يك كارشناس رسانه گفت: رسانهها به صورت مستقیم و غیر مستقیم در کاهش و پیشگیری از اعتیاد در جامعه به خصوص در بین جوانان و نوجوانان تأثیرگذار هستند.
مينا سادات قديري در گفتوگو با روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: نهاد خانواده، جامعه و گروه همسالان نقش مهمی در ایجاد گرایش و تمایلات فرد ایفا میکنند اما امروزه با توجه به اینکه در عصر اطلاعات زندگی میکنیم، با افزایش سرعت انتقال اطلاعات و گسترش آن از طریق رسانهها روبرو هستيم؛ بنابراين نمیتوان نقش رسانهها را در تأثیرپذیری و یا تغییر الگوی سبک زندگی افراد نادیده گرفت.
وي با تاكيد بر اينكه رسانهها میتوانند بر ارزشها و نگرشها اثر بگذارند و آنها را ایجاد، تقویت و یا تغییر دهند، افزود: رسانهها همچنين مهمترین نقش را در اطلاعرسانی در زمینههای فرهنگی در بین اقشار جامعه ایفا میکنند و میتوانند پس از خانواده و گروه همسالان به صورت مستقیم و غیر مستقیم در کاهش و پیشگیری از اعتیاد در جامعه به خصوص در بین جوانان و نوجوانان تأثیرگذار باشند.
كارشناس ارشد مطالعات فرهنگي و رسانه ادامه داد: جدای از بحث اطلاعرسانی به صورت مستقیم که به صورت آموزش و یا تبلیغات صورت میگیرد؛ رسانه با افزایش مهارتهای والدین و ارتباط مناسب بین والدین و فرزندان ميتواند خطر گرایش به گروه همسالان کجرو و زمینههای لازم برای روی آوردن به مواد مخدر (که انواع مختلفی را شامل میشود) را کاهش دهد.
قديري با بيان اينكه رسانهها، مخاطبان را با اطلاعات و اخبار از جهان اطراف آگاه ميکنند، گفت: اطلاعات، در سطوح گستردهای از طریق رسانههای مختلف با سرعتی غیرقابل تصور در جریان هستند و هر وسیله ارتباط جمعی به فراخور زمان و مکان، سن و سال، جنس و تحصیلات، مخاطب خاص خود را دارد اما طبق آمارهای بدست آمده تلویزیون همچنان بیشترین مخاطب را به خود اختصاص میدهد.
اين كارشناس رسانه تصريح كرد: تلویزیون بهعنوان وسیلهای همگانی، فارغ از سن و سال و تحصیلات در دسترس عموم قرار دارد و بیشترین تاثیر را ایجاد میکند. در حال حاضر در هر خانه حداقل یک دستگاه تلویزیون یافت میشود، پس صدا و سيما از طريق اين رسانه ميتواند آگاهيهاي لازم را نسبت به خطرات و پيامدهاي ناشي از اعتياد به مردم انتقال دهد.
قديري گفت: طبق تحقیقات و آمارهای به دست آمده جوانان زیر بیست سال به طور میانگین یکسوم زمان بیداری خود را با وسایل ارتباط جمعی به طور مستقیم یا غیرمستقیم میگذرانند. به دلیل در دسترس بودن سریع و آسان وسایل ارتباطات جمعی بهخصوص فضای مجازی و اثرگذاری سریع آن در بین نوجوانان ممكن است آنان گرفتار آسیبهای فراوانی شوند.
وي ادامه داد: البته این وسایل آثار مثبتی هم به همراه دارند که میتوان از آن در نقطه مقابل نگرشهای مخرب استفاده کرد اما با وجود به کارگیری توانایی بالقوه استفاده از وسایل ارتباط جمعی در زمينه فعالیتهای پیشگیری، مسلما اين وسایل نفوذ زیادی در زندگی جوانان و نوجوان خواهند داشت.
اين كارشناس رسانه گفت: از نظر متخصصین بهترین سن برای آموزش و پیشگیری، مربوط به سنین نوجوانی بخصوص سنین پیش از بلوغ است. در نتیجه با توجه به نفوذ این وسایل و تاثیری که در بین نوجوانان دارند میتوان استفاده بهینهای از آنان در این زمینه داشت که با همکاری نهادهای دولتی و با تمرکز برنامهها بر گروههای سنی نوجوان و جوان، این امر محقق خواهد شد.
قديري با اشاره به رويكرد اجتماعی شدن امر مبارزه با مواد مخدر بيان داشت: یکی از کارکردهای رسانه شفافسازی واقعیتها است اما این نکته حائز اهیمت است که رسانه به تنهایی نمیتواند مسئولیت تمامی مسائل آموزشی، تربیتی و اجتماعی را به دوش کشد و این امر خطیر گاه مستلزم همکاری نهادهای اجتماعی، مردم و جامعه است.
وي اظهار داشت: محیط اجتماعی که فرد در آن زندگی میکند نظیر خانواده، مدرسه، دانشگاه، محیط کار، همه و همه در افزایش و پیشگیری و کاهش استفاده از مواد مخدر، تاثیر دارند. اگر افراد جامعه به درستی از طریق دستگاههای مربوطه آموزش ببینند میتوانند نقش بسزایی را در این زمینه ایفا کنند، همچنین نقش خانواده و آموزههای تربیتی را در اين امر نمیتوان نادیده گرفت.
قديري در پايان گفت: نهادهای اجتماعی و دولت با آموزش مهارتهای اجتماعی مانند افزایش آگاهی نسبت به مشکلات سوء مصرف مواد و توسعه دانش درباره پیامدهای بهداشتی و اجتماعی مصرف مواد و تصحیح باورهای غلط در این خصوص و همچنين آموزش مهارت مقاومت در برابر ترغیب همسالان و خودداری از تحت تاثیر قرارگرفتن نگرشها و هنجارهای اجتماعی و نیز راه حلهای بالقوه آن شامل بهینهسازی اوقات فراغت جوانان و آموزش رفتار صحیح با فرد مصرف کننده میتوانند این امر را به یک مشارکت اجتماعی تبدیل کنند.
منبع: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۷٫۰۷٫۳۰