دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی در سخنرانی پیش خطبههای نماز جمعه مشهد در جوار بارگاه منور رضوی گفت: اعتیاد بهعنوان چهارمین بحران جدی جهان، یکی از دغدغههای بزرگ رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالي) است و ایشان در جلسه با سران قوا، وزیران و مسئولان بر پیشگیری از اعتیاد تاکید فرمودند.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی؛ محمدحسن جهان افزود: اعتیاد و مصرف موادمخدر زمینهای برای بروز سایر آسیبهای اجتماعی است که کاهش و مهار آن باید بیش از پیش مورد توجه جدی و همه جانبه قرار گیرد.
دبیر شورا با اشاره به سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر افزود: ۲۶ژوئن ( مصادف با ۵ تيرماه) از سوي سازمان ملل متحد به منظور ابراز عزم سياسي ملتها در امر مبارزه با پديدهي خانمانسوز و شوم مواد مخدر به عنوان يادبود روز بين المللي مبارزه با مواد مخدر و برگزاري جشن توسط دولت ها اعلام شده است تا همه ساله در اين روز در سراسر دنيا اقدامات ويژه اي در جهت کنترل و پيشگيري و مبارزه با اين معضل انجام گيرد.
جهان با اشاره به برنامه های پیش بینی شده در سطح استان خراسان رضوی گفت: در اين راستا سالروز جهاني مبارزه با مواد مخدر فرصت مناسبي برای گسترش آگاهی و جلب حمایت عمومی علیه آسیبهای ویرانگر مواد مخدر و همچنین ارائه راهکارهای کارساز در پیکار بیامان و همهجانبه با این معضل بزرگ اجتماعی است. از اين برنامه هایی در حوزه فرهنگي پيشگيري،درمان ، مقابله با عرضه ،صيانت و گفتمان سازي اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدر با تبيين دستاوردهاي حاصله ،توسط دستگاه های اداری و سمن ها پیش بینی شده و به عموم جامعه اطلاع رساني می شود.
وی بیان داشت: اولویتهای کاری سال ۱۳۹۸ در خصوص مبارزه با مواد مخدر با رویکرد یاری گر هم باشیم در ۵ حوزه کاری مقابله با عرضه و امور بین الملل، حوزه فرهنگی و پیشگیری از اعتیاد، حوزه درمان و کاهش آسیب اعتیاد، حوزه صیانت اجتماعی وتوسعه مشارکت های مردمی و حوزه مدیریتی و فرابخشی به عنوان شاکله اصلی مورد توجه قرار گرفته است.
دبیر شورا افزود: جمعآوري، نگهداري، درمان و رسيدگي به معتادان متجاهر اولويت نخست ستاد است که اجراي آن بايد در کوتاهمدت انجام شود. اقدامات پيشگيرانه را در راس فعاليتهاي ستاد مبارزه با مواد مخدر است. توجه به اين حوزه، اولويت بلند مدت ستاد است و بايد با اقدامات پيشگيرانه از ورود حتي يك نفر به چرخه اعتياد جلوگيري كنيم. متوقف کردن رشد مصرف مواد مخدر در بين جوانان و نوجوانان و تلاش براي درمان معتادان را از ديگر اقدامات براي مبارزه با شيوع مواد مخدر توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر می باشد.
جهان در ادامه به تشریح روند مبارزه با مواد مخدر از آغاز تا کنون پرداخت و گفت: شناخت موادمخدر در جهان، سابقهای بس طولانی دارد. به شهادت تاریخ، رواج دهنده این مواد در ایران عوامل انگلستان بودند که در عصر صفویه راههای کشت خشخاش و استفاده از تریاک را رواج دادند؛ به نحوی که ابتدا به دربار صفویه راه یافت و بعداز آلوده کردن شاهان و شاهزادگان و درباریان صفوی به درون مردم سرایت کرد و نحوه گسترش آن به قدری وسیع و سریع بود که بعداز گذشت زمانی کوتاه تبدیل به اپیدمی شده و درون قهوه خانه ها به صورت رسمی به عنوان تفنن استعمال می شد.
وی گفت: نکته قابل توجه این که در دوران صفویه، تریاک به صورت خوردن حب یا شربت های مخصوصی به نام کوکنار (جوشانده خشخاش) معمول بوده و از کشیدن تریاک ذکری به میان نیامده است. طبق نقل سیاحان و مورخان، شاه طهماسب صفوی و شاه عباس که تا اندازه ای به مضارات این مواد پی برده بودند، دستورات، قوانین و مجازاتهایی را جهت منع مصرف مواد مخدر وضع کردند ولی در این امر موفقیت چندانی نیافتند. حیله انگلیسی ها بسیاری از مزارع کشت گندم و دیگر محصولات مفید زراعی به مزارع کشت خشخاش اختصاص داده شد و خرید و فروش مواد مخدر رواج یافت، به نحوی که روز به روز درآمد شاهان و درباریان وقت، از داد و ستد تریاک افزایش یافت.
دبیر شورا با اشاره به بیانات حضرت امام و مقام معظم رهبری افزود: پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و پایان یافتن جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، حضرت امام خمینی (ره) فرمودند : مسؤلان پس از جنگ باید موضوع مبارزه با مواد مخدر را در اولویت قرار دهند مواد مخدر یک توطئه است که قدرت های بزرگ به این وسیله به ما ضربه می زنند جلوگیری از اعتیاد بر همه واجب است. مقام معظم رهبری فرمودند غرق کردن نسل جوان در فسادهای گوناگون و اعتیاد به مواد مخدر و شک آور یک سیاست پیاده شده استعمار و استکبار است.
