یک روانشناس گفت: اعتیاد میتواند ناشی از عدمحمایت فرد از جانب خانواده و اجتماع باشد.
دکتر محمدعلی سپه وندی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه یکی از موضوعهای اساسی در ارتباط با سلامت جوانان، سوءمصرف مواد مخدر است، اظهار کرد: بررسیهای اخیر در زمینههای شیوع مصرف مواد بیانگر آن است که سوءمصرف مواد در ایران مسئلهای جدی و رو به رشد است.
وی بیان کرد: یکی از قشرهایی که سوءمصرف مواد در بین آنها رواج دارد، دانشجویان هستند. بسیاری از آنها بلافاصله پس از پایان دوره دبیرستان، تحصیلات دانشگاهی را آغاز کردهاند، همچنان که بسیاری نیز برای اولین بار از خانه و والدین دور شدهاند. این سبک زندگی و همچنین میزان برخورداری آنها از حمایت اجتماعی بهعلاوه میزان استرس که به این قشر وارد میشود بر میزان گرایش و آمادگی آنها برای اعتیاد تأثیر دارد.
سپهوندی با بیان اینکه خانواده نخستین و مهمترین واحد زیستی انسانی در جوامع گوناگون بشری است، اضافه کرد: این زوجها هستند که باید از هم حمایت کنند.
این عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان یادآور شد: یکی از مهمترین عواملی که بر بقا و رشد خانواده اثر میگذارد، روابط سالم و تفاهم و میزان حمایت زوجها از هم است که به دنبال آن باعث کاهش یا عدم وجود استرس در زندگی میشود.
وی یادآور شد: شیوهها یا راهبردهایی که فرد در مقابله با موارد استرسزا به کار میبرد، نقش اساسی در سلامت جسمانی و روانی او ایفا میکند.
سپهوندی خاطرنشان کرد: تأثیرات مخرب استرس و پیامدهای منفی آنکه اعتیاد هم میتوان از پیامدهای آن باشد میتوان ناشی از عدمحمایت از فرد چه از جانب خانواده و چه از جانب اجتماع دانست.
این روانشناس تصریح کرد: در عصری که جهان با شتاب بهسوی توسعه علمی و اقتصادی حرکت میکند، مسئولیت جوانان هر جامعه بسیار سنگین و غیرقابلانکار است.
وی خاطرنشان کرد: حیات و پویایی یک جامعه رابطه مستقیم با میزان افراد خلاق و جوانان آن جامعه داشته و جوان بودن جمعیت مزیتی است که در کشورهای درحالتوسعه همچون ایران نسبت به کشورهای پیشرفته وجود دارد.
سپهوندی اضافه کرد: بااینحال امروز اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان نسل جوان و بهخصوص دانشجویان را که آیندهساز کشور هستند به تباهی کشانده و زیانهای فردی، اجتماعی و اقتصادی مصرف مواد بر کسی پوشیده نیست. مشکلات و معضلات خاصی مربوط به مواد مخدر و رفتارهای ناهنجار ناشی از سوءمصرف مواد مخدر و اعتیاد در میان کشورها و فرهنگها تفاوت دارد.
وی گفت: هرچه حمایت اجتماعی گستردهتر باشد سلامت روانی یکیک افراد و کل جامعه بیشتر تعیین خواهد شد.
این روانشناس گفت: از سوی دیگر استرس بخشی از زندگی روزمره است. استرس حالت یا فرایندی روانشناختی است که در هنگام وقوع فرد با حوادثی مواجه میشود که آنها را نسبت به زیستی جسمی و روانشناختی خود تهدیدآمیز ادراک میکند.
وی اظهار کرد: استرس از تعامل با محیط نشأت میگیرد و زمانی رخ میدهد که بین فشارهای موقعیتی و منابعی که فرد در اختیار دارد، ناهماهنگی وجود داشته باشد. استرس ممکن است دلیل بسیاری از آسیبها و مشکلات زندگی ازجمله اعتیاد باشد.