استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: باید علاوه بر افزايش اعتماد بنفس و روحيه خودباوري جوانان برای دور ساختن آنان از گرايش به مصرف مواد مخدر، اقدامات پيشگيرانه و برنامههاي آموزشي نیز به منظور سالمسازي جامعه در برابر معضل خانمانسوز مواد مخدر انجام شود.
نرگس مینایی در گفتوگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: با توجه به این خطر بزرگ، نقش مهم و اساسي خانوادهها در شفافسازي آثار زيانبار و دوري جستن افراد از مواد مخدر صنعتی و شیمیایی بسیار مهم است چرا که بدون در نظر گرفتن جايگاه خانوادهها و برنامهريزيهاي آموزشي و پيشگيرانه در کانون خانواده نتيجه چنداني در بحث مقابله با اعتیاد به دست نمیآید.
وی اظهار داشت: مواد مخدر صنعتی و شیمیایی آثار مخربی به سیستم مغز وارد میکنند؛ زیرا مغز مهارتهای حرکتی پایه، ضربان قلب، سرعت تنفس، عواطف، رفتار و تصمیمگیری را کنترل میکند.
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه بخشی از مغز مسئول اعتیاد است، ادامه داد: زمانی که فردی مواد مخدر صنعتی و شیمیایی و روانگردان مصرف میکند، مغز مادهای شیمیایی آزاد میکند که به احساس كاذب لذت و خوشی دامن میزند. بنابراین فرد به مصرف دوباره مواد ترغیب میشود تا جایی که دیگر نمیتواند خود را کنترل کند.
مینایی تصریح کرد: نیاز مبرم و غیر قابل مهار به مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی، علیرغم تحمل عوارض آن از تغییراتی نشات میگیرد که در سیستم پاداش مغز رخ داده است. به این ترتیب برآورده کردن خواسته اعتیاد مقدم بر هر چیز دیگری میشود.
وی با اشاره به تاثیر اعتیاد بر انتقال دهندههای عصبی اضافه کرد: مواد اثرگذار بر مغز عملکردهای دستگاه عصبی مرکزی را آهسته یا سریع میکند و به این ترتیب فشار خون، تنفس، ضربان قلب و دمای بدن تغییر میکند. به علاوه مواد مخدر بر سطح پیامبرهای شیمیایی مغز یا انتقال دهندههای عصبی نیز اثر میگذارد.
به گفته وی، اعتیاد به مواد مخدر صنعتی و شیمیایی مشکلات روانی پیچیدهای نیز برای فرد ایجاد میکند که عمدهترین آنها وابستگی شدید به مصرف مواد مخدر، اضطراب و افسردگی است.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: با مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی، فرد لذت كاذب را تجربه میکند اما در دفعات بعد برای اینکه بتواند به آن میزان از لذت برسد، باید میزان مصرف مواد را افزایش دهد. بنابراین ذهن فرد درگیر میشود و تهیه مواد مخدر به مهمترین مساله زندگیاش تبدیل میشود.
وی تاکید کرد: آموزش و آگاهسازی به خانوادهها و جوانان درباره اثرات تخریبکننده مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی بر روی سیستم مغز در حوزه اجتماعی شدن مقابله با اعتیاد بسیار مهم و جدی است که باید در فضای مجازی و رسانهها بیشتر به این موضوع پرداخته شود.
مینایی تصریح کرد: همچنین با توجه به شرایط زندگی ضروری است با فراهم کردن شرايط لازم براي پرکردن اوقات فراغت و نيز ايجاد فرصتهاي اشتغال، ميزان گرايش افراد را به سمت مصرف مواد مخدر کاهش یابد.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۷٫۰۸٫۱۲