يك درمانگر اعتياد با بيان اينكه درمان گروهي اثربخشی بسیار بالایی در ترك اعتياد و بهبود سلامت رواني افراد معتاد دارد، گفت: انتقال اطلاعات، اميدواري، همگاني بودن، نوع دوستي، تقليد كردن و تخليه هيجاني از مزاياي درمان گروهي است.
دکتر سعید صفاتیان در گفتوگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر به اهمیت درمان گروهی معتادان برای درمان اعتیاد پرداخت و گفت: دو فرآیند “درمان دارویی” و “درمان غیردارویی” در درمان معتادان وجود دارد، درمان دارویی غالبا براي درمان مواد سنتی مثل تریاک و هروئین موثر است و درمان غیر دارویی نيز براي درمان مواد محرک و روانگردانها همچون “شیشه” و “گل” تاثيرگذار است.
وی با اشاره به ميزان اثرگذاري هر يك از درمانها در درمان مواد مخدر سنتي گفت: طبق بررسيها در درمان مخدرهاي سنتی عموما ۳۰ درصد درمان دارویی موثر است و ۷۰ درصد درمان غیردارویی. پس نكته مهم آن است كه شیوه درمان غیردارویی در حوزه اعتیاد مقدم است.
اين درمانگر اعتیاد با بيان اينكه درمانهای غیردارویی انواع مختلفی دارند، بيان داشت: یکی از آنها درمان انفرادی و دیگری درمان گروهی است که وظیفه اجرای آن بر عهده مددکاران مراکز خصوصی و کمپهای ترك اعتياد کشور است؛ درمان گروهي اثربخشی بسیار بالایی در ترك اعتياد افراد دارد.
صفاتیان، علل اثربخشی بالای درمان گروهی را به چند بخش تقسیم کرد و گفت: اولین علت موفقیت درمان گروهی “انتقال اطلاعات” بین ۵ تا ۱۰ نفر است كه در یک جلسه ۶۰ یا ۹۰ دقیقه دور هم جمع ميشوند و به راحتی اطلاعات خود را انتقال ميدهند، این اطلاعات هم از طریق درمانگر و هم از طریق تجربیات افراد به يكديگر منتقل میشود.
وی دومین علت موفقیت درمان گروهی را “امیدواري” ناميد و افزود: شخص با شركت در اين گروهها امیدوار میشود كه میتواند ترک کند، وي با اشخاصی ديدار ميكند كه مثل خودش هستند و توانستهاند ماهها و سالها مواد مخدر را کنار بگذارند، لذا احساس امیدواری قوی در او به وجود میآید.
اين درمانگر اعتياد بیان داشت: سومین عامل موفقیت درمان گروهی “همگانی بودن” است، یعنی افراد پس از اینکه در جلسه شركت كردند و حرفهای دیگران را شنيدند، ترسشان برطرف میشود؛ مثلا فردی از اینکه بدنش با ترك، درد بگیرد ترس دارد اما در اين جلسات متوجه ميشود كه فرد ديگري كه شرايط مشابه او را دارد، پس بر ترسش غلبه ميكند و به راحتي ترك ميكند؛ همین علت باعث ثابت قدم ماندن وي در ترک میشود.
صفاتیان در ادامه؛ چهارمین عامل موفقیت درمان گروهی را “نوع دوستی” خواند و گفت: در درمان گروهي احترام به يكديگر و کمک به همنوع را به افراد آموزش داده ميشود تا احساس ارزشمندی در آنان به وجود آید.
وی افزود: نکته بعدی و پنجمین عامل موفقیت، “تقلید کردن” است، یعنی از تجربیات دیگران برای استفاده از ترک مواد بهره میگیرند.
اين درمانگر اعتیاد در ادامه ششمین عامل موفقیت درمان گروهي را “تخلیه هیجانی” نامید و اضافه کرد: ما در مصاحبههای فردی و انفرادی تخلیه هیجانی نداریم، تخلیه هیجانی یاد گرفتن شیوههای ابراز احساسات است اما این ابراز احساسات به صورت صادقانه است، در مصاحبه فردی ممکن است شخص دروغ هم بگوید اما در درمانهای گروهی شخص یاد میگیرد، صادق باشد.
صفاتیان در ادامه به مهمترین فواید درمان گروهي پرداخت و بیان کرد: “دریافت و انتقال حمایت” يكي از مهمترين فوايد اين روش درماني است که شخص از گروه به صورت متقابل دریافت میکند. در گروه درمانی شخص صدای خودش را پیدا میکند و از آن طریق میتواند با دیگران ارتباط برقرار کند.
وي كنترل اختلالات رفتاری و هیجانی را از ديگر فوايد درمان گروهي برشمرد و گفت: با كنترل اين اختلالات فرد به تدريج به سمت درمان ميرود، همچنین “توجه به آینده” در اين نوع روش درماني اهميت بسزايي دارد.
صفاتيان در پايان گفت: با وجود مقرون به صرفه بودن و موثر بودن درمانهای گروهی، ظاهرا از این درمانها به اندازه کافی استفاده نمیشود، در جامعه، مردم شناخت کافی نسبت به گروه درمانی ندارند و ترجیح میدهند مشکلاتشان به صورت انفرادی و خصوصی و محرمانه حل شود. لذا درمانگران بايد با دادن اطلاعات كامل به افراد، آنان را به سمت گروهدرمانی سوق دهند.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۷٫۰۶٫۲۷