معاون مقابله با عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر بر اهمیت توجه کشورهای منطقه غرب آسیا در اجرای اقدامات راهبردی در مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد و گفت: انتظار میرود نهادها و مجامع بینالمللی نسبت به جلب مشارکت تمامی کشورها برای مقابله اصولی با این پدیده ضد بشری اقدام کنند.
به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ سردار ناصر اصلانی در هشتمین نشست کمیته راهبری برنامه منطقهای افغانستان و کشورهای همسایه که امروز در قزاقستان برگزار شد، گفت: حدود ۷ سال پیش یعنی در سال ۲۰۱۲ زمانیکه برنامهی منطقهای افغانستان و کشورهای همسایه شکل گرفت، شاید تصور بر این بود که با توجه به پیچیدگی مسائل داخلی افغانستان و از سوی دیگر چند وجهی بودن افزایش کشت و تولید مواد مخدر در آن کشور، امکان طراحی و تدوین برنامهای هدفمند با حضور کشورهای همسایه و متاثر اصلی از این معضل، ایدهای دشوار باشد.
وی ادامه داد: اشتیاق وافر و اهتمام اعضای برنامه منطقهای و همچنین حمایتهای تحسین برانگیز دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد موجب شد تا امروز به رغم تمامی کاستیها و برخی نواقص، مفتخرانه کارنامهی قابل قبولی از فعالیتهای انجام شده، ارائه کنیم که یقیناً تجربیات حاصله، چشمانداز بسیار روشنی را در پیمودن گام بعدی به ارمغان خواهد آورد.
معاون مقابله با عرضه ستاد افزود: موقعیت ژئوپلتیک جمهوری اسلامی ایران به واسطه قرار گرفتن در خط مقدم مبارزه با سوداگران مرگ شرایط ویژهای را برای این کشور فراهم آورده و این در حالی است که ایران بر مبنای اصول دینی و اخلاقی، حتی یک لحظه هم در این مسیر سخت و طاقتفرسا، دست از فعالیتهای گسترده و اثربخش خود برنداشته و متحمل لطمات جبرانناپذیر جانی ( ۳۸۸۲ نفر شهید و ۱۲ هزار نفر جانباز ) و نیز خسارات مالی فراوان شده است.
اصلانی در ادامه؛ به ارائه گزارشی از کشفیات مواد مخدر توسط جمهوری اسلامی ایران پرداخت و گفت: در سال ۲۰۱۸ میلادی نیروهای مقابله جمهوری اسلامی ایران ۸۰۶ تن و ۸۲۷ کیلوگرم مواد مخدر کشف کردند که نسبت به سال گذشته آن، نزدیک به ۳ درصد افزایش داشته است.
وی بیان کرد: امروز رویکرد غالب کشورها از جمله اعضای برنامه منطقهای بر مبنای استراتژی متوازن استوار است و این بدان معناست که با توجه به پیچیدگیهای شرایط فعلی جوامع انسانی، صرفاً تکیه بر اقدامات انتظامی و یا کاهش تقاضا، امکان رویارویی مناسب و دقیق با معضل جهانی مواد مخدر وجود نخواهد داشت و میباید موضوع را با تمامی ابعاد آن مورد ملاحظه قرار داد، همانطور که کنترل مرزها و مقابله با کشت و تولید و قاچاق مواد مخدر از ضروریات این ماجرا است.
نماینده جمهوری اسلامی ایران در این برنامه منطقهای گفت: پرداختن به مسائل کاهش تقاضا و آسیبهای ناشی از اعتیاد از درمان معتادان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است و همچنین نادیده انگاشتن هر کدام از این دو بخش، موجب عدم موفقیت در اجرای صحیح برنامهها خواهد بود.
اصلانی بیان کرد: افزون بر موضوعات یادشده کنترل دقیق بر صادرات و واردات مواد پیشساز نیز از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار بر روند تولید مواد مخدر است. امروز سودجویان منطقهای و بینالمللی تلاش در جهت انحراف این مواد را به انحاء مختلف در دستور کار خود قرار داده و از آن بهعنوان یک تجارت غیرقانونی (البته از مسیر قانونی) بهره میجویند. در این خصوص نیز فعالیتهای برنامه منطقهای از جمله نشست اخیر برگزار شده در تهران (۱۵ و ۱۶ ژوییه ۲۰۱۹) نقش بسزایی در تشریح و تبیین مباحث فنی این مقوله داشته است.
وی گفت: در تاریخ ۲۷ لغایت ۲۹ ماه اوت ۲۰۱۹ نشستی در چارچوب برنامه منطقهای در حوزه درمان و بیشمصرفی مواد مخدر به میزبانی جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار میشود که از کلیه کشورهای عضو درخواست میکنم مانند همیشه در این نشست آموزشی مشارکت فعال داشته باشند.
اصلانی در ادامه بر اهمیت توجه بیش از پیش همه کشورهای منطقه غرب آسیا در جهت طراحی و اجرای اقدامات راهبردی در زمینه مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد و افزود: اگرچه تاکنون پایبندی جدی به اصل بینالمللی مسئولیت مشترک از سوی کشورهای مقصد اروپایی وجود نداشته است لیکن انتظار میرود نهادها و مجامع بینالمللی نسبت به جلب مشارکت تمامی کشورها بهمنظور مقابله اصولی با این پدیده ضد بشری اقدامات عملی ملموسی را به منصه ظهور گذارند.
وی در پایان گفت: یقیناً، این برنامه منطقهای برای افغانستان و کشورهای همسایه، الگوی موفقی در این راه خواهد بود.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۸٫۰۵٫۰۲