دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری در دیدار با نماینده ولی فقیه استان با اشاره به مقابله با عرضه مواد مخدر و تلاش برای پیشگیری از اعتیاد گفت: سه تن انواع مواد مخدر در سال ۹۸ و ۶۵۰ کیلوگرم در سه ماهه نخست سال ۹۹ کشف شد.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان چهارمحال و بختیاری، سید قدیر مرتضوی در این جلسه به برخورد با خرده فروشان، پاکسازی مناطق آلوده به عنوان مهمترین برنامه در حوزه مقابله در استان اشاره کرد و گفت: سالگذشته بیش از سه تن و امسال در فصل بهار بیش از ۶۵۰ کیلوگرم مواد مخدر در استان کشف شده است.
وی با اشاره به اینکه این استان به دلیل قرار گرفتن در مسیر ترانزیت جنوب به مرکز کشور در مسیر ترانزیت مواد مخدر قرار گرفته است در ادامه افزود: ترانزیت موادمخدر در محورهای مواصلاتی استان و مصرفکننده بودن استان و همچنین میزان مصرف مواد مخدر از گذشته دور تا امروز از جمله تهدیدات جدی در چهارمحال و بختیاری محسوب میشود.
دبیر شورا با بیان اینکه در حوزه درمان، ظرفیت درمانی خوبی وجود دارد، توضیح داد: ۵۶ مرکز درمان داروی و سرپایی و ۱۷ مرکز درمان اقامتی در سطح استان در حال فعالیت هستند و کیفی سازی فعالیت مراکز ترک اعتیاد از برنامههای ستاد مبارزه با مواد مخدر است که در سه سال گذشته جزء استانهای برتر در این حوزه بودیم .
مرتضوی با اشاره به اینکه ماندگاری بر ترک اعتیاد در بین افراد بهبود یافته در استان ۲۰ درصد است، افزود: حدود ۸۰ درصد معتادان بهبودیافته به دلایل مختلف از جمله پذیرش نشدن در جامعه، نداشتن شغل، مشکلات اقتصادی و اجتماعی و یا قرار گرفتن در جمع همتایان و همسالان به سمت مواد مخدر لغزش دوباره پیدا میکنند و به چرخه درمان بازمیگردند؛ لذا نرخ ماندگاری و پاک ماندن دائمی در سطح کشور پایین بوده که نیاز است در حوزه درمان و حمایت اجتماعی توجه بیشتری داشته باشیم تا نرخ درمان و ماندگاری بالا رود.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه پیشگری از اعتیاد و مصرف مواد مخدر تا قبل از دهه ۹۰ تمرکز ما بر کنترل عرضه بود اما از اوایل دهه ۹۰ به سمت کاهش تقاضا حرکت کردیم، اگر کاهش تقاضا به درستی اتفاق بیفتد، علیرغم وجود مواد مخدر در جامعه، فرد به سمت آن سوق داده نشده و از مضرات و آسیبهای آن در امان میماند.
دبیر شورا؛ علل گرایش افراد را به مواد مخدر، بیکاری، استرس، طلاق، عدم سلامت روانی و خشم و اضطراب دانست و افزود: برخی افراد از بیماری کرونا سوءاستفاده کرده و در فضای مجازی ادعا کردند افراد مصرفکننده مواد مخدر به بیماری کروما مبتلا نمیشوند، در حالیکه این افراد به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن در معرض خطر هستند.
مرتضوی با بیان اینکه بالغ بر ۷۱ سازمان مردمنهاد به صورت تخصصی در سطح استان برای جلوگیری از اعتیاد و کنترل آن فعالیت میکنند، اظهار داشت: اطلاعات سپاه چهارمحال و بختیاری در شناسایی سر دسته و افراد شاخص در بحث عرضه مواد مخدر و اعتیاد فعالیت ارزندهای داشته و رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر همیشه در میدان عمل بودهاست.
همچنین محمدرضا بلانیان رئیس دادگاه انقلاب چهارمحال و بختیاری گفت: در مجموعه مبارزه با مواد مخدر کارها و اقدامات بسیار خوبی انجام شده است که راهبرد آن مبارزه با عوامل اصلی است و برخی از افراد و عوامل اصلی توزیع مواد مخدر استان در زندان هستند و مبارزه با سوادگران مرگ، خرده فروشان و برخورد با سرکردگان مواد مخدر از برنامههای اجرا شده در سال گذشته و پیش روی امسال است.
وی با اشاره به اردوگاه حرفهآموزی و کاردرمانی ادامه داد: کار کشاورزی، نمد سازی، خیاطی، بلوکزنی و…. در اردوگاه به زندانیان آموزش داده شده و از این طریق کسب درآمد میشود و ایجاد اشتغال برای زندانیان و مجرمان مواد مخدر در راستای پیشگیری از بازگشت دوباره به اعتیاد از برنامههای حمایتی است و هماکنون ۱۰۰درصد مددجویان اردوگاه اصلاح و تربیت استان و زندانیان بند نسوان مشغول به کار هستند.
