یک مشاور خانواده گفت: خانوادههای متشنج، زمینه را برای گرایش فرزندان به اعتیاد و مواد مخدر فراهم میکنند.
دکتر اصغر کیهاننیا در گفتوگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر با تاکید بر لزوم رویکردهای تربیتی و آگاهی دادن خانوادهها به فرزندانشان درباره آثار سوء مصرف مواد مخدر گفت: یکی از وظایف اولیه والدین نسبت به فرزندانشان به خصوص در سنین نوجوانی آن است که وی را با روشهای مناسب و دوستانه درباره خطرات مواد مخدر آگاه کنند.
وي ادامه داد: موضوع مهم بعدی که باید مورد توجه والدین قرار بگیرد پر کردن اوقات فراغت فرزندان به بهترین شکل است. دقت کنید وقتی از پر کردن اوقات فراغت صحبت میکنیم منظورمان ثبت نام فرزندان در کلاسهای زبان و… نیست بلكه باید فعاليتهاي ورزشی نيز مورد توجه خانوادهها قرار گيرد.
اين روانشناس و مشاور خانواده با تاکید بر نظارت خانوادهها بر دوستانِ فرزندانشان بيان داشت: والدين باید تا حد امکان از وضعیت خانوادگی دوستان فرزندانشان اطلاع داشته باشند. وضعيت فرهنگي و اجتماعي آنان دو مولفه مهم در این نظارت است.
کیهاننیا با بيان اينكه برآوردن نیازهای منطقی فرزندان از مهمترین وظایف والدین است، گفت: عدم توجه و اهمیت دادن به این موضوع، فرزندان را دچار تشویش و ناراحتی میکند، همچنین کنترل بر تنبیهاتی که برای رفتارهای غلط فرزندان توسط پدر و مادر اعمال میشود از جنبههای مهم رفتاری والدین است.
وي تصریح کرد: نکته مهمی که باید به صورت کلی در نظر داشت آن است که وظیفه پدر و مادر فقط حفظ سلامت بدنی و پوشش فرزندان نیست بلكه باید به نیازهای روحی فرزندان توجه شایستهای داشت. گرم گرفتن والدین با فرزندان و انجام دادن فعالیتهای اجتماعی و ورزشی مشترک با آنان در ایجاد رابطهی صمیمانه بسیار موثر است. در تعامل والدین و فرزندان نباید کاری کرد که نتیجه آن ایجاد بحران هویت و عدم احساس امنیت از جانب والدین در فرزندان باشد.
اين روانشناس و مشاور خانواده در ادامه، مشاجرات والدین در حضور فرزندان را بسیار آسیبزا عنوان کرد و گفت: این موضوع باعث میشود فرزندان احساس کنند در خانه سرپناهی ندارند و به عوامل بیرونی پناه ببرند. خانوادههای متشنج زمینه بسياري را برای گرایش فرزندان به اعتیاد فراهم میکنند.
كيهاننيا ادامه داد: آموختن مهارت «نه گفتن» از موارد مهمی است که در مواجه با همسالان باید به فرزندان یاد داد. مسئولیت دادن به فرزندان در منزل و ایجاد حس مشارکت در آنان، باعث صمیمیتر شدن فضای منزل و نزدیک شدن والدین و فرزندان با یکدیگر میشود.
وی یادآور شد: تقویت روحیه دینی و نقش خدا در زندگی افراد نیز از جمله مسائلی است که باید مورد توجه والدین قرار بگیرد. والدین همچنين باید دقت کنند که کنجکاوی فرزندانشان در خصوص مواد مخدر را بايد با شیوههای سالم پاسخ بگویند.
کیهاننیا در انتها بیان داشت: آموزش خانوادهها بسیار مهم است. کتابها و فیلمهای بسياري باید در این زمينه تهيه و تولید شوند و در اختیار خانوادهها قرار گیرد. رشد جمعیت، فقر و مهاجرت و شهرنشینی باعث شده دسترسی به مواد مخدر تسهیل شود. در مقابل این عوامل مسئولان باید به فرهنگسازی از طریق رسانهها بپردازند. کنترل مرزها برای جلوگیری از ورود مواد مخدر نيز از وظایف حاکمیت است. آموزش و مهارتآموزی در کمپ ها نيز باید مورد توجه باشد تا پس از رهایی از اعتیاد دوباره بازگشت نداشته باشند.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر ۹۸٫۰۵٫۱۳