مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه قوه قضائیه در چندین نامه به ستاد مبارزه با مواد مخدر عنوان کرده که چرا به قانون بیمه درمان اعتیاد عمل نمیشود، گفت: آنها از ستاد خواستهاند تا دستگاهی که در برابر اجرای بیمه درمان اعتیاد مقاومت میکند را به قوه قضائیه معرفی کند.
فرید براتی سده در گفتوگو با خبرنگار «اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه اولویت اول بحث درمان اعتیاد، “بیمه” است گفت: در این رابطه با جلساتی که بین دستگاههای مرتبط با این موضوع برگزار شده، به توفیقات خوبی دست یافتهایم.
وی با بیان اینکه در قانون بودجه این اعتبار در اختیار دفتر سلامت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار داده شده، گفت: به علت برخی تعارضات و همچنین عدم پیگیری، به نظر میرسد که اعتبار در نظر گرفته شده یا هزینه نخواهد شد و یا در بخش دیگری هزینه میشود، اما درباره بودجه سال آینده که رقم آن ۳۰ میلیارد تومان است، باید این بودجه مدیریت شود.
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه بحثهای متفاوتی در بحث بیمه اعتیاد از سوی سازمانهای بیمهگر و برخی دستگاهها مطرح است، گفت: باید بتوانیم بودجه سال آینده را مدیریت کنیم، هر چند که این رقم برای خدمات درمان اعتیاد رقم قابل توجهی نیست و به مبلغ کلانی بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان نیاز داریم، اما با همین رقم کم نیز میتوانیم به صورت یارانهای بخشی از این بیمه را در دستور کار قرار دهیم.
براتی سده اظهار کرد: سازمان دفتر سلامت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشنهاد داده است که این پول به شکل یارانه و سوبسید درمان پرداخت شود که برای این کار باید برای جامعه هدف، بسته خدماتی تعریف شود که این اقدام نیز باید برای گروهها یا استانها با در نظر گرفتن اولویت انجام شود.
وی با بیان اینکه زنان، کودکان و دانشآموزان جزو اولویتهای اول در پرداخت این بسته خدماتی هستند، اظهار کرد: نحوه پرداخت این بسته خدماتی و اینکه بخش دولتی یا غیردولتی آن را پرداخت کند، جزو مباحثی است که باید درباره آن با سازمانهای بیمهگر و سایر بخشها به توافق برسیم.
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: چنانچه مقرر شد این بسته خدماتی از طریق بخش دولتی به صورت آزمایشی پرداخت شود، برای سال آینده حتما بخش غیردولتی نیز با نگاه ویژه دیده خواهد شد، چرا که معتقدیم نمیتوان بخش غیردولتی را از این بخش حذف کرد.
براتی سده در ادامه گفت: یکی از مناقشات بحث بیمه درمان اعتیاد در این است که باید تکلیف این بیمه مشخص شود. به این معنا که در قانون به عنوان بیمه پایه و بستری آمده است و سازمانهای بیمهگر عنوان میکنند که بیمه سرپایی و بستری نداریم و بیمه شامل پایه و مکمل است. هر چند که در مواقعی بیمهها اقدام خود را برای به عقب انداختن کار توجیه میکنند، اما در برخی موارد نیز اظهارات آنها کاملا به جا است.
وی ادامه داد: سازمانهای بیمهگر اظهار میکنند باید تعریف این بیمه مشخص شود و نمیتوان از هر بیمه یک بخش را انتخاب کرد که این ابهام را باید مجمع تشخیص مصلحت نظام حل کند. این در حالی است که بخش حقوقی مجمع تشخیص نیز نظر داده که منظور از بیمه پایه، همان بیمه سرپایی است و سازمانهای بیمهگر نیز آن را نمیپذیرند که به نظر میرسد بخش حقوقی مجلس میتواند آن را به راحتی حل کند.
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: اگر معلوم شود که منظور از بیمه پایه، همان بیمه سرپایی است و سازمانهای بیمهگر نیز باید به دنبال اخذ منابع آن از دولت باشند، این موضوعات در ستاد مبارزه با مواد مخدر مورد بحث نخواهد بود.
