دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی گفت: با توجه به فعالیت ۱۱ مرکز نگهداری و ساماندهی معتادان متجاهر در مشهد، ارائه خدمات اجتماعی و حمایتی باعث مسئولیتپذیری و حفظ پاکی طولانی مدت بهبودیافتگان خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی ، محمدحسین صالحی در جمع مدیران و مددجویان جمعیت مردمنهاد سرای نجات یافتگان امام علی علیه السلام (کارتن خوابها) گفت: آسیبها و ناهنجاری های اجتماعی از جمله اعتیاد در جامعه بنیان و ساختار فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه را با چالش جدی مواجه می کند و مبارزه با این آسیب ها برای کنترل و کاهش آنها اقدامی ضروری و الزامی است .
وی با اشاره به آسیب پذیری استان به لحاظ همسایگی با کشور افغانستان به عنوان بزرگترین تولید کننده مواد مخدر گفت: استان خراسان رضوی به دلیل ویژگی هایی از جمله وسعت، پراکندگی جمعیت، مسافرپذیری و مهاجرپذیری در ظهور و بروز آسیب های اجتماعی وضعیت خاص خود را دارد و برای حفظ و نجات جامعه از هرگونه آسیب در این زمینه در خراسان رضوی اقدامات پیشگیرانه زیادی صورت گرفته و در دستور کار می باشد.
دبیر شورا با اشاره به لزوم ارئه خدمات اجتماعی و حمایتی به بهبودیافتگان خاطر نشان کرد :خانههای میان راهی و دیگر مراکز مشابه دارای مزایای بسیاری برای ساکنین آن که سعی در داشتن سبک زندگی سالم هستند، ارائه مینماید یک معتاد در حال بهبودی قادر است تا در فعالیتهای اجتماعی شرکت نماید و وقت خود را با افرادی که دارای مشکلات مشابهی هستند، صرف نماید، بنابراین آنها میتوانند حمایت و تشویق را از همتایان خود دریافت نمایند. ثابتشده است که داشتن یک شبکه اجتماعی که پاکی را به جای اعتیاد تشویق مینماید، بهشدت کیفیت زندگی فرد بهبودیافته را افزایش میدهد تا پاکی خود را حفظ نمایند. این حس مسئولیتپذیری در این گونه مراکز همچنین به حفظ پاکی طولانی مدت کمک شایانی مینماید.
صالحی گفت: مراکز نگهداری و ارائه خدمات به بهبودیافتگان و افراد در حال بهبود فرهنگ مشارکت و همیاری را ترویج مینماید که میتواند در جهت بهبودی معتاد بسیار تأثیرگذار باشد. بخش قابلتوجهی از اعتیاد به از دست دادن مسئولیتپذیری ارتباط پیدا میکند، بنابراین این گونه مراکز میتواند مکان سالمی جهت به دست آوردن مجدد حس مسئولیتپذیری و خود مراقبتی باشند و مکانی مناسب جهت انتقال آرام به زندگی طبیعی محسوب میگردند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون حدود ۹ هزار معتاد کارتن خواب در استان وجود دارد که بیش از۶۰ تا ۷۰ درصد این معتادان در شهر مشهد و حاشیه این کلانشهر هستند افزود: با فعالیت ۱۱ مرکز نگهداری معتادان متجاهر تا حدود زیادی از حجم کارتن خوابی در کلانشهر مشهد کاهش یافته و بخشی از معتادان متجاهر در این مراکز ماده ۱۶ و تبصره ۲ موضوع ماده ۱۶ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر این استان نگهداری و درمان و ساماندهی شدهاند .هر چند برای رسیدن به نقطه مطلوب نیاز به اقدامات اساسی و بسیاری در این حوزه می باشد.
دبیر شورا با تشریح خسارات ها و آثار زیان بار اعتیاد در جامعه افزود: اعتیاد بیماری است و معتادان به عنوان آسیب دیدگان اجتماعی جزیی از جامعه و شهروندان محسوب می شوند و اقداماتی که توسط دستگاه ها به خصوص شورای اسلامی شهر مشهد،شهرداری و بهزیستی برای جمع آوری ،درمان و کاهش آسیب معتادان متحاهرصورت می گیرد در راستای حفظ کرامت انسانی معتادین می باشد.
صالحی با بیان اینکه بخشی از این افراد به رغم طی کردن چرخه درمان دوباره به اعتیاد باز میگردند افزود: نبود اشتغال یکی از دلایل بازگشت دوباره معتادان بهبود یافته به سوی اعتیاد است و لذا توجه دستگاه های متولی اشتغال به این موضوع می تواند روند بازپروری و ساماندهی معتادان را اثربخش تر کند. که در این راستا توانمندسازی، آموزش اشتغال و ارائه خدمات مددکاری به معتادان بهبود یافته با هدف بازگشت آنان به جامعه جزو کارهای مهم و با اولویت است بنابراین کارگاه های اشتغال در درون مراکز نگهداری معتادان فعال و علاوه بر آن از معتاد بهبود یافته در برخی از واحدهای تولیدی و کارخانه های استان استفاده شده است.
وی اظهار کرد: با توجه به جمع آوری و درمان معتادان متجاهر دستگاههای مسئول باید تکالیف خویش را بر اساس آییننامه بعد از خروج معتادان انجام دهند تا معتاد بعد از خروج، ضمن برخورداری از خدمات اجتماعی و اشتغال به چرخه زندگی بازگردد.
گفتنی است جمعیت مردم نهاد سرای نجات یافتگان امام علی علیه السلام سازمانی است ، مستقل غیردولتی غیر انتفاعی و غیرسیاسی که از نیمه نخست سال ۱۳۹۳ توسط مصطفی آذری که خود نیز از بهبود یافتگان معضل اعتیاد بوده و با هدف ساماندهی و اسکان و بهبود معتادان کارتن خواب تشکیل شده است.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی۹۸٫۰۹٫۱۱