یک کارشناس وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت: بهترین راه در مسیر مبارزه با خطر اعتیاد، بالا بردن سطح آگاهی جامعه بویژه جوانان و حمایتهای صحیح خانوادگی است.
نوشین بالاده در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: میزان ابتلاء به اعتیاد به مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی در کشور بالاست و با وجود اقدامات مختلف قانونی و نظامی برای کنترل مواد مخدر در ایران متاسفانه روند مصرف مواد مخدر در بین جوانان افزایش یافته بویژه افزایش مصرف مواد مخدر جدید از مشکلات فعلی است.
وی با بیان اینکه سلامت خانواده و به کارگیری روش ها و مهارت های موثر فرزندپروری در رشد سالم فرزندان نقشی اساسی دارد، اظهار کرد: اگر چه عوامل ژنتیک، ذاتی و محیطی در شکل گیری ویژگی ها و تکامل کودک نقش دارند اما فرایندهای خانوادگی نیز حائز اهمیتی کلیدی در این راستا هستند.
این کارشناس وزارت بهداشت ادامه داد: فرزند پروری موثر یک عامل محافظ قدرتمند در برابر مقابله با مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی است و خانواده ها می توانند با تامین نیازهای اساسی، ایجاد فضای امن خانوادگی، راهنمایی، قانون گذاری مناسب و نظارت بر زندگی فرزندان، آنان را از بسیاری رفتارهای مشکل ساز و پر خطر از جمله مصرف مواد و بزهکاری دور نگه دارند.
بالاده با اشاره به اینکه اگر چه همسالان نقش منفی و مهمی در سوق دادن نوجوان به سوی مصرف مواد مخدر دارند، تصریح کرد: ولی خانواده نقش مثبت و محوری در جلوگیری از درگیری نوجوان به رفتارهای مشکل ساز از جمله مصرف مواد دارد.
به گفته وی ، باید در اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر به نقش پررنگ خانواده توجه اساسی شود زیرا نقش اساسی عوامل خانوادگی در محافظت نوجوانان از مصرف موادمخدر صحه گذاشته است.
بالاده، رابطه امن و سالم والدین با فرزندان،نظارت والدین بر فرزندان و ایجاد مقررات مناسب برای آنان، انتقال مناسب ارزش های اخلاقی و اجتماعی به آنان، حضور والدین در بخشهای مختلف زندگی فرزندان، حمایت والدین از جنبه های مختلف عاطفی، فکری، اجتماعی و اقتصادی در تحقق رویکرد اجتماعی مقابله با اعتیاد بسیار تاثیرگذار است .
این کارشناس وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: فضای مناسب ارتباط با والدین به کودکان و نوجوانان کمک می کند که بتوانند بحران های مختلف مسیر زندگی شان را بهتر تحمل کنند و آن را به شکل مناسب اداره کنند.
وی افزود:محیط خانوادگی با ثبات، روابط آمیخته با حمایت، عقاید و اخلاق در خانواده، همبستگی خانوادگی و مهارتهای ارتباط، حل مسئله و مقابله با استرس نیز از عواملی است که در مقاوم بودن فرزندان نقش دارد.
بالاده اظهار کرد: در عین حال، برخورد نامناسب با رفتارهای فرزندان، مقررات خشن و بی ثبات و نبود موقعیت های یادگیری مهارت های اجتماعی می تواند به مشکلات اجتماعی، روانشناختی و تحصیلی در کودکان و نوجوانان منجر شود. بطور کلی محیط آشفته و بی ساختار زندگی خانوادگی عامل خطر عمده ای برای مصرف مواد محسوب می شود.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر ۹۷٫۰۲٫۱۰