رئیس دادگاه انقلاب چهارمحال و بختیاری گفت: با ایجاد اشتغال برای این قشر زمینه بروز آسیبهای اجتماعی دیگر از جمله سرقت، طلاق و بزهکاری دیگر نیز کاهش پیدا میکند.
وی توضیح داد: از اوایل هفته آینده، مربی خیاطی در اردوگاه به ۳۰ نفر از زندانیان آموزش خیاطی داده و در تلاشیم کارگاه صندلیسازی نیز با آموزش حداقل ۱۰۰ نفر در این اردوگاه راهاندازی شود.
رئیس دادگاه انقلاب چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: ریشه بسیاری از مشکلات به مصرف مواد مخدر مربوط میشود، ما اگر بتوانیم افراد مصرفکننده را با حرفهآموزی و کار درمانی بازپروری کنیم، اکثر مشکلات برطرف میشود.
همچنین معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در این جلسه گفت: در حال حاضر ۵۶ مرکز درمان داروئی در استان با مجوز دانشگاه فعال است که از این تعداد ۱۷ مرکز به صورت ۲ شیفته با هدف درمان اعتیاد و یا مصرف جایگزین و در نهایت مبارزه با مواد مخدر مشغول هستند و افرادی که به عنوان معتاد به این مراکز معرفی میشوند، تحت درمانهایی از جمله گفتار درمانی، رفتار درمانی و دارو درمانی قرار میگیرند.
سلیمیان افزود: این مراکز به منظور کاهش آسیب به افراد معتاد از جمله ابتلا به بیماریها از جمله ایدز و هپاتیت و همچنین افزایش اعتماد به نفس به این افراد و توزیع داروی متادون زیر نظر پزشک و روان پزشک فعالیت دارند.
وی توضیح داد: وقتی افراد برای درمان به این مراکز مراجعه میکنند، به اعتماد به نفس خوبی دست مییابند و میتوانند جایگاه خود را در خانواده، فامیل و کار پیدا کنند.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به اقدامات پیشگیری و آموزش کاهش اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر گفت: بالغ بر ۵۹ منطقه آلوده در غرب شهرکرد پاکسازی شده که ۱۰ کیلوگرم انواع مواد مخدر از جمله مواد مخدر صنعتی از خردهفروشان کشف و ضبط شد.
مسلم ریاحی با بیان اینکه یک نقطه آلوده در منطقه ۳۳ شهرستان بروجن وجود دارد که واردکننده اوزان سنگین مواد مخدر است، تصریح کرد: همکاران ما علیرغم سختی کار تلاش میکنند با تأکید بر فرمایشات مقام معظم رهبری بر مبارزه با مواد مخدر، اقدامات خوبی را انجام دهند و در مسیر مبارزه با مواد مخدر گام بردارند.
معاون پیشگیری بهزیستی چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به فعالیت در دو حوزه پیشگیری و درمان گفت: در حوزه پیشگیری، بیشترین اقدام مربوط به تشکیل همیاران سلامت و کارگروه سلامت است، در حوزه درمان نیز ۷ مرکز MMT وجود دارد که یک مرکز دولتی مخصوص افراد قشر ضعیف جامعه است.
مهشید سلیمانی با اشاره به فعالیت ۱۸ مرکز اقامتی (کمپ) در استان با مجوز بهزیستی افزود: ۱۷ مرکز خاص آقایان و یک مرکز خاص زنان است. و هفت مرکز دارو درمانی خصوصی و یک مرکز دولتی نیز با مجوز بهزیستی فعالیت دارند و راهاندازی مرکز کاهش آسیب نیز در دست اقدام است. یک مرکز کاهش آسیب برای بحث بیماریهای ایدز و هپاتیت در نظر گرفته شده است. به گفته وی، برای راهاندازی این مرکز ۴۰ نفر در فراخوان ثبتنام کردند که پیشبینی میشود مرکز تا پایان ماه جاری فعال شود.
مدیرکل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به ۲ تفاوت اساسی آموزش و پرورش با سایر قسمتها گفت: بیشترین کار این اداره مربوط به کار فرهنگی و پیشگیری است و جامعه هدفمان مشخص و در اختیار است.
فرحناز قائد امینی در این نشست با اشاره به اینکه بیش از حدود نیمی از جمعیت استان شامل حدود ۲ هزار مدرسه ، ۲۱۰ هزار دانشآموز، بیش از ۱۰ هزار فرهنگی و خانواده آنها در اختیار آموزش و پرورش قرار دارد، افزود: بستر فرهنگسازی در حوزه پیشگیری و مقابله با مصرف موادمخدر و کاهش آسیب در این جامعه به آسانی میسر است .