جهان؛ ضمن برشمردن آسیب های اعتیاد در جامعه خاطرنشان کرد: دشمنان با ترویح مواد مخدرنسل جوان ما را هدف گرفتند و دو تیر را در چله کمان کرد و به سوی جوان ما نشانه رفت ابتذال را به قلب و اعتیاد را به مغز و ذهن جوان ما چه پسر و چه دختر. بنابراین حرکت در مسیر پیشگیری از اعتیاد اقدامی جهادی می طلبد و روحانیت در مسیر آگاه سازی مردم نقش تاثیر گذاری دارند.
وی بیان داشت :یکی از بخش های بسیار مهم و تاثیرگذار درمقابله با اعتیاد ، برنامه های فرهنگی است که در صورت همسو بودن و مداومت اثر گذاری بیشتری دارند و می توانند در آگاه سازی مردم موثر باشند و استفاده از ظرفیت سازمان های مردم نهاد گامی موثر در راستای اجرای برنامه های پیشگیری از اعتیاد دارد.
دبیر شورا با بیان نقش و اهمیت خانواده در برنامه های پیشکیری از اعیتاد خاطر نشان کرد: منشا بسیاری از آسیب های اجتماعی بویژه اعتیاد از هم گسیختگی خانواده هاست و اغلب جرایم جامعه ریشه در اعتیاد دارد تلاش در جهت پیشگیری اعتیاد تداوم راه شهدای مبارزه با مواد مخدراست.
وی وظیفه والدین در زمینه پیشگیری از اعتیاد را بسیار مهم دانست و افزود: پدر و مادران عزیز هر روز ۳ سؤال از خودشان بپرسند و جواب آن را بدانند ، فرزند من کجاست؟ با چه کسی هست؟ چه کاری انجام می دهد؟ زیرا ریشه کنی اعتیاد در جامعه مستلزم هوشیاری والدین است.غفلت از آگاه سازی جامعه موجب گسترش اعتیاد خواهد شد.
جهان ضمن قدردانی از زحمات دست اندرکاران مبارزه با مواد مخدر در استان خراسان رضوی و لزوم توجه بیشتر به مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد خاطر نشان کرد : اعتیاد زمینه ساز سقوط ارزشها و هنجارهای فرهنگی و اخلاقی است مواد مخدر زلزله خاموش و ابزار نفوذ دشمن است و جدی ترین تهدید در میان آسیب های اجتماعی است.
دبیر شورا با گرامی داشت یاد و خاره شهدای والامقام مبارزه با مواد مخدر گفت : طی ۲ ماهه نخست سال جاری بالغ بر ۶ تن مواد مخدر از سوداگران مرگ کشف شده است و در همیم مدت تعداد ۱۱ باند قاچاق نیز منهدم شده و ۲۲۹ عملیات علیه قاچاقچیان صورت گرفته است.
حل موضوع آسیب های اجتماعی نیازمند حرکت های فرهنگی و اجتماعی است
همچنین جهان با اشاره به لزوم مبارزه قاطع با مواد مخدر افزود: خودکشی، طلاق، سرقت و سایر ناهنجاری ها از جمله پیامدهای مصرف مواد مخدر است.
وی بیان داشت: برخوردهای قهری در بحث اعتیاد و سایر آسیب های اجتماعی تا به امروز بسیار انجام شده اما به نظر می رسد که امر اعتیاد و آسیب های اجتماعی نیازمند حرکت های فرهنگی اجتماعی است.
دبیر شورا ضمن برشمردن عوامل گرایش به مواد مخدر گفت : پایین بودن سطح آگاهی خانواده ها از عواقب سو مصرف مواد مخدر و عدم آشنایی خانواده ها از مهارت های زندگی به ویژه نوع رفتار و ارتباط با فرزندان ، وجود باورهای اعتقادی غلط در حوزه مواد مخدر،دوستان ناباب و نداشتن مهارت نه گفتن از عوامل گرایش به مواد مخدر می باشد.
جهان افزود: خانواده ها باید هوشیار باشند و زمینه پیشگیری را از درون خود شروع کنند و مهارت زندگی کردن را به فرزندان آموزش دهند.
وی تصریح کرد: همه در خطر افتادن به دام اعتیاد هستند و خانواده باید درباره خطرات و پیامدهای ناگوار سوء مصرف مواد مواد مخدر به ویژه مواد مخدرصنعتی و روان گردانها با ظرافت و البته صریح با نوجوانان خود گفتگو کرده و آنها را راهنمایی نمایند.
دبیر شورا گفت: فرزندان خانواده ها های سخت گیر یا بی تفاوت و خانواده هایی که در دارای مبانی دینی و اعتقادی ضعیفی هستند به راحتی در گرداب سوء مصرف مواد وارد می شوند.
جهان گفت: پیشگیری و مبارزه با اعتیاد نیاز به یک عزم ملی است و یک دستگاه یا نهاد به تنهایی قادر به مبارزه با آن نیست.
وی در پایان با تاکید بر ضرورت برنامه های فرهنگی پیشگیری در شورای هماهنگی و شعار یاری گر هم باشیم در امر اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدرخاطر نشان کرد: تعامل بین شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و سایر دستگاه ها امر ضروری می باشدلذا این تعامل می تواند کار را در مبارزه گسترش دهد و روند مبارزه را آسان کند.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی۹۸٫۰۴٫۰۲