دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی گفت: با توجه به دغدغه و تاکید مقام معظم رهبری، رکن اصلی مبارزه با مواد مخدر پیشگیری از اعتیاد است که مقدم بر درمان است.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی در نشست خبری و رسانه ای به مناسبت فرارسیدن روز جهانی مبارزه با مواد مخدر گفت: رهبر معظم انقلاب (مدظله العالي) در طبقهبندي آسيبهاي اجتماعي، اعتياد و ايجاد دغدغه در بين مسئولان براي مبارزه با مواد مخدر را اولويت نخست مقابله با آسيبهاي اجتماعي اعلام نمودندکه با توجه به حساسيت معظم له، مديريت جهادي و تلاش مضاعف مسئولين امر مبارزه با موادمخدر براي انجام بهتر اين ماموريت خطير مورد انتظار است.
وی با اشاره به سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر افزود: ۲۶ژوئن ( مصادف با ۵ تيرماه) از سوي سازمان ملل متحد به منظور ابراز عزم سياسي ملتها در امر مبارزه با پديدهي خانمانسوز و شوم مواد مخدر به عنوان روز بين المللي مبارزه با مواد مخدر اعلام شده است تا در اين روز در سراسر دنيا اقدامات ويژه اي جهت کنترل و پيشگيري و مبارزه با اين معضل انجام گيرد.
دبیر شورا با اشاره به برنامه های پیش بینی شده در سطح استان خراسان رضوی گفت: در اين راستا برای گسترش آگاهی و جلب حمایت عمومی علیه آسیبهای ویرانگر مواد مخدر در سالروز جهاني مبارزه با مواد مخدر همانند سالهای گذشته و با همکاری و مشارکت دستگاههای عضو شورا، بویژه سازمانهای مردم نهاد و غیر دولتی، برنامه های متنوعی در حوزه فرهنگي پيشگيري،درمان ، مقابله با عرضه ،توانمندسازی و صیانت اجتماعي از بهبودیافتگان با تبيين دستاوردهاي حاصله ،توسط دستگاه های اداری و سمن ها پیش بینی شده و به عموم جامعه اطلاع رساني می شود.
جهان با اشاره به شعار ستاد مبارزه با مواد مخدر با رویکرد یاری گر هم باشیم و لزوم اقدامات فرهنگي پيشگيري گفت :راهبرد پیشگیری اولیه از اعتیاد به عنوان اولین اولویت پايدار و راهبردي ستاد مبارزه با مواد مخدر است و با اشاره به مقررات و آیین نامه های موجود در این زمینه ، مصون سازی آحاد سالم و در معرض خطر جامعه درمقابله با پیامدها و عوارض سوء ناشی از مواد مخدر و روان¬گردان ها در محیطهای چهارگانه هدف شامل خانواده، محیطهای آموزشی، محلهها و محیطهای کار از جمله واحدهای صنعتی، اداری، کارگری و نظامی از مهم ترین اقدامات در این زمینه میباشد.
وی با اشاره به شعار امسال سازمان ملل متحدخاطر نشان کرد : اهمیت مبارزه فراگیر، جهانشمول و همهجانبه با مواد مخدر و قاچاق آن، موجب شد تا سرانجام سازمان ملل متحد در سال ۱۹۸۷ روز ۲۶ ژوئن برابر با پنج تیر را روز جهانی مبارزه با قاچاق و سوءمصرف مواد مخدر اعلام کند.شعار ویژه امسال «سلامت همگام با عدالت و عدالت همگام با سلامت» است که ضرورت اقدامات و کنشهای مقابله با این پدیده شوم و تلاش و اهتمام همگانی برای پیراستن جامعه از بلای اعتیاد و پدیده تخریبگر مواد مخدر را یادآور میشود.
دبیر شورا گفت: پنجم تیرماه سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر از سوی سازمان ملل تعیین شده است، اگر به حوزه مبارزه با مواد مخدر نیم نگاهی بیندازیم متوجه میشویم که اگر کشفیات ۱۰۰ کشور جمع شوند، برابر با کشفیات ایران نیست و خوشبختانه با توفیقات الهی و مجاهدت سربازان راه مبارزه با مواد مخدر، ایران بالغ بر مجموعه کشفیات ۱۰۰ کشور جهان در زمینه کشف و ضبط مواد مخدر توفیق داشته است.
