دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: طرح «ياريگران زندگي» بستری برای اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه در جامعه است و اولویت این طرح با آموزش و پرورش ميباشد.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر، اسکندر مومنی در مراسم امضای تفاهمنامه ستاد با آموزش و پرورش که امروز با حضور سیدجواد حسینی سرپرست وزارت آموزش و پرورش انجام شد، با بيان اينكه طي ۴۰ سال گذشته در حوزه مقابله با مواد مخدر اقدامات خوبی صورت گرفته است، گفت: در حوزه مقابله، درمان و پیشگیری چند انتظار در جامعه وجود دارد: یک انتظار آن است که مواد مخدر در دسترس نباشد تا کسی آن را مصرف نکند؛ این رویکرد نگاه غالبش تمرکز بر بخش مقابله است، يعني مواد مخدر وارد کشور نشود. نگاه دیگر تلاش برای درمان مبتلایان به اعتياد و سپس توانمند سازی آنها برای بازگشت مجدد به جامعه است.
وی با بیان اینکه این دو نگاه در ۴۰ سال گذشته بودند و صحیح ميباشند، تصريح كرد: ، همه نیروهای مقابلهاي كشور باید تلاش کنند تا با مواد مخدر در همه بخشها مقابله کنند و این انتظار درست و به حقی است. نگاه دوم نیز درست است که آسیبدیدگان توانمند شوند و به آغوش جامعه بازگردند.
دبیرکل ستاد با اشاره به نگاه سوم یعنی پیشگیری از اعتياد افزود: به اعتقاد ما در آسیبشناسی که در این ۴۰ سال صورت گرفت در حوزه پیشگیری ظرفیتهای بسياري در کشور وجود دارد که باید احیاء شوند. این انتظار کاملا به حق است که مواد مخدر در دسترس نباشد و کسی آن را مصرف نکند اما آیا کافیست؟ اگر اقدامات پیشگیرانه و صیانت درونی ایجاد نشود باید فقط مقابله کنیم و آسیبدیدگان را درمان کنیم؛ به عبارتی معتقدیم که رویکرد غالب و برتر باید نگاه پیشگیرانه و ایجاد بازدارندگی درونی باشد تا حتی اگر مواد مخدر در دسترس بود، کسی به سمت آن نرود.
مومنی تاكيد كرد كه اگر رویکرد درمان مقابله و اقدامات پیشگیرانه با هم و به صورت متوازن پیش نروند این یک چرخه معیوب خواهد بود.
وی گفت: انتظار مردم از مسئولان براي برخورد با مواد مخدر، به حق است اما واقعيت آن است كه ما در کنار کشوری هستیم که بزرگترین تولید کننده مواد مخدر در جهان است، در سال ۲۰۰۱ میلادی تولید مواد مخدر در افغانستان حدود ۲۰۰ تن بود که در سال ۲۰۱۷ به بیش از ۹ هزار تن براساس آمار سازمان ملل رسید؛ این نشان ميدهد که در کنار اقدامات مقابلهای باید اقدامات پیشگیرانه و بازدارندگی درونی در اولویت قرار گيرد، بر همین اساس برای اینکه بستری ایجاد شود، طرحی به نام «یاریگران زندگی» تدوین شد.
دبیرکل ستاد با اينكه این طرح در جلسه اخیر ستاد مبارزه با مواد مخدر به ریاست رئیسجمهور به تصویب رسید، گفت: طرح «ياريگران زندگي» بستری برای اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه در جامعه است و اولویت این طرح با آموزش و پرورش است. در این طرح آمده است که همه وزارتخانهها و گروههای مرجع در بستری قرار میگیرند تا اقدامات پیشگیرانه خود را آغاز کنند اما اولویت اصلی با آموزش و پرورش است.
مومني همچنين با بيان اینکه حدود ۱۷ میلیون دانشآموز و معلم در این وزارتخانه عظیم در حال فعالیت هستند، تصریح کرد: متاسفانه آنهایی که جامعه ما را در ترويج مواد مخدر هدف قرار دادهاند؛ هدف اصليشان نوجوانان و جوانان است. لذا بايد برنامههاي و اقدامات پيشگيرانه را براي خانواده بزرگ آموزش و پرورش اجرايي كنيم كه بی شک نتایج بهتری را در جامعه دریافت خواهيم كرد.
وي در ادامه؛ درباره بررسی چند علت اصلی مصرف موادمخدر میان دانشآموزان اظهار کرد: عدهای اولین علت مصرف را بیضرر بودن مواد دانستهاند؛ همچنين دومین علت، اصرار همسالان برای همپا شدن در مصرف و ناتوانی افراد در نه گفتن است، اما سومین علت را می توان سرگرمی دانست. حقيقت آن است كه با یک بار مصرف فرد معتاد ميشوند و اين مسیری است که راه بازگشت از آن بسیار سخت است.
دبیرکل ستاد در پايان گفت: از حداکثر منابع در حوزه پيشگيري از اعتياد استفاده خواهيم كرد و همه بايد ياريگر هم در عرصه مبارزه با مواد مخدر باشيم تا به جامعهای امن، آرام و عاري از آسيبهاي اجتماعي دست یابيم.
منبع: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۸٫۰۵٫۱۹