سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر خراسان رضوی گفت: ارزش تریاک تولیدی در کشور افغانستان ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار آمریکا بوده، که نسبت به سال گذشته ۵۵ درصد افزایش داشته است. برآورد تولیدی تریاک در سال ۲۰۱۷، نه هزار تن بوده، که ۸۷ درصد رشد در بر داشته است.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی، وحید اشرفی در مراسم گرامیداشت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر که در استانداری مشهد برگزار شد، اظهار کرد: بنابرگزارش دفتر مقابله با جرم سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷، کشور افغانستان نسبتبه سال گذشته ۶۳ درصد افزایش کشت خشخاش را داشته و از مجموع ۳۴ استان در ۲۴ استان کشور افغانستان، کشت مواد مخدر گزارش شده است.
وی افزود: ارزش تریاک در کشور افغانستان ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار آمریکا بوده، که نسبتبه سال گذشته ۵۵ درصد افزایش داشته است. برآورد تولیدی تریاک در سال ۲۰۱۷، نه هزار تن بوده، که ۸۷ درصد رشد در بر داشته است.
اشرفی با بیان “اینکه در سال گذشته سازمانها و مدیران اقدامات چشمگیری داشتند و نتیجه آن، قرارگرفتن استان خراسانرضوی در جمع سه استان برتر در سال ۹۶ بوده است”، ادامه داد: در این راستا بخشی از اقدامات مهم صورت گرفته در سال گذشته را ارائه میدهم؛ از جمله این اقدامات برگزاری ۳۲۳ جلسه در راستای مبارزه با مواد مخدر از جمله ۱۰ جلسه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان به ریاست شخص استاندار و ۵۰ جلسه کمیتههای تخصصی است.
سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر خاطرنشان کرد: از جمله شهرستانهای فعال در راستای مقابله با موادمخدر شهرستانهایی چون مهولات، جوین، بجستان، کاشمر، بردسکن و نیشابور است. در سال ۹۶، ۳۲ هزار و ۴۲۰ کیلوگرم مواد مخدر کشف شده که نسبت به سال ۹۵، ۹ درصد رشد داشته است. گفتنی است که از این مقدار، ۸۸ درصد توسط نیروی انتظامی، ۱۰ درصد توسط مرزبانی و ۲ درصد توسط سربازان گمنام اداره کل اطلاعات کشف شده است.
وی با اشاره به محتویات موادمخدر کشفشده تصریح کرد: ۷۷ درصد از این مواد، تریاک، ۱۲ درصد حشیش، ۹ درصد هروئین، ۲ درصد مرفین و یک درصد شیشه بوده است. از دیگر اقدامات میتوان به انهدام ۵۷ باند، دستگیری ۱۲۵۰۰ قاچاقچی، جمعآوری ۸۵۰۰ معتاد متجاهر و توقیف ۸۲ قبضه سلاح و… اشاره کرد.
اشرفی خاطرنشان کرد: در راستای پیشگیری در محیطهای چهارگانه چون خانواده، محیطهای آموزشی و اداری اقدامات مناسبی صورت گرفته؛ چون آموزش مستقیم ۳۶۶ هزار نفر در کلاسها و کارگاههای آموزش مهارتهای زندگی و پیشگیری از اعتیاد. از این تعداد ۷۷ هزار نفر در دبستانها، ۵۷ هزار نفر در دبیرستانها، ۳۷ هزار نفر دانشگاهها و ۴۶ هزار نفر در مسجدها آموزش دیدهاند.
سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر بیان کرد: افزون بر آموزشهای مستقیم، آموزش عمومی توسط صدا و سیمای استان انجام شده که ۲۱۰۰ دقیقه برنامه تلویزیونی و رادیویی را در بر میگیرد. در زمینه درمان، میتوان به پذیرش ۸۲۰۰ نفر در ۱۱ مرکز ماده ۱۶ و پذیرش ۱۰۰ هزار نفر در ۷۵۰ مرکز ماده ۱۵، پوشش بیمه درمان اعتیاد برای ۶۹۰۰ نفر، فعالیت ۱۶ مرکز کاهش آسیب دی.آی سی و… اشاره کرد. باید توجه داشت که مجموع این اقدامات در این رابطه، موجب کاهش ۱۷ درصدی مرگ و میر معتادان در سال گذشته شده است.