جهان نقش و قدرت اصحاب رسانه، بویژه خبرنگاران در پیشگیری از ناهنجاری ها و آسیب های اجتماعی بسیار و افزود: خبرنگاران بهعنوان خطشکنان میدان مبارزه با اعتیاد و یک گروه تخریبچی باید صحنه را پاکسازی و جامعه را جهت یک مبارزه تمام عیار در این حوزه از نبرد مهیا کنند خبرنگاران در کنار نهادها و سازمانهای دیگر ، نقش عمده ای را در مبارزه با مواد مخدر ایفا می نمایند. بطوریکه خبرنگاران بعنوان یاری گران رسانه ای پیشگیری از اعتیاد، در مقابله و پیشگیری از آسیب های اجتماعی و اعتیاد و حفظ امنیت روانی جامعه، نقشی بی بدیلی دارند.
وی بیان کرد: کشور ما بهعلت همجواری با افغانستان همواره در طول سالیان متمادی از بالاترین آمار در حوزه کشفیات مواد مخدر برخوردار بوده است.
دبیر شورا با بیان اینکه کشور ایران در عرصه مبارزه با مواد مخدر حدود ۴۰۰۰ شهید و ۱۳۰۰ جانباز را تقدیم کرده و به عنوان پیش قراول امر مبارزه همه جانبه با مواد مخدر در بین کشورها است، خاطرنشان کرد: در طول سالهای مبارزه کشورمان با موادمخدر بهترین عزیزانمان را از دست دادیم، اما خوشبختانه با کمک خبرنگاران و اصحاب رسانه در عرصه مبارزه در امر پیشگیری فوری وارد صحنه عمل شدیم و آسیبها را شناسایی کردیم .
جهان با بیان اینکه در گذشته حضور معتادان متجاهر چهره شهر را نابسان و موجب نارضایتی مردم و مسؤلین شده بود، یادآور شد: خوشبختانه با کمک پلیس مبارزه با مواد مخدر توانستیم عرصه را بر خردهفروشان تنگ کنیم که از ابتدای اسفند تا پایان فروردین ۲۵۰۰ نفر معتاد متجاهر از سطح و حاشیه شهر جمع آوری و سازماندهی شده است.
وی با بیان اینکه دشمن با تضعیف و نفوذ اعتیاد در کانون گرم خانوادههای ما باعث رقم خوردن اتفافات ناگوار در این حوزه شد، عنوان کرد: دشمن با شناسایی موقعیت جغرافیایی و ظرفیتهای جمهوری اسلامی، باورهای غلط را به سمت خانوادهها جاری و ساری میسازد و باورهای دینی را از کانون گرم خانواده میزداید.دختران و بانوان ما در یک رفتوآمد به آرایشگاه زنانه و باشگاههای ورزشی غیر مجاز با هدف لاغر کردن خود گرفتار اعتیاد به مواد مخدر صنعتی مانند شیشه و کریستال شدند، متاسفانه هماکنون مصرف سیگار و کشیدن ماده مخدر گل در بین جوانان و نوجوانان ما باعث تفاخر شده است و اکنون این زنگ خطر برای هوشیاری خانوادهها جهت احتیاط و پیشگیری هرچه بیشتر بهصدا درآمده است.
دبیر شورا بیانکرد: ما صحنه مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر را از دانشگاهها شروع کردیم و متوجه شدیم از دانشگاه دیر است و به مدارس بردیم، اما از مدرسه نیز وقت گذشته بود، پس سنگر مبارزه را از زایشگاهها شروع کردیم، چرا که متاسفانه هر ساله شاهد تولد نوزادان معتادی هستیم که از مادر معتاد متولد شدهاند، از همین رو مبارزه با اعتیاد را باید از کانون خانوادهها شروع کنیم و روابط بین افراد خانواده را گرم و منسجم کنیم.
