دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی در سمینار آموزشی دو روزه پیشگیری از اعتیاد ویژه کارشناسان مسؤل ستادی و مراکز بهداشت شهرستان های استان گفت: فراگیری مهارتهای زندگی برای دستیابی به خانواده و جامعه سالم عاری از اعتیاد ضرورت دارد.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی؛ محمد حسن جهان در این سمینار آموزشی که در مرکز بهداشت شماره ۱ مشهد برگزار شد افزود: داشتن یک زندگی منطقی، سالم، هدفمند و انعطافپذیر برای مواجهه با مشکلات و فراز و نشیبهای آن، خواسته ی هر انسان خردمندی است، اما برای دستیابی به این هدف ارزشمند باید به موضوعی عمیق به نام مهارتهای زندگی توجه ویژه داشت.
جهان افزود:امروزه با ظهور فناوریهای جدید وصنعتی شدن جامعه، زندگی انسانها دستخوش تغییر و تحول شده است و با انبوهی از مسائل و مشکلات روبرو شدهاند که حل آنها مستلزم کسب مهارتهای فردی و اجتماعی است که در این میان نقش مهارتهای زندگی به عنوان یک روش پیشگیری از آسیبهای فردی و اجتماعی اهمیت زیادی دارد.
وی با بیان ضرورت و اهمیت آموزش مهارتهای زندگی در برنامه های پیشگیری از اعتیاد گفت: با وجود تغییرات عمیقی که در شیوه ی زندگی جوامع امروزی رخ داده است که متاسفانه هنوز بسیاری از افراد در مواجهه با ناملایمات و مشکلات زندگی از روشهای ناکارآمد و سنتی گذشته تربیتی خود استفاده میکنند و فقدان آموزش لازم برای زندگی ،غلط بودن شیوه های تربیتی ما را بیش از پیش آسیبپذیرتر میسازد.
جهان به نقش و جایگاه آموزش های پیشگیرانه در سطح مدارس اشاره کرد و گفت: آموزش مهارت های زندگی مهمترین ابزارکاهش سوء مصرف موادمخدر در بین جوانان و نوجوانان دانش آموز است و نهادآموزش و پرورش، به دلیل نقش بی نظیری که در ساختار اجتماعی، فرهنگی و آموزشی دارد، نقش بسیار مهم و تاثیرگزاری در عرصه پیشگیری از اعتیاد جوانان دارد.
وی ادامه داد: از هر دریچه ای که به پدیده مواد مخدر و عوامل تاثیرگذار در کنترل عوارض ناشی از آن بنگریم، متوجه می شویم که نقش سیستم آموزش و پرورش در حوزه پیشگیری اولیه از اعتیاد، غیرقابل انکار، بی بدیل و بسیار حیاتی است زیرا با توجه به جمعیت زیاد کودکان و نوجوانان در مدارس، ضروری است به زمینههای مناسب برای ارتقای بهداشت روانی و سطح سلامت دانشآموزان پرداخته شود و شرایطی فراهماید تا مسئولان مدارس، برنامهریزان، مشاوران، روانشناسان و سایر دست اندرکاران آموزش و پرورش از طریق آشنایی با موضوعهای مرتبط با پیشگیری از اعتیاد، کودکان و نوجوانان را برای دست یابی به آینده روشن و سالم یاری دهند.
دبیر شورا تصریح کرد: ضرورت دارد کادر آموزش دیده دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مرکز بهداشت استان در تعامل با معلمان و مربیان ، اطلاعات مفیدی را در ارتباط با مسائل پیشگیری از اعتیاد و رشد شخصیتی کودکان داشته باشند و به صورتی هدفمند و درست راهنمایی و هدایت کنند و با برنامهریزی صحیح زمینه ایجاد توانمندیهای لازم را در دانش آموزان، به وجود آورند.
جهان نقش والدین در آموزش مهارتهای زندگی را بسیار مهم توصیف کرد و افزود: والدین نقش بسیار مهمی درآموزش مهارتهای زندگی به فرزندان دارند زیرا فرا گیری مهارتهای زندگی بهداشت روانی خانواده را تامین میکند و با توجه به اینکه پایههای رشد روانی و اجتماعی کودکان در سالهای اولیه پی ریزی میشود، وجود تفاهم، سازگاری و محبت موجود در محیط خانواده، در تقویت احساس اعتماد به نفس و پرورش نیروی سازنده در کودکان و نوجوانان اهمیت زیادی دارد.
وی با اشاره به این مطلب که یکی از مهمترین اصول مهارتهای زندگی، همبستگی و احترام متقابل والدین نسبت به یکدیگر در برخورد با فرزندان است، یاد آور شد: فرزندان، والدین خود را منبع شادی، امنیت عاطفی و تامین نیازهای جسمی و روانی خود میدانند و از این روبی توجهی آنان به سالمسازی محیط خانواده، کودکان و نوجوانان را با کمبودهای عاطفی مواجه میکند.
دبیر شورا؛ آموزش های والدین را با اشاره به اهمیت جایگاه خانواده بسیار مهم دانست و گفت: عدم آگاهی والدین و حتی سیستم آموزشی و عدم اطلاعرسانی به موقع نسبت به معضلات موادمخدر و رواج آن در میان جوانان از جمله مشکلات ماست که با برنامه ریزی های منسجم در سدد رفع این معضل هستیم و باید حتماٌ والدین در این خصوص آگاهی داشته باشند تا بتوانند به خوبی از فرزندشان محافظت کنند.
جهان با تاکید بر این نکته که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است یادآور شد: ما باید برای حوزه پیشگیری از اعتیاد سرمایه گذاری کنیم و تا وقتی این کار را انجام ندهیم، نمی توانیم جلوی پیشرفت اعتیاد را بگیریم و البته اگر این اقدامات توسط آموزش و پرورش ، بهزیستی ، دانشگاه علوم پزشکی و دیگر دستگاه ها هم انجام نشده بود وضعیت بدتر از این بود.
وی ضمن سپاس از زحمات مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: اقدامات آموزشی و پیشگیری اولیه از اعتیاد باید در سطح شهرستان های استان با بهره گیری از کادر متخصص دانشگاه علوم پزشکی و مرکز بهداشت استان گسترش یابد و ضمن تاکید این موضوع به فرمانداران ، با رصد اقدامات صورت گرفته از زحمات دست اندرکاران آموزش های پیشگیرانه و روان شناسان مراکز بهداشت شهرستان ها با حضور در شهرستان تقدیر صورت خواهد گرفت.
دبیر شورا با اشاره به اقدامات صورت گرفته در خصوص درمان زنان معتاد در مرکز ماده ۱۶ گفت : به منظور آشنایی بیشتر کارشناسان و دست اندرکاران حوزه پیشگیری از اعتیاد به جنبه های مختلف اعتیاد به ویژه در زنان ، افراد حاضر در این سمینار آموزشی از مرکز ماده ۱۶ زنان بازدید و طی گفتگو با بیماران مرکز در خصوص فعالیت های آموزشی و پیشگیرانه برنامه ریزی نمایند همچنین مرکز پژوهشی اعتیاد نیز آمادگی انتقال آخرین تحارب و یافته های علمی دانش اعتیاد را به دست اندرکان و کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی را دارد.
گفتنی است در پایان این سمینار آموزشی توسط دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی از زحمات مدیر گروه سلامت روان و رئیس گروه پیشگیری از مصرف مواد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تقدیر شد.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی۹۸٫۰۴٫۰۵