد مخدر به کشور است.
ˈ حمید صرامی ˈ مدرس دانشگاه و مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر در این زمینه گفت :همزمان با افزایش اطلاع رسانی های دولتی و غیردولتی در مورد تهدید مواد مخدر در کشور، موادی مانند کراک ،هرویین و مواد محرک صنعتی و شیمیایی (ATS ) مانند شیشه و غیره در برخی از شهرهای بزرگ کشور به آسانی تهیه می شود و با کمترین رد و اثری قابل مصرف است.
وی افزود:از آنجایی که این مواد بی بو و بی دود بوده و در مراحل اولیه اعتیاد، کم ترین تغییر را در ظاهر افراد به وجود می آورد، اقبال زیادی کسب کرده است.
وی ادامه داد:اشخاصی که ازسر تفنن وتفریح، مواد غیرصنعتی مصرف می کردند و تحت فشار خانواده قرار داشتند، اینک متأسفانه به سمت مصرف مواد جدید گرایش پیدا کرده و تغییر الگوی مصرف از مواد سنتی به مواد صنعتی در سطح کشور به صورت جدی در حال شکل گیری است.
صرامی ،به اقتصاد مواد مخدر و روان گردانها اشاره کرد و گفت : نظام حاکم بر سازمان های بزهکار، انواع روش و استراتژی های مقابله با این پدیده، از مواردی بوده که در حوزه آکادمیک اقتصاد مواد مخدر و روان گردانها مطرح است.
وی افزود:با توجه به اینکه اقتصاد مواد مخدر و روان گردانها در حوزه اقتصاد خرد قابل تبیین است، بنابراین از کوچک ترین واحدهای فعال در این عرصه، که همان تولیدکنندگان مواد مخدر و کشاورزان هستند، آغاز می شود و پس از بررسی فرایند اقتصادی مواد مخدر
از مرحله کشت وارد حوزه های دیگر همچون مصرف،تجارت و حمل و نقل و توزیع خواهد شد .
صرامی با بیان اینکه علت اعتیاد به مواد مخدر به دنبال آن ایجاد بیشتر جنایت ها درجهان، در زخمهای روانی ریشه دارد که در زندگی روزمره مردم وارد می شود، تصریح کرد: در آینده ای نزدیک مصرف گسترده مواد مخدر و روان گردا نها ادامه داشته و جنایات سازمان یافته جهان برای تامین این تقاضا ادامه خواهد یافت و آن را به سودآورترین تجارت و مادر اکثر جنایات دیگر تبدیل خواهد کرد.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: تجارت جهانی مواد مخدر، سالانه حدود یکهزار و ۵۰۰ میلیارد دلار بوده و سود همه این فعالیت ها در مجموع حدود ۷۵۰ میلیارد دلار در سال تخمین زده می شد.
صرامی در پایان هشدار داد: مداخلات پیشگیرانه همه نهادهای دولتی و سازمانهای مردمی برای مقابله با شیوع همه گیری اعتیاد میان جوانان امرضروری و نیازمند اجرای برنامه های بلند مدت در محیط های آموزشی ، اداری ، تفریحی و غیره است.