دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر آذربایجان شرقی درمان معتادین ، نیازمند حضور جدی خیرین و سازمان های مردم نهاد است.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر آذربایجان شرقی؛ بهروز مهدوی در همایش گفتمان فراگیر اعتیاد که در محل تالار اندیشه ائل گلی تبریز برگزار شد، با اشاره به وجود ۳ میلیون نفر معتاد رسمی و ۲ میلیون نفر معتاد تفننی در سطح کشور گفت: علاوه بر ۵ میلیون نفر معتاد در کشور، در مجموع ۱۵ میلیون نفر خانواده ایرانی درگیر پدیده شوم اعتیاد هستند؛ یعنی ۲۰ میلیون نفر معادل ۲۵ درصد جمعیت کشور درگیر اعتیاد هستند.
وی با تاکید بر ضرورت انجام اقدامات اساسی و جدی در امر مبارزه با اعتیاد خاطرنشان ساخت: در عرصه جهانی بحث نفت، اسلحه، توریسم و مواد مخدر از نظر گردش مالی و اقتصادی برابر هستند و اعتیاد همچون پره های توربینی است که جوانان را نشانه گرفته و با کمی غفلت و سهل انگاری ، جوانان در میان چرخ دنده های توربین خرد می شوند.
دبیر شورا بابیان اینکه خانواده ها و جامعه علمی کشور در امر مبارزه با اعتیاد مسئولیت و وظیفه سنگینی عهده دارند یادآور شد: در حال حاضر اعتیاد به عنوان چهارمین شوک هزار سوم مطرح بوده و علیرغم یک قرن مبارزه با مواد مخدر، اعتیاد به عنوان زلزله خاموش با رشد ۱۹درصدی در کشور روبرو می باشد.
مهدوی، موادمخدر و رونگردان ها را ابزار سیاسی – اقتصادی دانست و ابراز داشت:طبق آمار ۱۶۰۰میلیارد دلار گردش اقتصادی مواد مخدر در جهان بوده و پیوند میان قاچاق مواد مخدر و تروریسم و ترویج جرائم سازمان یافته از ابعاد این بخش به شمار می رود.
به گفته دبیر شورا، کاهش سن و شیوع اعتیاد به مواد مخدر در نوجوانان و جوانان، افزایش تولیدات صنعتی و شیمیایی در این عرصه، بهره گیری از شبکه های سایبری و ماهواره ای و نشانه روی نهاد خانواده، مدارس، دانشگاه ها و کارگران محیط های صنعتی از جمله برنامه های دشمن در راستای ترویج اعتیاد در کشور میباشد.
وی، درصد شیوع اعتیاد در حوزه کارگری استان را ۲۵ درصد و حوزه عمومی را حدود ۲ درصد دانست و گفت: با توجه به وضعیت منطقهای و همسایگی با کشور افغانستان ، در کشور ما به عنوان بزرگترین کشور در معرض خطر اعتیاد ، مواد مخدر با قیمت پایینی عرضه میشود.
دبیر شورا اضافه کرد: طبق آمار، تولیدات مواد مخدر در افغانستان رشد ۲۴۷ درصدی داشته و در حال حاضر این کشور تولید کننده ۸۴ درصد تریاک جهان محسوب می شود.
مهدوی تاکید کرد: براساس پژوهش ها ۹۰ درصد خانواده های ایرانی در مورد اعتیاد نگران هستند که این امر از یک جهت مثبت و نشانگر عزم جزم خانواده در مواظبت از فرزندان و جوانانشان بوده و از سوی دیگر وجهه منفی دارد چرا که ایجاد دغدغه فکری برای مردم نوعی آسیب است.
وی در ادامه به ارائه آماری از جمعیت معتاد کشور پرداخت و گفت:طبق آمار ۶۴ درصد متاهلین معتاد بوده و ۲۰ درصد معتادان دارای تحصیلات فوق دیپلم به بالا و ۲۲ درصد افراد شاغل در محیط های کارگری معتاد می باشند.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه مبارزه با اعتیاد اظهار داشت: تقدیم ۳۶۰۰ شهید و ۱۲ هزار جانباز در این عرصه، نشانگر اقدامات عملی نظام مقدس جمهوری اسلامی در بحث مبارزه با مواد مخدر می باشد.
دبیر شورا یادآور شد: طبق بررسی های موجود در امر مقابله با عرضه مواد مخدر ، عملیات مقابله ای توسط دستگاه های امنیتی و انتظامی از سال ۹۲ تا سال ۹۵ رشد 35 درصدی داشته و انهدام باندهای بزرگ ۱۴درصد، کشف سلاح ۲۶ درصد، کشف مواد مخدر۱۵درصد و تعداد دستگیر شده ها ۳۸درصد افزایش داشته و در حالت کلی اعتیاد در استان نسبت به چند سال گذشته ۱۰ درصد بیشتر شده است.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت حضور پررنگ و جدی سازمان های مردم نهاد و مراکز درمانی در بحث مبارزه با اعتیاد گفت: بایستی پزشکان به صورت داوطلب و افتخاری در عرصه مبارزه با اعتیاد ورود پیدا کرده و برای درمان معتادین اقدامات چشمگیری انجام دهند.