وی با بیان اینکه برای اجرای این بیمه، نیازمند پول کلانی به مبلغ ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان هستیم، عنوان کرد: علیرغم انتقاداتی که از سازمانهای بیمهگر داریم، اما حق با این سازمانهاست، چرا که عنوان میکنند ستاد مبارزه با مواد مخدر باید میزان اثربخشی فعالیتی که تحت عنوان «درمان اعتیاد» مطرح است را مشخص کند، چرا که میزان اثربخشی یک دارو مشخص است اما میزان اثربخشی خدمات روانی، مددکاری و … که بخش اصلی در درمان اعتیاد محسوب میشود، مشخص نیست.
براتی سده گفت: این مشکل تنها مربوط به بحث درمان اعتیاد و تعیین اثربخشی آن نیست، چرا که در حال حاضر مشاوره و خانواده درمانی نیز با این مشکل مواجه هستند و نمیتوانیم میزان اثربخشی آن را مشخص کنیم، هر چند که این برنامهها را نیز میتوان در قالب بیمه تعریف کرد به این معنا که از ۱۰ جلسه، سه یا چهار جلسه آن تحت پوشش بیمه قرار بگیرد؛ با این گونه اقدامات، سیستم به هم ریخته درمان اعتیاد ساماندهی میشود.
درمان اعتیاد در کشور از ریل خارج شده
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر خاطر نشان کرد: همواره عنوان کردهام که درمان اعتیاد در کشور از ریل خارج شده اما هیچ وقت از من نپرسیدند منظورم چه بوده؟ در حال حاضر شرایط نشان میدهد که با چنین وضعیتی مواجه هستیم، چرا که هر سازمانی ساز خودش را میزند در حالی که باید برای اجرای چنین برنامه ملی هماهنگیهای لازم صورت بگیرد.
وی گفت: اگر بتوانیم نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام را جلب و آن را به سازمانهای بیمهگر منتقل کنیم، سازمانها موظف به اجرای آن هستند و ما نیز باید بستهها را در اختیار آنها قرار دهیم که بخشهایی از این بستهها نیز باید در شورای عالی بیمه بررسی شود.
براتی سده گفت: تا پایان خرداد ماه ۹۳ وضعیت بیمه درمان اعتیاد را مشخص خواهیم کرد، حتی اگر قرار باشد مبلغ ۳۰ میلیارد تومان به صورت یارانهای از طرف دفتر بیمه سلامت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توزیع شود، این برنامه را عملیاتی خواهیم کرد.
وی با تاکید بر اینکه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین سازمانهای بیمهگر باید مراقب باشند، گفت: قوه قضائیه چندین بار به ستاد مبارزه با مواد مخدر نامه نوشته و عنوان کرده چرا به این قانون عمل نمیشود و باید دستگاهی که در برابر اجرای بیمه درمان اعتیاد مقاومت میکند را به قوه قضائیه معرفی کنید تا برخورد کنیم.
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر عنوان کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر به دنبال حل و فصل این موضوع از طریق مذاکره است تا کار به گزارش برای قوه قضائیه نکشد.
براتی سده گفت: در آخرین جلسهای که برگزار شد، مقرر شد دستگاهها محتوای لازم را تهیه کنند و با توجه به اینکه تعرفهها نیز تصویب شده است، در این بسته مشخص شود که اولاً این بیمه شامل چه خدماتی میشود، به چه کسانی تعلق خواهد گرفت و اولویت با چه گروهی خواهد بود؟
وی ادامه داد: بسته اجرایی با ستاد مبارزه با مواد مخدر و تهیه بسته محتوایی با دستگاهها است. مقرر شد مرکز ارائه کننده این بسته اعم از بخش دولتی و غیردولتی نیز مشخص شود که در جلسات آینده این موضوع نهایی خواهد شد.
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار امیدواری کرد که با نهایی شدن جزئیات بیمه درمان اعتیاد، از سال آینده این بیمه اجرایی شود که در حال حاضر ستاد پیگیر مشکلات موجود بر سر راه این بیمه است تا آن را هر چه سریعتر عملیاتی کند.