يك روانشناس بالینی بر تقويت مهارتورزي كودكان و نوجوانان براي مقابله با آسيبهاي اجتماعي تاكيد كرد و گفت: فرد با كسب اين مهارتها ياد ميگيرد كه در مواقع مشكلات و بحرانها درست تصميم بگيرد.
دکتر ملوک خادمی اشکذری در گفتوگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان اينكه آموزش “مهارتهای اجتماعی” و “مهارتهای زندگی” تاثیر زیادی بر روند زندگی اجتماعی فرد دارند، گفت: مهارتهای زندگی همچون خودآگاهی، تسلط به خشم، كنترل هیجانات فردي و… در زندگی فردی و اجتماعی افراد و مقابله آنان با آسيبها موثر هستند.
وي ادامه داد: زمانی که کودک سخن گفتن را ميآموزد، بايد این مهارتها را هم فرابگیرد، مثلا بايد ياد بگيرد كه چطور از خودش مراقبت کند، خود را بشناسد، کنترل كند، با ديگران ارتباط برقرار كند و در مواقع مشكلات و بحرانها درست تصميم بگيرد.
دانشیار دانشگاه الزهرا تصريح كرد: وقتي از کودکی “مهارتهاي اجتماعي و زندگي” آموزش داده شود، کارآمدی فرد در مقابله با مشكلات اجتماعي افزایش مييابد و او در موقعیتهای مختلف میتواند واکنشهای درستی از خود نشان دهد. خادمي ادامه داد: براي آموزش بهتر اين مهارتها، ميتوان فرد را در موقعيتهاي مشابه مشكلات فردي و اجتماعي و در قالب نمایش، تئاتر، گفتگو، بحث، بازی فکری قرار داد تا او بياموزد در مواجه با مشكلات از مهارتهايي كه آموخته، چه عكسالعملي بروز دهد.
وی با تاكيد بر ارائه آموزشها به افراد در گروههاي همسالان بيان داشت: در فعالیتهای مشارکتی، بر مهارتورزی تاكيد ميشود و فقط كسب دانش نیست، در خانواده، رسانههای عمومی و مدارس میتوان مهارتورزي را به افراد آموزش داد و تقويت كرد؛ چرا كه معتقديم مهارتهای اجتماعی و مهارتهای زندگی به روند تحصیلی فرد کمک میکنند و طبق مطالعات، كودكان و نوجواناني كه اين مهارتها را آموختهاند، در پیشرفت تحصیلی موفقتر از سایر همسالان خود هستند که این مهارتها را فرا نگرفتهاند.
مدیر کلینیک مشاوره حوزه علمیه چیذر ادامه داد: در مورد آسیبهای اجتماعی و به ویژه اعتیاد، داشتن این مهارتها احساس میشود؛ زیرا فرد در مقابله این آسیبها باید بتواند موقعیت را شناسايي و مقاومت کند و به راحتي “نه” بگوید. نکته مهم اينكه آموزشها نباید مقطعی باشند بلکه باید در هر سال تحصيلي تکرار شوند تا ملکه ذهن فرد شوند تا او در مقابله با هر نوع آسیب اجتماعی از جمله اعتياد از مهارتهایی که دارد، استفاده کند.
وی در انتها بیان کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر و آموزش و پرورش بستههای آموزشی را براي دانشآموزان و كودكان و نوجوانان تهيه كردهاند که بر روی يادگيري مهارت های اجتماعی تاکید دارد، در عین حال باید مربیانی اين بستهها را آموزش دهند که آگاهی و مهارت لازم را داشته باشند.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۷٫۰۷٫۱۵