به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با موادمخدر؛ دکتر اسکندر مومنی صبح امروز در نشست تخصصی معاونان، مدیران و دبیران شوراهای هماهنگی مبارزه با موادمخدر که با عنوان «ایفای نقش موثر دستگاهها و سازمان ها در امر مبارزه با موادمخدر» در مجموعه فرهنگی شقایق برگزار شد، گفت: امروز مواد مخدر یکی از آسیب های بسیار گسترده در همه دنیا و کشور ماست.
وی افزود: مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) تاکید ویژه ای بر رفع اسیب های اجتماعی دارند و در جلسه ای که هجدهم ماه جاری با حضور رییس جمهور برگزار شد، بر رفع این آسیب تاکید شد؛ همچنین پیشگیری از اعتیاد و ورود بخشهای مختلف دستگاههای عضو در امر مبارزه از موضوعاتی بود که در آن جلسه مورد توجه قرار گرفت.
دبیرکل ستاد ادامه داد: مواد مخدر یک آسیب است و منشأ آسیبها و جرایم دیگر از جمله طلاقها، سرقتها، بیماریهای عفونی و… میباشد؛ اگر مواد مخدر ساماندهی شود، بسیاری از این آسیبها نیز به تبع آن ساماندهی خواهد شد اما با نگاهی به ۴۰ سال گذشته و بلکه ۶۰ سال گذشته، تنها در دهه ۶۰ کاهش شیوع مصرف مواد مخدر را داشتیم و دهه ۴۰، ۵۰، ۷۰ و ۸۰ و ۹۰ افزایش شیوع مصرف را داشتیم.
مومنی با اشاره به دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در مقابله با مواد مخدر در چهل سال گذشته، گفت: براساس گزارش سازمان ملل، ۹۰ درصد تریاک، ۷۰ درصد مرفین و ۲۰ درصد هروئین جهان توسط ایران کشف می شود و در سال گذشته نیز هزار و ۲۰۰ تن مواد مخدر در کشور کشف شده است که در تاریخ ایران و جهان بی سابقه بود.
وی بیان داشت: در راه مقابله با مواد مخدر بیش از ۴ هزار نفر به شهادت رسیدند و ۱۲ هزار نفر به درجه جانبازی نائل شده اند.
دبیرکل ستاد با بیان اینکه در ۴۰ سال گذشته اقدامات خوبی در درمان و پیشگیری انجام شده است، گفت: بررسیها نشان می دهد که در حوزه فرهنگی و پیشگیری شاید همگام با مبارزه پیش نیامدیم و عقب ماندگی در این زمینه داریم. با اقداماتی که انجام شد این انتظار به وجود آمد که مواد مخدر وارد نشود تا کسی مصرف نکند، این حرف درستی است و وظیفه ماست که تلاش کنیم مواد مخدر وارد نشود، اما آیا کافی است؟ زمانی میتوانیم بگوییم به سامان میرسیم که به همان میزان که در حوزه مقابله تلاش میکنیم، در حوزه فرهنگی و پیشگیری نیز تلاش کنیم.
مومنی گفت: در سال ۲۰۰۰ میلادی، کل تولیدات در افغانستان حدود ۲۰۰ تن بود و در ۲۰۱۸ این نرخ به بالغ بر ۹ هزار تن رسید یعنی تولید و کشت مواد مخدر پنجاه برابر افزایش یافته و همین موضوع ضرورت تلاش در امر پیشگیری را دوچندان کرده است.
وی با تاکید بر اینکه رویکرد ستاد در کنار امر مقابله، درمان و توانمندسازی و پیشگیری است، افزود: باید به هم کمک کنیم تا جوانان قدرت «نه گفتن» را بیاموزند و نهادهای فرهنگ ساز کمک کنند بازدارندگی درونی ایجاد شود؛ بر همین اساس طرح یاریگران زندگی تصویب شد که مورد تایید سازمان ملل متحد هم قرار گرفت.
دبیر کل ستاد تصریح کرد: در این طرح تمرکز اصلی بر مردم، گروه های مرجع و نهادی مسوول است و وزارت آموزش و پرورش یکی از ارگان های اصلی است که مطابق تفاهمنامه منعقد شده با این وزارتخانه، بیش از چهل هزار مدرسه تحت پوشش قرار گرفتند و محتواهای زیادی برای دانش آموزان و خانوادهها تولید و در شبکه شاد بارگذاری شد که مخاطبان خوبی هم دارد.
مومنی یادآور شد: انتظار از اینکه دولت به تنهایی مقابله کند رویکرد هیچ کشوری نیست؛ گریزی نداریم مگر اینکه همه دستگاه ها به کمک بیایند و در کنار مقابله، پیشگیری، درمان و توانمندسازی هم در اولویت قرار گیرد
وی با اینکه ورزش، دشمن اصلی اعتیاد است گفت: این جلسه شروع اقدام بزرگی است؛ زیرا مردم بویژه جوانان به قهرمانان ملی توجه دارند و ملاحظه می کنیم بسیاری از رفتار آنان را الگو قرار می دهند پس ترویج ورزش و تبلیغ آن می تواند چاره ساز باشد.
دبیرکل ستاد با بیان اینکه که از اواخر سال ۱۳۹۷، یاریگران گفت: ورزش یکی از راهکارهای ایجاد بازدارندگی درونی و اعتماد به نفس لازم در جوانان است و ما هیچ راه گریزی نداریم و موضوع پیشگیری یک انتخاب نیست؛ بلکه یک ضرورت اجتناب ناپذیر است و در کنار مقابله باید به امر پیشگیری توجه کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت بهداشت، طی یک سال گذشته، شیوه نامه های جدیدی در حوزه درمان به روز شده است، در گذشته درمان مبتنی بر متادون بود در حالیکه متادون خودش مواد مخدر است اما با همکاریها داروی بوپرونورفین و و داروی گیاهی دتوکسین به خط تولید رسیدند، دتوکسین دارویی است که تا ۸۰ درصد اشتیاق فرد را نسبت به مصرف موادمخدر کاهش دهد.
دبیرکل ستاد افزود: در حوزه توانمندسازی و مهارت آموزی، در این سالهای اخیر کارگاههایی در مراکز درمان ایجاد شده اند؛ معتقدیم افراد مبتلا به اعتیاد باید در کنار درمان، مهارت هایی را فرا گیرند تا پس از خروج از مراکز، جذب بازار کار شوند.
مومنی بیان کرد: یکی از چالش های مهم در ساماندهی اعتیاد، نبود روزآمدی قانون است در حالیکه هر قانونی در گذر زمان نیاز به روزآمدی دارد.
وی تصریح کرد: در حوزه معتادان متجاهر نگهداری معتادان یک الی سه ماه و در صورت دستور قضایی سه ماه دیگر میتواند در مرکز درمانی نگهداری شود، در حالیکه مدت زمان نگهداری فرد باید یک الی دو سال باشد.
وی در پایان تاکید کرد: قانون مبارزه با مواد مخدر باید روزآمد شود، موضوع قانون مبارزه با موادمخدر یک ضرورت اجتنابپذیر است و با این قانون موجود جز هدر دادن منابع، اتفاق دیگری روی نمیدهد.
گفتنی است، در پایان این نشست تفاهم نامه همکاری میان ستاد مبارزه با موادمخدر و وزارت ورزش و جوانان منعقد شد.