سیدقدیر مرتضوی در جلسه کمیته توسعه مشارکتهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد شورا اظهار داشت: شاخص افسردگی ناشی از کرونا در حال رشد است و افسردگی مهمترین شاخص در کاهش سلامت روان جامعه است.
وی با انتقاد از فعالیت برخی کانالهای شبکههای اجتماعی فضای مجازی تصریح کرد: بسیاری از مطالب فضای مجازی اخبار منفی در مورد کرونا و آمار فوتیهای کرونا است که این امر به افزایش افسردگی در جامعه دامن میزند که امری بسیار خطرناک بوده و ضروری است در قبال هر خبر منفی چند خبر و مطلب مثبت و امیدبخش منتشر شود تا جامعه به حالت خمودگی دچار نشود.
دبیر شورا عنوان داشت: پیش از شیوع کرونا تقریبا در شاخصهای سلامت و توانمندسازی جوانان و نوحوانان در مقابله با اعتیاد به وضعیت باثباتی رسیده بودیم که در حال حاضر تحتتاثیر کرونا قرار گرفته است.
مرتضوی با تکذیب شدید اثر مطلوب موادمخدر بر درمان کرونا تشریح کرد: موادمخدر در کاهش ابتلا به کرونا هیچ اثری ندارد و در طرح جمعآوری معتادان متجاهر از جامعه آماری ۷۵ نفری در استان که گوشهنشین و حتی به دور از اجتماع هستند با تست کرونا و غربالگری انجام شده ۱۰ نفر مبتلا به کرونا تشخیص داده شدند و همچنین بنابر اعلام آمار از تهران، بالغبر۵۰ نفر معتاد در اثر ابتلا به کرونا در کمپهای ترک اعتیاد این شهر جان باختند که این موارد مستند هستند.
وی گفت: ممکن است مصرف مواد مخدر در روزهای اول ابتلای کرونا اثری مقطعی و بسیار کوتاهمدت بر کرونا داشته باشد اما موجب تخریب بافت ریه و بافت عروقی بدن و عدم درمان و آسیب بیشتر میشود. تبلیغات مبنی بر استفاده از مواد مخدر برای درمان و پیشگیری کرونا صرفا برای افزایش قیمت موادمخدر و سود اقتصادی سوداگران مرگ است.
دبیر شورا ادامه داد: تبلیغات ترک اعتیاد در مدت زمان بسیار کوتاه، اغواکننده است و نوجوانان و جوانان براساس این تبلیغات تصمیم به مصرف مواد و لذت بردن میکنند به امید اینکه پس از لذت مصرف در سالیان دراز، در عرض یک هفته ترک میکنند اما غافل از اینکه وقتی گرفتار شوند امکان ترک بسیار سخت و در مواردی امکانپذیر نیست.
مرتضوی اضافه کرد: سازمانهای مردمنهاد در همه عرصههای اجتماعی به خصوص پیشگیری از آسیبهای اجتماعی ناشی از کرونا و همچنین اعتیاد بسیار اثرگذار هستند و میتوانند اقدامات موثری انجام دهند.
وی یادآور شد: ساختمان کنگره ۶۰ استان واقع در شهرک منظریه شهرکرد در حال احداث است و پس از ساخت وقف میشود.
تامین دارو برای درمان معتادان میتواند در نیات واقفان قرار گیرد
حجتالاسلام حسن امیری مدیرکل اوقاف استان در ادامه با اشاره به ارزش و اهمیت وقف در امور مختلف از جمله پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با آسیبهای اجتماعی تصریح کرد: یکی از دغدغههای بزرگ رهبر معظم انقلاب وقف و فرهنگسازی وقف است چراکه بسیاری از مردم به اشتباه گمان میکنند اگر اماکنی را وقف کنند در اختیار سازمان اوقاف قرار میگیرد در حالی که سازمان امین بر نیت و ناظر بر اجرای صحیح وقف است.
وی با اشاره به وقف متناسب با نیاز جامعه در گذشته، افزود: ایجاد کمپهای ترک و پیشگیری از اعتیاد، تامین دارو برای درمان معتادان که مشکل برخی خانوادههاست میتواند در نیات واقفان قرار گیرد.
مدیرکل اوقاف وامور خیریه استان از ایجاد کارگاههای اشتغال و اجرای طرح “گوهرتراشی” در استان خبر داد و گفت: آموزشها و بستههای حمایتی هدفمند برای پیشگیری از اعتیاد پیشبینی شده است و مراکز مشاوره در جوار حرم امامزادگان استان یکی از عوامل موثر در برطرف کردن مسایل مردم بوده است.
