مديركل تحقيقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر آخرين وضعيت نرخ شيوع اعتياد و مصرف مواد در سطح كشور را اعلام كرد.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ حميد صّرامي در گفتوگو با پايگاه اطلاعرساني ستاد در خصوص نتايج طرح ملي شيوعشناسي مصرف مواد در ميان شهروندان كشور گفت: براساس پژوهش صورتگرفته توسط پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات اجتماعي جهاد دانشگاهي كه به سفارش ستاد مبارزه با مواد مخدر كشور انجام شد، نرخ شيوع مصرف مواد مخدر و روانگردانها در جمعيت ۱۵ تا ۶۴ سال، دو و شصت و پنچ صدم درصد است.
وي افزود: طرح ملي بررسي و شيوعشناسي اعتياد و مصرف مواد مخدر و روانگردانها در جمعيت عمومي يعني در خانوارهاي ۳۱ استان كشور در مقياس سني ۱۵ تا ۶۴ سال به روش نمونهگيري خوشهاي و تصادفي چند مرحلهاي سيستماتيك صورتپذيرفته است كه براساس آن، تعداد تقريبي مصرفكنندگان مواد در سطح كشور، حدود ۱۳۲۵۰۰۰نفر ميباشد.
مديركل تحقيقات و آموزش ستاد با بيان اينكه جنسيت ۹۱ درصد مصرفكنندگان مرد و ۹ درصد زن ميباشد، اظهار داشت: پيشگيري از مصرف مواد غير قانوني در گروه زنان، نيازمند برنامهريزي و مداخلات جدي از سوي نهادهاي فرهنگي و پيشگيري كشور دارد.
صرامي با اشاره به مواد مصرفي گفت: جمعيت نمونه تحقيق مهمترين مواد مصرفي را به ترتيب اولويت ترياك و مشتقات آن، شيشه، كراك (افغاني)، هروئين، حشيش و اكستازي ذكر كردند، ضمن آنكه ۸۴ درصد مصرفكنندگان مواد نيز سابقه مصرف دخانيات را اعلام كرده و عمدترين روش مصرف مواد در مصرفكنندگان نيز تدخين، خوردن، انفيه و تزريق بوده است.
وي عنوان داشت: حدود ۴۵ درصد مصرفكنندگان زير ۲۹ سال و حدود ۳۰ درصد بين ۳۰ تا ۳۹ سال سن داشته كه اين موضوع نشان از توطئه استكبار جهاني بهمنظور نشانهروي و ضربهپذير كردن نسل نوجوان و جوان جامعه از طريق ابزار تهديد نرم يعني ترويج مواد مخدر و روانگردانها دارد.
اين مقام مسوول در ستاد گفت: بر اين اساس ضرورت دارد مراكز آموزشي اعم از مدارس و دانشگاهها به مقوله پيشگيري اوليه از اعتياد از طريق اطلاعرساني و آگاهسازي بهصورت مستمر و علمي، افزايش مهارتها و سبك زندگي اسلامي و تقويت فعاليتهاي جايگزين بهمنظور نشاط و تحرك توجه جديتر داشته باشند تا شاهد ضربه زدن به استراتژيهاي سيستم هوشمند مواد مخدر و روانگردانها باشيم.
مديركل دفتر تحقيقات و آموزش ستاد با بيان اينكه ميانگين سن آغاز مصرف در جمعيت نمونه ۲۱ سال بوده و ضمن آنكه ۵۳ درصد از جمعيت نمونه داراي شغل بودند، افزود: ۶۴ درصد مصرفكنندگان تحصيلات زير ديپلم داشتند و ۶۳ درصد جمعيت نمونه متاهل بودند و همچنين مصرفكنندگان مواد، اولين مكان شروع مصرف را به ترتيب اولويت منزل دوستان، منزل خود، اماكن مخروبه، پارك، كوچه و خيابان مطرح كردند كه براين اساس ضرورت دارد والدين نسبت به نظارت بر تردد فرزندان و نحوه ارتباط آنان با دوستان و مديريت اوقات فراغت فرزندان مداخلات جديتر داشته باشند.
صرامي با بيان اينكه مقام معظم رهبري (مدظله العالي) در سفر اخيرشان به استان خراسان شمالي در خصوص بررسي علل روي آوردن جوانان به مواد مخدر تاكيد فرمودند، افزود: براساس نتايج پژوهش اخير در سطح كشور نيز، شش دليل اساسي در شروع مصرف مواد در جمعيت نمونه، به ترتيب اولويت كسب لذت، كنجكاوي، تفريح، رفع مشكلات روحي، در دسترس بودن مواد و فشار دوستان ميباشد.
وي همچنين در ادامه گفت: نرخ شيوع مصرف به نسبت جمعيت در برخي از استانها همچون كرمان، مازندران، خوزستان، آذربايجان غربي، لرستان، سيستان و بلوچستان، كرمانشاه، فارس، تهران، خراسان رضوي، قم و البرز بالاتر از حد ميانگين كشوري بوده كه ضرورت دارد كليه دستگاههاي مبارزه كننده در اين جهاد مقدس، با اهتمام جديتري نسبت به مهار اين پديده شوم مبادرت ورزند.
صرامي افزود: پرهيز از نگاه سياسي به مسائل اجتماعي به خصوص اعتياد، دوري از هيجانزدگي در مواجهه با آسيبها و تهديدات اجتماعي، لزوم شناخت عميق پديدههاي اجتماعي با توجه به تغييرات شتابان فرهنگي و اجتماعي، ضرورت سرمايهگذاري در عرصه پيشگيري اوليه از اعتياد با هدف ايمنسازي آحاد سالم و در معرض خطر جامعه بهمنظور منع اولين بار مصرف، ارتقاء سطح آگاهي و آموزش مهارتهاي فرزندپروري به والدين، لزوم اتخاذ استراتژيهاي تهاجمي و سيستماتيك در مقابله با مواد مخدر و روان گردانها با توجه به شرايط اجتماعي و بهرهگيري از ظرفيتهاي ديني و مشاركت كليه اقشار جامعه از جمله مولفههاي تاثيرگذار در عرصه مبارزه با مواد مخدر ميباشد.
وي در پايان خاطر نشان ساخت: در راستاي اجرايي شدن مواد ۱۵ و ۱۶ اصلاحيه قانون مبارزه با مواد مخدر از جمله راهاندازي و بهرهبرداري از مراكز درمان و كاهش آسيب و براساس اعلام سازمان پزشكي قانوني، آمار مرگ و مير معتادان در سطح كشور در ۷ ماهه سالجاري ۲۸ درصد كاهش يافته است.
منبع خبر: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۱/۱۰/۶