وی با بیان اینکه “در راستای سند بین المللی مبارزه با مواد مخدر ۳۵ مورد اقدام عملی مانند ارزیابی میزان مصرف، پیشگیری از طریق آموزش نقش رسانهها در آموزش معتادان و بازگشت به جامعه، ریشهکن کردن مزارع غیرمجاز خشخاش و… وظیفه کشورها است”، توضیح داد: سالروز تصویب این سند برابر با ۲۶ ژوئن بود که روز جهانی مبارزه با مواد مخدر اعلام شد. شعار سازمان مللمتحد به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر “گوشکردن به نوجوانان و کودکان در راستای رشد سالم” است.
اشرفی ادامه داد: انتظار میرود با اجتماعیشدن مبارزه با موادمخدر و با همت عمومی بتوانیم گامهای اساسیتری را در راستای مبارزه با مواد مخدر انجام دهیم. با توجه به شعار سازمان ملل انتظار میرود والدین با افزایش مهارتهای فرزندپروری و دیگر سازمانهای جامعه با درک عمیق نیازهای افراد، گامهایی جدی را در راستای تقویت سلامت و توانمندسازی اجتماعی و روانی این طبقه جامعه در برابر آسیبهای اجتماعی بردارند.
لزوم آموزش دانش پیشگیری برای تغییر نگرش و سپس تغییر رفتار در کانونهای هدف
همچنین عارف وهاب زاده مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر در این همایش گفت: اقدامات در حوزه پیشگیری از اعتیاد دیر بازده است و چنین برنامه هایی با یک جلسه آموزش به نتیجه نمی رسد لذا باید دانش پیشگیری را آموزش داد تا تغییر نگرش و سپس تغییر رفتار در کانونهای هدف رخ دهد.
وی با بیان اینکه ۲۲ دستگاه فرهنگی بطور مستقیم با موضوع پیشگیری از اعتیاد کار می کنند، ادامه داد: امسال تفاهم نامه هایی با دستگاههای مرتبط به امضا رسیده و سهم هر کدام در این حوزه مشخص شده است. آموزش و پرورش یکی از این دستگاهها می باشد که اعتبار چند ده میلیارد تومانی بسیار خوبی اختصاص داده است.
مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در خراسان رضوی هم اعتبارات این حوزه افزایش یافته است. با ارائه و اجرای برنامه های استاندارد و اثربخش باید بیش از پیش در عرصه پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر فعالیت کنیم.
وی در ادامه همچنین گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده افزون بر ۵۵ درصد والدین سه تا پنج سال دیر متوجه اعتیاد در فرزندشان می شوند. به همین منظور پارسال پنج میلیون نفر از والدین دانش آموزان در حوزه فرزندپروری در سطح کشور آموزش دیدند.
وهاب زاده افزود: حدود ۲۶ میلیون والدین دانش آموزان، یک میلیون نفر معلمان و کارکنان آموزش و پرورش در کنار جمعیت میلیونی دانش آموزان در کشور وجود دارند و کارهایی که در زمینه پیشگیری از اعتیاد انجام شده قابل تقدیر است.
وی گفت: ۱۸۰ کشور دنیا درگیر مواد مخدر و ۲۵۰میلیون نفر نیز مصرف کننده هستند همچنین ۱۰ میلیون قاچاقچی در این حوزه فعالیت می کنند و گردش مالی مواد مخدر در سال بین ۱۶۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیارد دلار تخمین زده می شود که در کنار تجارت نفت ، توریسم و اسلحه به عنوان تجارت های پر سود مطرح است.
وهاب زاده تصریح کرد: در کشور ۲میلیون ۸۰۰ هزار مصرف کننده وجود دارد که از این تعداد۱۵۶هزار نفر زن هستند و ۵۳ درصد معتادین شاغل ، ۶۳ درصد متاهل و ۷۵ درصد تحصیلات دیپلم و بالاتر دارند.
وی افزود: ۴۶درصد زندانیان کشور به دلیل مواد مخدر در بند هستند ومواد مخدر خسارت های فراوانی در حوزه های امنیتی ، بهداشتی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به کشور وارد کرده است.
مدیرکل فرهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت:۲۳ سال است که در کشور اقدامات پیشگیری شروع شده است و نتیجه کلی تحقیقات نشان می دهد عوامل اصلی در گسترش اعتیاد بین جوانان شامل عدم حمایت عاطفی والدین ، عزت نفس پایین، ضعف اعتقادات دینی ، تاثیر پذیری از دوستان ، ضعف مهارتهای ارتباطی و کاهش کنترل خانواده است.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی۹۷٫۰۴٫۱۱