مهدوی در ادامه به ابلاغ سند ملی مبارزه با اعتیاد اشاره کرد و یادآور شد:افزایش دسترسی به خدمات درمانی، بازتوانی و کاهش آسیب، کاهش ۲۵درصدی نرخ شیوع اعتیاد ،افزایش ۲۵درصدی نرخ جذب و پوشش درمان، افزایش صد در صدی مانایی در بحث درمان ، کاهش ۲۵ درصدی نرخ مرگ و میر ناشی از اعتیاد،افزایش ۲۵درصدی حرفه آموزی، افزایش ۲۵ درصدی مشارکت تشکل ها و سازمان های مردم نهاد، افزایش حمایت از جامعه زنان علی الخصوص زنان سرپرست خانوار از جمله اهداف مدنظر در سند ملی مبارزه با اعتیاد می باشد.
وی بر ضرورت پایش اقدامات در سند ملی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه بایستی تیمی متخصص شامل پزشک عمومی، روانپزشک، روانشناس و مددکار اجتماعی درمان معتادین را عهده دار شوند گفت:افزایش اطلاع رسانی و آگاهی اقشار جامعه در خصوص بحث اعتیاد از دیگر اهداف اولویت دار می باشد که در این راستا ۴۰ درصد برنامه ها برای آموزش خانواده های در معرض خطر و جمعیت سالم برگزار می گردد.
دبیر شورا در خاتمه ضمن اشاره به رویکرد اجتماعی سند ملی مبارزه با اعتیاد اضافه کرد: درمان معتادین نیازمند حمایت و حضور جدی خیرین و سازمان های مردم نهاد می باشد چرا که دولت به تنهایی قادر به حمایت از ۱۵میلیون نفر خانواده معتادین نبوده و نیازمند حضور پررنگ سازمان های مردم نهاد و افراد دلسوز و متدین است.
بیان ماهیت پیچیده و ابعاد مختلف روانی – اجتماعی و شخصیتی اعتیاد، افزایش آگاهی جامعه در مورد اعتیاد ومواد مخدر، معرفی ساختار مراکز درمان اعتیاد ، امکانات و انواع روش های درمانی و خدات ارائه شده در این مراکز، ایجاد تعامل و همکاری بین بخشی جهت پوشش کامل درمانی طیف گسترده بیماران، مقابله با تبلیغات مغرضانه و یا ناآگاهانه در مورد هر یک از روش های درمانی و گسترش بسیج همگانی و درگیرکردن همه اقشار جامعه و خانواده ها در ریشه کنی اعتیاد و زمینه های بروز آن از اهم اهداف همایش گفتمان فراگیر اعتیاد بود.
نمایشگاه بزرگ پیشگیری اولیه از اعتیاد
نمایشگاه بزرگ پیشگیری اولیه از اعتیاد به همت شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان و با حضور دستگاه های عضو شورا و سازمان های مردم نهاد با شعار«اول گوش کن ؛ گوش کردن به کودکان و جوانان گام نخست کمک به رشد سالم و ایمن آن هاست» افتتاح شد. اين نمايشگاه با مشاركت معاونت فرهنگي اجتماعي شهرداري كلانشهر تبريز و ساير دستگاههاي عضو شورا برگزار شده است .
مهدوي در این رابطه گفت: سازمان هاي مردم نهاد استان در پيشگيري از آسيب ها و ناهنجاري هاي فرهنگي و اجتماعي بخصوص مواد مخدر نقش فعالي دارند .
دبير شورا با بيان اينكه سازمانهاي مردم نهاد برحسب نياز در مسائل مختلف جامعه و جوانان آمادگي هرگونه همكاري دارند گفت: بايد از ظرفيت هاي موجود در دستگاههاي مختلف فرهنگي و اعضاي شورا بايد به نحو احسن استفاده شود .
وي درادامه گفت: برگزاری نمایشگاه بزرگ فرهنگی وپیشگیری از اعتیاد در باغ گلستان با حضور دستگاه های اجرایی استان به صورت متمرکز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد چرا که در این نمایشگاه دستگاه های اجرایی فعالیت های یک سال گذشته و توانمندی های خود در عرصه مبارزه با مواد مخدر را در معرض دید عموم قرار خواهند داد.
مهدوی افزود: همزمان با برگزاری نمایشگاه فرهنگی و پیشگیری از اعتیاد ، اجراي برنامه هاي مفرح و موسيقی، تئاتر خياباني ، کارگاه آموزشی ، سخنراني مسئولين و كارشناسان حوزه اعتياد و نيز ، نظرات کارشناسی و مشاوره ای و راهنمایی های لازم به علاقمندان ارائه خواهد شد.
وی با بیان اینکه برنامه های هفته مبارزه با مواد مخدر تا ۸ تیرماه ادامه خواهد داشت گفت:بدون تردید حضور سازمانهای مردم نهاد در جهت مبارزه و پیشگیری از اعتیاد از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر آذربایجان شرقی۹۷٫۰۴٫۱۱