معاون پژوهشی گروه علوم اعصاب دانشکده فنآوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: بررسیهاي جدید نشان میدهد که ژنها با توجه به ساختار ژنتیکی در هر فرد در بروز اعتياد نقش مستقيم و تاثيرگذاري دارند.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ دكتر نسیم وثوقی در نشست علمي پژوهشي كه با عنوان «نقش ژنها در اعتياد» در مجموعه فرهنگي شقايق برگزار شد، با بيان اينكه امروزه اعتیاد به صورت یک بیماری مزمن روانی تعریف میشود، گفت: امروزه ثابت شده افرادی که یکی از بستگان درجه یک آنها معتاد باشند دارای ریسک بیشتری برای ابتلا به اعتیاد هستند.
وي تصريح كرد: بخش اعظمی از آنچه كه در اعتیاد قابل توارث میباشد در واقع مربوط به گوناگونی و تفاوتهای افراد مختلف در پایههای نوروبیولوژیکی اعتیاد است و تحقیقات نشان میدهد که اعتیاد با سایر بیماریهای روانی، از طریق مسیرهای نوروبیولوژیکی مشترک مرتبط میباشند.
اين استاديار دانشگاه علوم پزشكي تهران اظهار داشت: درک ما از پدیده اعتیاد هنگامی عمیقتر خواهد شد که بتوانیم ژنهای دخیل در تعیین استعداد و تمایل افراد مختلف به مصرف مواد را کاملاً بشناسیم و این ژنها میتوانند شامل آنهایی باشند که موجب بروز تفاوت در متابولیسم داروهای اعتیادآور میشوند، به عنوان مثال میتوان از ژنهای دخیل در متابولیسم الکل یا ژنهای مربوط به ناقل سروتونین نام برد.
وثوقي افزود: اين بررسي در مطالعهای بر روی يكهزار و ۲۶۷ فرد بالغ از افراد درجه یک خانواده و ۲۳۱ فرد معتاد به اوپیوئید، کوکایین، حشیش و الکل صورت گرفت و مشخص شد ریسک ابتلا به اختلالات سوء مصرف مواد در بین خانواده افراد معتاد ۸ برابر افراد عادی میباشد، همانطور كه طبق مطالعات انجام شده، ۶۲ درصد واریانس در وابستگی به حشیش، مربوط به عوامل ژنتیکی است.
وي گفت: کشف ژنهايي که دارای ارزش قابل توجهی در بروز پیش بینی اعتیاد هستند، میتواند راهنمای ما در یافتن مکانیسمهای ملکولی جدید و راهکارهای مناسبتر جهت درمان اعتیاد باشد كه پژوهشگران و درمانگران حوزه اعتياد ميتوانند به اين امر توجه داشته باشند.
منبع خبر: وابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر ۹۱/۱/۰۵