امیری خاطرنشان کرد: امامزاده حمزهعلی بلداجی سالانه بیش از ۲ میلیون نفر زائر دارد و محلی برای ایجاد و توسعه بسیاری از شغلها است اما با شیوع کرونا بیش از ۵۰۰ نفر که در آستان این امامزاده و بازارچه آن مشغول بودند بیکار شدند.
وی تشریح کرد: طرح شمیم به منظور خدمت در بقاع متبرکه با رویکرد پیشگیری از اعتیاد و جهش تولید با هدف توانمندسازی بیکاران و کمدرآمدان، ایجاد اشتغال، حفظ کرامت انسانی و مبارزه با تکدیگری اجرا میشود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان از تولید ۳۵۰ هزار ماسک خبر داد و اضافه کرد: ۱۴ هزار و ۵۰۰ بسته حمایتی توزیع شد همچنین بیش از ۲ میلیارد تومان از محل کمکهای مردمی برای مقابله با کرونا جمعآوری شد و دعوت از خیران و استفاده از موقوفات برای مبارزه با آسیبهای اجتماعی با برنامهریزی و زمانبندی تدوین شده است.
با طرح محلهمحور پیشگیری از اعتیاد، افراد در حوزه پیشگیرانه فعال میشوند
همچنین نرگس محمدی مدیرعامل سازمان مردمنهاد همیاران سلامت اجتماعی استان نیز اظهار داشت: فروپاشی اجتماعی به واسطه عدم حضور شهروندان در اجتماع و رفتوآمدهای خانوادگی و دوستانه در اثر شیوع کرونا یکی از آسیبهای اجتماعی بسیار نامطلوبی است که در دوران پساکرونا با آن مواجه خواهیم شد و برای مقابله با این معضل برنامهریزی و چارهاندیشی نیاز است.
وی افزود: طرح تسهیلگری اجتماعی با بهرهگیری از توان دانشجویان رشتههای روانشناسی و مشاوره استان انجام و تسهیلگران فراوانی آموزش داده شدند که با اجرای طرح محلهمحور پیشگیری از اعتیاد اقدامات مفیدی انجام خواهد شد و افراد منفعل تبدیل به افراد فعال اجتماعی در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی میشوند.
مدیرعامل سازمان همیاران سلامت چهارمحال و بختیاری با اشاره به عدم نیاز مالی به دستگاههای اجرایی عنوان داشت: اعضای این سازمان با هزینه خود اقدام به تسهیلگری میکنند و در قالب پروژه ” یاریگران زندگی” تیمهای محلهمحور تشکیل و ۲۵۷ تسهیلگر فعال شدند و در واتساپ بیش از ۲۰۰ کانال اطلاعرسانی توسط این تسهیلگران ایجاد شد که محتوای مفید پیشگیرانه در ۵ دقیقه به اطلاع اعضای کانالها در سراسر استان میرسد.
محمدی خاطرنشان کرد: در صورتی که دستگاهها، نهادها و سازمانها نیاز به محتوای متناسب با پیشگیری و کنترل آسیبهای اجتماعی داشته باشند به آنها ارائه داده میشود.
علت گرایش جوانان به اعتیاد، تبلیغات غلط است
همچنین فرزاد سقایی مدیرعامل کنگره ۶۰ استان عنوان داشت: جمعیت آماری ۵۰۰ هزار نفری در کشور با بیش از ۵۰ مرکز درمانی اعتیاد فعالیت دارند و در زمان شیوع کرونا آموزشها قطع نشد و به فضای مجازی انتقال داده شد.
وی افزود: این تفکر که اعتیاد و مصرف مواد مخدر میتواند در پیشگیری و درمان کرونا اثرگذار باشد کاملا غلط و تبلیغاتی کذب است و علت گرایش جوانان به اعتیاد نیز همین تبلیغات غلط است که در فضای مجازی نیز رایج شده است.
مدیرعامل کنگره ۶۰ چهارمحال و بختیاری با درخواست از مسئولان برای توجه بیشتر در دوران کرونا به مراکز پیشگیری و درمان اعتیاد به عنوان مراکزی که با جان انسانها سر و کار دارند، بیان داشت: قطعه زمینی با اندوخته اعضا و همکاری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان به مساحت ۵۷۰ مترمربع به کنگره اختصاص داده شده که در مرحله سفتکاری است و در بهار سال آینده افتتاح میشود.