يك وكيل دادگستري گفت: اگر هر سال هزینههایی در مشارکت ساخت آثار هنری و ادبی در حوزه پيشگيري از اعتياد درنظر گرفته شود، تأثیر بسزایی در عامه مردم خواهد داشت.
سيد محمود موسوي در گفتوگو با روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به مشاركت جمعي مردم در حوزه مبارزه گفت: ما از نظر فرهنگی در شرایطی هستیم که حتی خودمان هم اگر اقداماتی در جهت معرفی اشرار، معتادان، قاچاقچیان، خائنان و سایر متخلفان انجام دهیم، برای خودمان از واژههای “آدمفروش”، “خائن” و بسیاری از صفات و واژههای ناشایست استفاده میکنیم و متأسفانه تا وقتی این باور وجود دارد، نمیتوانیم انتظار اقدامات مفیدی را داشته باشیم، بنابراین باید زمینه فرهنگی لازم فراهم شود.
وي تأکید كرد: براي ايجاد مشاركتجويي در اين حوزه، تلاش برای اثبات اینکه نیروهای نظامی و انتظامی محل ایجاد و تضمین امنیت هستند، امري ضروري است؛ زیرا بسیاری از مردم به اشکال مختلف سعی میکنند در معرض دید نیروهای مذکور قرار نگیرند، چه رسد به همکاری با آنها. علت اصلی آن بدون پایه و اساس، نوعی عادت ناشی از برخورد و رفتار نسلهای قبل است، یعنی همان سختگیریهای سالهای اولیه انقلاب در برخورد با بسیاری از مسائل که قبلاً تخلف و جرم محسوب ميشد؛ مانند ویدیو، شطرنج، موسیقی، بیلیارد و… كه امروزه آزاد هستند.
اين وكيل دادگستري تصريح كرد: پنهانکاری نسلهای گذشته، موجب شد تا نسلهای بعدی بدون تفکر و صرفاً به تبع و تقلید از والدین و نسل قبلی خود، به این موضوع عادت كنند. این اشتباه باید توسط دولت و خود نیروهای نظامی و انتظامی جبران شود که البته در سالهای اخیر اقداماتی در این خصوص صورت گرفته اما کافی نیست.
موسوي ادامه داد: باید به این باور برسیم که وجود نیروهای نظامی و انتظامی در کشور برای حفظ امنیت، ارزشها و به نفع ماست، بنابراین کمک به نیروهای مربوطه و افشاء و معرفی افراد خاطی، کاری ناپسند و ضد ارزشي نيست؛ زيرا هم به نیروهای مذکور کمک ميشود و هم به خود افراد متخلفی که هنوز امید به بازگشت در آنان وجود دارد.
وي با اشاره به نقش اطلاعرسانی در حوزه پیشگیری از اعتیاد افزود: هنر، خصوصاً سینما و مشتقات آن مثل فیلمهای تلویزیون و کلیپ، نقاشیهای دیواری و جادهای، بهترین وسیله برای ارتقاء یا انحطاط فرهنگ هستند، مشروط بر اینکه بهصورت مشورتی و گروهی باشند و علاوه بر هنرمندان متفکر، از افراد متخصص در زمینههای مختلف مثل جامعهشناسان، حقوقدانان، کارشناسان انتظامی و بسیاری از متخصصان امور دیگر بهرهگیری شود و مهمتر از همه اینکه هدف والا و صحیح وجود داشته باشد، معتقدم هیچ روشی بیشتر و بهتر از استفاده از هنر در فرهنگسازی، مؤثر و سریع عمل نمیکند. نمونههایی از موارد موفق را در این زمینه دیدهایم اما کافی نیستند.
اين وكيل دادگستري گفت: به نظر من اگر هر سال هزینههایی در مشارکت ساخت آثار هنری و ادبی درنظر گرفته شود، تأثیر بسزایی خواهد داشت. مثلاً پوستری که در بعضی از بزرگراهها نصب شده و دختری را نشان میدهد که پشت پنجره چشم انتظار پدر خود است و روی آن نوشته “بابا منتظرم برگردی”، به مراتب مؤثرتر از تمام تابلوهای راهنمایی و دوربینهای کنترل سرعت است.
موسوي افزود: اگر در تلویزیون با بیشترین مخاطب، فیلمی در مورد نزدیکی نیروهای نظامی به مردم و نقش آن در حفظ نظم و آرامش و غیره و نيز اعتیاد و مضرات آن ساخته شود، بیشترین تأثیر را بر عامه مردم خواهد داشت.
وي در پاسخ به اين سؤال كه عملكرد معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم را كه در ساختار قوه قضاییه تعریف شده است، چگونه ارزيابي ميكنيد؟ گفت: به نظر من اصلاً این موضوع نباید در شرح وظایف دستگاه قضایی قرار گیرد، زیرا وقتی بحث از پیشگیری است، قطعاً منظور این است که افراد معتاد یا متخلف مشمول آن نمیشوند، پس برای پیشگیری باید مرجع خاص و تخصص دیگری تأسیس شود؛ زیرا وظیفه قوه قضائیه اجرای قوانین از طریق صدور احکام و اجرای آن است. در این موارد حتی اگر کمکی از قوه قضائیه برآید تحت عنوان و مشمول پیشگیری نخواهد بود، زیرا قوه قضائیه باید در راستای وظایف خود عمل کند و با متخلفان برخورد كند، نه افرادی که ممکن است در آینده مبتلا شوند؛ بنابراین باید نام این معاونت عوض شود.
وي در پايان گفت: به نظر من همیشه خواص، تصمیمات مهم و اساسی را میگیرند و آن را برای عوام تلقین، تفهیم یا تبیین میکنند. پس در این زمینه نیز وظیفه اصلی به عهده دولت به معنای عام میباشد و باید قبل از هر اقدامی ثبات و امنیت اقتصادی، اشتغال و امکانات لازم فراهم شود و سپس با فرهنگسازی فاصله بین دولت و نیروهای دولتی کم شده و اعتماد مردم جلب شود و نهایتاً با بهرهگیری از هنر و ادبیات فرهنگسازی در حوزه پيشگيري از اعتياد انجام شود.
منبع: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۷٫۱۲٫۰۶