وی با تاکید بر اینکه در سال تحصیلی گذشته ۴۵۰ مدرسه مقطع متوسطه اول و دوم مجری طرح یاریگران زندگی بودند و در طرح یاریگران سلامت فعالیت دارند که پیشبینی میشود در سال تحصیلی آینده ۶۰ درصد مدارس مجری این طرح باشند.
مدیرکل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری افزود: ما سعی کردیم فعالیتهای مختلفی را در قشر دانشآموزان، مربیان و اولیا داشته باشیم و دانشآموزان را طوری تربیت کنیم که مطالبهگر و مسئولیتپذیر باشند.
قائد امینی با بیان اینکه در تلاشیم جاذبه مواد مخدر یا همان درآمدزایی با فروش مواد مخدر را از بین ببریم، تصریح کرد: افراد تحصیل کرده در رشتههای فنی و حرفهای و کار و دانش باید بیشتر شوند تا اشتغالزایی افزایش یابد.
معاون اطلاعات استان نیز در این جلسه گفت: استان چهارمحال و بختیاری با توجه به قرار گرفتن در مسیر ترانزیت، ازحساسیت ویژه ای برخودار است.
رضا زاده به تلاشهای صورت گرفته شبانه روزی اداره اطلاعات ،پلیس مبارزه با موادمخدر و حمایتهای مقام قضایی اشاره کرد و افزود: دشمنان نظام با ترفند ها و شگردهای مختلف و فریبنده در صدد است به قشر جوان ، پویا ، مولد و کارآفرین کشور ضربه بزند .
وی افزود: مافیا و قاچاقچیان و سوداگران مرگ به دنبال سود سرشار خود هستند و با برنامه و سیستم هدفمند کار را دنبال میکنند لذا می طلبد دستگاه های فرهنگی و سازمانهای مردم نهاد ما نیز با برنامه و هوشمندانه و جلوتر از آنها گام های جدی و استوار در حوزه کاهش تقاضا را بردارند.
امید ایمانی از جمعیت همیاران سلامت روان اجتماعی استان که به عنوان نماینده سمن ها در این جلسه حضور داشت گفت: سازمانهای مردم نهاد آماده هرگونه خدمات رسانی در تمامی حوزه ها هستند همانطور که دیدید در وقوع حوادث مانند زلزله، سیل و شیوع بیماری کرونا سازمانهای مردم نهاد تلاش های بی شائبه و ارزنده ای برای ارائه خدمات به آحاد جامعه داشتند.
وی با تاکید بر اینکه باید دستگاه ها و سیستم های دولتی ، سازمانهای مردم نهاد را باور داشته باشند چون آنها بدون چشم داشتی برای خدمت آماده اند وی به سطح بالای سواد و دانش سمن ها اشاره کرد و یاد آور شد اکثر تشکل ها دارای سطح سواد بالا و تخصصی در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی هستند و می توانند بعنوان بازوان اجرایی دستگاه به مردم کمک و خدمات و مشاوره دهند تا کاهش آسیب های اجتماعی خاصه اعتیاد را شاهد باشیم.
حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی نکونام نماینده ولی فقیه در استان چهارمحال و بختیاری و امام جمعه شهرکرد، با اشاره به اهمیت بحث مبارزه و مقابله با مواد مخدر در این جلسه گفت: عزم همگانی و اجتماعی پیش نیاز مبارزه با مواد مخدر است و بر همکاری و وارد میدان عمل شدن تمام دستگاههای اجرایی در بحث مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد تأکید کرد.
وی افزود: هماکنون ۳۵ دستگاه اجرایی در کشور متولی حوزه مواد مخدر هستند و میطلبد مبارزه با مواد مخدر با یک عزم همگانی و ملی انجام شود.
به گفته نکونام، حساسسازی اقشار مختلف دانشگاهی، دانشآموزی، جوانان، نوجوانان و همه افراد جامعه در حوزه مبارزه و پیشگیری از مواد مخدر در جامعه ضروری است.
حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی نکونام ، به بیان مداوم مساله آسیبهای اجتماعی از برنامهها و تریبونهای مختلف تاکید کرد و گفت: باید مطالبهگری در حوزه آسیبهای اجتماعی در جامعه افزایش پیدا کند.
نماینده ولی فقیه و امام جمعه شهرکرد گفت: مساله مواد مخدر یک مساله فراگیر جهانی است و باید با هم پیوستگی و همدلی در حوزه پیشگیری از این آسیب گام برداشت.
وی اظهار داشت: هرگونه جهاد و مقابله در راه پیشگیری از مواد مخدر، جهاد در راه خداست و نباید از جهاد در این راه خسته شد.
نکونام افزود: امروز قدرتهای بزرگ و قوی پشت سر مساله مواد مخدر ایستادهاند و هزینههای زیادی انجام میدهند و دستاندرکاران حوزه مقابله و فرهنگی در کشور نباید خسته شوند و باید در مقابل این بلای خانمانسوز بایستند.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان چهارمحال و بختیاری۹۹٫۰۴٫۱۱