دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: براساس گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۸، سطح زير كشت خشخاش در افغانستان كمي كاهش داشته است كه ما معتقديم اين كاهش، ناشي از خشکسالی بوده است.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر، دكتر اسكندر مؤمنی در ملاقات با الكساندر فدولوف نماينده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) در تهران گفت: براساس گزارش دفتر UNODC در سال ۲۰۱۸، سطح زير كشت خشخاش در افغانستان كمي كاهش داشته است كه ما معتقديم اين كاهش ناشي از خشکسالی بوده است، نه اقدامات گسترده بينالمللي.
وي ادامه داد: عدم اجراي مؤثر و اثربخش برنامههاي معيشتي جايگزين در افغانستان موجب شده است كه كشت جايگزين تغيير محسوسي در افغانستان نداشته باشد و ما همچنان شاهد توليدات بسيار بالا و فراوان مواد مخدر در افغانستان باشيم.
مؤمنی بيان داشت: بازار و مقصد نهايي توليدات مواد مخدر اروپا است و اين در حالی است كه جمهوري اسلامي ايران هزينههاي انساني و مالي بسياري را در مبارزه با مواد مخدر و ترانزيت آن، متحمل ميشود.
دبيركل ستاد ادامه داد: انسداد مرزهاي شرقي هزينههاي زيادي را براي كشورمان دارد، آنهم در شرايطي كه ايران با تحريم مواجه است. اين هزينهها بايد صرف توسعه پايدار شود ولي در مبارزه با مواد مخدري صرف ميشود كه علت عمده قاچاق آن، كشورهاي اروپايي است.
مؤمنی گفت: همكاريهاي بينالمللي و منطقهاي گستردهاي در جهت كمك به مبارزه همهجانبه با مواد مخدر هدفگذاري شده و در اسناد مختلف آمدهاند اما معتقديم اينها بيشتر بر روي اسناد ماندهاند و در ميدان عمل، برون داد مناسبي نديديم.
وي اظهار داشت: انتظار ما از دفتر UNODC اين است كه تصوير واقعي و روشني از آنچه كه جمهوري اسلامي ايران در راه مبارزه با مواد مخدر انجام ميدهد، به دنيا نشان دهيد.
دبيركل ستاد افزود: دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) برنامههاي كاري متنوعي را در حوزههاي مقابله با عرضه، كنترل مرز و كاهش تقاضا براي سال ۲۰۱۹ تنظيم و تقريباً نهايي كرده است كه انتظار داريم اين دفتر پيگيري جديتري را براي تخصيص اعتبارات لازم به ايران در اين مبارزه گسترده داشته باشد و جامعه بينالملل نيز سهم خود را ايفا كند.
مؤمنی گفت: روشن است كه منشأ مواد مخدر افغانستان است و خط مقدم مبارزه و ميدان عمل اين مبارزه جهاني ايران است. پس كمكها در درجه اول بايد معطوف به كشوري باشد كه در خط مقدم مبارزه قرار دارد، هر چند اقدامات كوچكي همچون آموزش مربيان سگهای موادیاب كه در داخل كشورمان هم اين ظرفيت وجود دارد، انجام شده است اما كافي نيست.
وي افزود: معتقديم كشورهاي غربي تاكنون به وظيفه خود عمل نكردهاند همچنين در برنامه كشوري ايران با دفتر UNODC، تفاهمنامهای به مبلغ ۲۰ ميليون دلار امضا شد كه تنها بخش كمي از آن جذب شد كه اميدواریم كل مبلغ جذب و تسويه شود.
دفتر UNODC پل ارتباطي بين ايران و جامعه بينالمللي در مبارزه با مواد مخدر است
همچنين الكساندر فدولوف نماينده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) در اين ملاقات، بر همكاري جدي و مستمر دفتر UNODC با جمهوري اسلامي ايران در مبارزه با مواد مخدر تأکید كرد و گفت: با شما در خصوص مسائل افغانستان موافق هستم. عدم امنيت در افغانستان موجب شده كه نه فقط ترياك بلكه حشيش نيز در آن كشور كشت شود و اين دو گياه و مشتقات آنها از مبدأ افغانستان به سمت ايران و اروپا قاچاق شوند.
وي افزود: يوري فدوتف مدیر اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد با مشكلات جمهوري اسلامي ايران در عرصه مبارزه با مواد مخدر کاملاً آشنا است و از ایران حمايت ميكند، همچنین به نظر ميرسد نشست سالانه کمیسیون مواد مخدر (CND) در مقر سازمان ملل در وین فرصت خوبي براي بيان اين مسائل و مشكلات باشد.
نماينده دفتر UNODC بيان داشت: همكارانم در دفتر UNODC بهطور جدي در جهت جذب كمكها و حمايتهاي كشورهاي غربي به حوزه مبارزه با مواد مخدر و اطلاعرساني به كشورها تلاش دارند و همچنين سعي داريم تا در خصوص ابتكار سهجانبه از طريق برنامه منطقهاي براي افغانستان و كشورهاي همسايه، هزينه استقرار افسران رابط را در JPC فراهم كنيم.
فدولوف گفت: دفتر UNODC پل ارتباطي بين ايران و جامعه بينالمللي در مسائل مربوط به مبارزه با مواد مخدر است و در هر برنامهاي كه جمهوري اسلامي ايران در مبارزه با مواد مخدر داشته باشد، چه هماهنگي و چه مسائل ايدهاي كمك خواهيم كرد و در كنار ايران خواهيم بود.
وي در پايان گفت: برنامه كشوري UNODC در دسامبر ۲۰۱۹ به پايان ميرسد كه تقاضا داريم اين برنامه به مدت ۵ سال آينده نيز تمديد شود. از طرفی تلاش خواهيم كرد که كشورهاي حامي را در اين برنامه كشوري وارد و جذب كنيم، زيرا هدف اين برنامه كشوري بيشتر حمايت از ستاد مبارزه با مواد مخدر ميباشد و براي تحقق اين امر، نيازمند حمايت جمهوري اسلامي ايران هستیم و بتوانیم هزينههايي را كه كشورتان در عرصه مبارزه با مواد مخدر متحمل شده است، بيان كنيم.
منبع: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۷٫۱۲٫۰۷