جهان با بیان اینکه دغدغه مقام معظم رهبری نسبت به آسیبهای اجتماعی، مواد مخدر و اعتیاد است، گفت: رهبری همواره بر پیشگیری تاکید داشتهاند و رکن اصلی مبارزه با مواد مخدر نیز پیشگیری از اعتیاد است که مقدم بر درمان است.
وی با اشاره دغدغه ۱۷۰ کشور در راستای مواد مخدر و نفوذ آن در کشور ادامه داد: دلیل این امر همجواری با افغانستان به عنوان بزرگترین تولید کننده مواد مخدراست میزان مواد مخدر و روان گردان در دهههای گذشته بیش از ۵۰ نوع مواد بوده، این در حالی است که اکنون این میزان به ۷۵۰ نوع مواد مخدر و روان گردان رسیده است که بهترین راه مبارزه و مقابله با آنها آگاهی بخشی، طلاع رسانی عمومی و پیشگیری است. نقش اصلی در این راه بر عهده اصحاب رسانه، روحانیون، مبلغان و کسانی است که تریبون در اختیار دارند.
دبیر شورا به ارائه آمار کشفیات این شورا در حوزه کشف و ضبط مواد مخدر در سال ۹۷ در خراسان رضوی پرداخت و تصریح کرد: از ۵ تیرماه سال ۹۷ تا به امروز با رشد، ۴ درصدی نسبت بهسال گذشته، بیش از ۳۳ تن مواد مخدر و روانگردان از قاچاقچیان و خردهفروشان کشف و ضبط شده است ۸۹ درصد این کشفیات توسط نیروی انتظامی پلیس، ۸ درصد توسط نیروهای مرزبانی و ۲ درصد توسط نیروهای اطلاعات و ۱ درصد توسط اداره گمرک استان انجام شده است.
جهان به سهم هر کدام از انواع مواد مخدر پرداخت و تصریح کرد: تریاک ۷۴ درصد، حشیش ۱۲ درصد، هروئین ۱۰ درصد، مرفین ۱ درصد و شیشه ۶ درصد سهم کشفیات را تشکیل میدهند.
وی خاطرنشان کرد: در گمرکات استان ۱۲ تن انواع مواد پیشساخته مواد مخدر کشف و ضبط شده است، همچنین انهدام ۶۴ باند قاچاق مواد مخدر و روانگردان، دستگیری ۸ هزار و ۷۱۰ نفر قاچاقچی و خردهفروش و جمعآوری و سازماندهی ۱۲ هزار و ۸۵۰ نفر معتاد متجاهر، اجرای یک هزار و ۸۸۰ مورد عملیات و درگیری و هلاکت ۶ تن از قاچاقچیان مسلح، توقیف ۸۵۶ خودرو سبک و سنگین و ۲۴۳ عدد موتورسیکلت و یک هزار و ۵۰۰ دستگاه تلفن همراه از توفیقات مبارزه با مواد مخدر است.
دبیر شورا با بیان اهم اقدامات در حوزه مقابله با مواد مخدر عنوان کرد: در سه ماهه نخست سال ۹۸ کشف ۷ هزار و۵۰۰ کیلو موادمخدر و روانگردان را داشتهایم که نسبت به سال گذشته ۲۲ درصد کاهش یافته است، این کاهش نشاندهنده کار موفقیتآمیز در مرزبانی است، زیرا از قاچاقچیان فرصت و اجازه هر اقدامی گرفته شده است از مجموع این کشفیات ۸۴ درصد سهم نیروی انتظامی، ۱۴ درصد نیروهای مرزبانی و ۲ درصد نیروهای اطلاعات موفق به کشف و ضبط شدهاند.
جهان با بیان اینکه چرخه آخر درمان اعتیاد، اشتغال است گفت: موجود فعلی مراکز ما، ۲ هزار و ۵۷۰ نفر است که در این مراکز نگهداری، درمان و اشتغال آسیب دیده فراهم میشود.
وی ادامه داد: باتوجه به دغدغه امام جمعه و استاندار محترم استان در خصوص حاشیه شهر مقرر شده است تشکلهای حاشیه شهر در مکان سازماندهی شوند و به آموزشهای خاص بپردازند.
دبیر شورا در خصوص خانه ورزشی استان گفت: ۵۰ خانه ورزشی استانی در سطح خراسان رضوی داریم، و باید از ظرفیت خانه ورزش روستاها نیز بهره کافی را ببریم.
