یک استادیار دانشگاه گفت: نقش مددکار اجتماعی این است که دسترسي اقشار آسیبپذیر را به درمان بالا میبرد؛ این فرد، یک سرمایه اجتماعی در راستای فقرزدایی و ارتقا سلامت روان در جامعه به شمار ميرود.
دکتر عزتاله کردمیرزا در گفتگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر بر نقش مهم مددکاران اجتماعی در بازتوانی معتادان تاکید کرد و گفت: قبل از اینکه نقش مددکار اجتماعی را تحلیل کنیم باید به واژه Social Worker بپردازیم که از دو واژه “مددکار” و “اجتماع” تشکیل شده و طبیعتا نشاندهنده آن است که پروسه برگشت شخص آسیبدیده از مصرف مواد و یا هر آسیب اجتماعی – روانی دیگر به جامعه، باید توسط يكسري افراد مورد هدایت و حمایت قرار گیرد.
وی ادامه داد: این ترکیب واژهای، به صورت کلی، نشاندهنده این است که مددکار اجتماعی به نوعی در دسترسترین نوع خدمات برای شخص و خانواده آسیب دیده به شمار میرود و میتواند حلقه رابط بین فرد با درمانگر و فرد با جامعه باشد.
روانشناس بالینی افزود: اگر مثلثی را در نظر بگیریم که فرد آسیبدیده، جامعه و درمانگر سه ضلع آن باشند، راس این هرم، مددکار اجتماعی قرار دارد. اگر این نقش به درستی ایفا شود بسیاری از هزینههای اجرایی و به همان نسبت، ریزشهای درمانی میتوانند کنترل شوند.
كردميرزا ادامه داد: میتوان فرد معتاد را در دو سطح خرد و کلان بررسی کرد؛ سطح خرد آن، مسائل و مشکلاتی است که به شخص بر میگردد و سطح کلان آن مسائلی است که به جامعه بر میگردد؛ در این رویکرد، حلقه رابط بین سطح خرد و کلان و مشکلات اجتماعی هر فرد معتادی، میتواند مددکار اجتماعی باشد.
وی گفت: یکی از مشکلات جدی نظام ارجاع و خدمات بهداشتی درمانی، “فقدان دسترسی به خدمات تخصصی و فارغ از آشفتگی” است؛ به این معنی که ممکن است در سطح کشور، تابلوهای درمان اعتیاد یا کمپهای ترک اعتیاد و مراکز بازتوانی دیده شود ولی الزاما به این معنی نیست که همه این مراکز در چرخه درمان اعتیاد میتوانند اثرگذار باشند؛ چه بسا مراکزی بودهاند که مشکلزا هم بودهاند. آن کسی که از نزدیک میتواند اين موضوع را تشخیص دهد، مددکار اجتماعی است.
کردمیرزا بیان داشت: غیر از دسترسپذیری، دومین نکتهای که میتواند یک مددکار اجتماعی در آن موثر باشد؛ این است که میتواند فرهنگ امید به درمان و امید به نهادهای اجتماعی را بالا ببرد، در واقع مددکار اجتماعی به نوعی میتواند نقش سازمانیافته نهادهای مسئول را در سطح فرد پیاده کند و مسئولیتها و ماموریتهایی را که یک فرد در سطح کلان دارد، مددکار اجتماعی میتواند در سطح خرد پیاده کند، این نکته میتواند امید به درمان و امید به تغییر را در جامعه نهادینه کند.
وی در انتها اضافه کرد: مهمترین نکته درباره مددکار اجتماعی این است که وي دسترسي اقشار آسیبپذیر را به درمان بالا میبرد؛ به این معنا که مددكار به اقشار آسیبپذیر جامعه که پایگاه اجتماعی-اقتصادی ضعیفی دارند و شناختی از نظام ارجاع و خدمات بهداشتی درمانی ندارند و همچنين توان مالی مناسبی ندارند، کمک زیادی برای اتصال آنان به چرخه درمان ميكند؛ در واقع مددکار اجتماعی یک سرمایه اجتماعی در راستای فقرزدایی و ارتقا سلامت روان در جامعه میباشد.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۷٫۰۴٫۰۲