جهان افزود: ۲۶۵ سازمان مردم نهاد داریم که در حوزه درمان ۴۲ تیم، حوزه پیشگیری ۵۵ تیم و ۱۳۵ تیم اجتماع محور را تشکیل میدهند در قالب ۱۱۰ تیم اجتماع محور شهری ۱۳۰ هزار نفر تحت پوشش قرار گرفتند.
وی به برگزاری دورههای مختلف و جوامع هدف این دورهها اشاره کرد و گفت: برگزاری دورههای آموزش شناخت مواد مخدر برای ۱۱۰ نفر، دورههای پیشگیری از اعتیاد برای هزار و ۵۰۰ نفر، دورههای فرزند پروری برای هزار و ۵۷۵ نفر، دورههای مهارت زندگی، پیش از ازدواج برای ۳ هزار و ۶۵۶ نفر، آیین همسرداری برای ۳ هزار و ۶۳۷ نفر، دورههای اشتغال و کسب و کار برای ۱۷ هزار و ۱۷۹ نفر و برگزاری ۸ کارگاه مدیران سازمانهای مردم نهاد را در کارنامه خود داشته ایم.
دبیر شورا با اشاره به اقدامات در زمینه پژوهشی افزود: پژوهش شمال شرق کشور در خراسان رضوی افتتاح شد همچنین مصوبه مبلغ ۲۰ میلیون تومان را اخذ کرده ایم و این مبلغ رو به افزایش است.
جهان در ادامه به رواج مصرف ماده مخدر گل در میان جوانان اشاره و بیان کرد: این ماده اعتیادآور، توهم زا و بدتر از مواد مخدر سنتی است. جوانان نیاز به شور نشاط و ورزش دارند، به همین منظور با همکاری اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی ۵۰ خانه ورزش روستایی ساخته میشود. از مجمع خیران هم انتظار داریم به صحنه بیایند و در امور مختلف پیشگیری از اعتیاد همکاری کنند.
وی افزود: دانشجویانی که طرحهای آنها در خصوص آسیبهای اجتماعی و مواد مخدر است در صورت تصویب طرحشان در شورا مورد حمایت مالی قرار میگیرند. هفته پیش نخستین خانه تشکلها و سازمانهای مردم نهاد استان در مشهد به بهره برداری رسید که در چارچوب آن تشکلهای مردمی حاشیه شهر فعال در زمینه پیشگیری و مقابله با مواد مخدر و اعتیاد آموزش میبینند.
دبیر شورا در خصوص مصوبات سفر دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر در جلسه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان ادامه داد: بر اساس این مصوبات مقرر گردید در حوزه پیشگیری از اعتیاد در قالب یاری گران زندگی در حاشیه شهر شاهد مواد مخدر نخواهیم بود همچنین نمایشگاهی دائمی پیشگیری از اعتیاد جوانان و نوجوانان راه اندازی خواهد شد.
جهان ادامه داد: سردار نظری فرمانده سپاه امام رضا (ع) برای اردوگاه فاتح ۱۶، برزش آباد را تعیین کردند که ۴۰۰ نفر از معتادان مراحل درمان، پیشگیری و اشتغال را دریافت خواهند کرد و این اردوگاه شامل دو فاز، یک مخصوص مردان و دو ویژه زنان است.
دبیر شورا با اشاره به فعالیت بسیج در حوزه مبارزه با مواد مخدر گفت: در کمپ اکبر آباد بسیج به ارائه آموزش، اشتغال و تامین مسکن برای معتادان پرداخته است.
وی در پایان، از مشارکت همه دستگاههای عضو شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان و تمامی دست اندرکارانی که در زمینه مهار و کنترل آسیب های اجتماعی، به ویژه مبارزه همه جانبه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد تلاش می کنند، تقدیر و تشکر نمود.
گفتنی است در این جلسه با اهدا لوح سپاس از زحمات خبرنگاران قدردانی شد و فعلان رسانه و خبرنگاران به عنوان یاری گران پیشگیری از اعتیاد معرفی شدند.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی۹۸٫۰۴٫۰۵