يك جامعهشناس با اشاره به ذهنیت غلط برخي والدين مبني بر اينكه اگر فرزندشان ازدواج کند دست از اعتیاد برمیدارد، گفت: این طرز تفکر کاملا اشتباه و غلط است مطالعه و تحقيقي در اين زمينه ثابت نشده که اگر معتاد همسر اختیار کند، از اعتیاد دست خواهد کشيد، بلكه شواهد نشان ميدهد كه با ازدواج، مصرف مواد اين فرد، افزايش مييابد.
دکتر سیدحسن حسینی در گفتوگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان اينكه بخشی از معتادان جامعه کسانی هستند که هنوز ازدواج نکردند، گفت: متاسفانه ذهنیت غلطي در بین برخي پدر و مادرها رایج است که اگر فرزندمان ازدواج کند دست از اعتیاد برمیدارد این طرز تفکر کاملا اشتباه و غلط است چرا كه مطالعه و تحقيقي در اين زمينه نيست که اگر معتاد همسر اختیار کند، از اعتیاد دست خواهد کشيد.
وي در ادامه افزود: دلایل و شواهد بیشتری وجود دارد كه وقتی که یک جوان معتاد همسر اختیار میکند میزان مصرف موادش افزايش مييابد لذا هیچ شواهد علمی وجود ندارد که ازدواج افراد معتاد، سبب ترک اعتیادشان ميشود و همچنین شواهدي را وجود ندارد که افراد متاهل نسبت به افراد مجرد کمتر در معرض آسیب و اعتیاد هستند.
اين جامعهشناس تاكيد كرد: این نظریات که اگر فرد معتادی ازدواج کند مشکلش از بین میرود نظری عوامانه است که ما مصداقهاي تحقیقی و آماری آن را نداريم.
استادیار دانشگاه تهران یادآور شد: تحقیقات ثابت کرده اکثر ازدواجهایی که با یک فرد معتاد شكل گرفته، در همان سالهای ابتدايي زندگی منجر به جدایی و طلاق شده است، بنابراین هیچ خانوادهای با علم بر این موضوع حاضر نیست با این فرد وصلت کند، البته یک استثناهایی هم در این بین وجود دارد که این موارد بیشتر در طبقات پایین جامعه از لحاظ فرهنگی و اقتصادی شاهديم مثلا خانوادههایی که دچار مشکل اقتصادی هستند و توانایی تامین زندگی دخترشان را ندارند و برایشان فرقی نمیکند فرزندشان با چه كسي ازدواج کند، دچار اعتیاد باشد یا خیر و یا خانوادههایی که بین خودشان، تعدادي مصرفکننده مواد مخدر دارند و دختر خانواده ناآشنا با اعتیاد نیست.
حسینی با بيان اينكه ترک اعتیاد بستگی به این دارد که فرد، به چگونه موادی معتاد باشد، گفت: متاسفانه ترک موادمخدر صنعتی مثل شیشه بسیار سخت است و ممکن است فردی که اعتیاد به شیشه دارد بیش از ۱۰ بار برای ترک اقدام کرده باشد و باز برگشت مجدد داشته باشد كه این هم دلیلش برمیگردد به اینکه اعتیاد یک وابستگی جسمی، روانی و اجتماعی است یعنی یکی از پدیدههایی است که در هر سه بعد اثر میگذارد.
وی افزود: حتی ممکن است افرادی که معتاد میشوند به لحاظ این سه عامل بیشتر در معرض اعتیاد قرار گیرند مثلا برخی از کسانی که شرایط کاريشان سخت است و به لحاظ روانی فشار زيادي را تحمل ميكنند، برای مقابله با این کار سخت، تدریجا به مخدرها روی میآورند در اين صورت جدا کردن این افراد از مخدرها بسیار مشکل است و روشهای خاصی را دارد. برای همین است که در روشهای ترک ابتدا یک جایگزین خفیفتر به فرد معتاد میدهند تا اثرات تخریبی کمتری نسبت به اعتیاد قبلیاش داشته باشد.
حسيني تاكيد كرد: افراد معتاد، بیمار هستند که به از لحاظ روانی، اجتماعی و جسمی بايد از آنان محافظت کنیم تا بتوانند زندگی نسبتا آرامتری را نسبت به دوران اعتیادشان داشته باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در انتها گفت: کسی که اعتیاد را ترك کرده است، نباید با نگاهي مشکوک به او نگريسته شود بلكه باید به این شخص اعتماد کرد تا او بتواند در آن وضعیت سلامتی که برایش حاصل شده خودش را نگه دارد، همچنين رفتارهای اطرافیان از همسر و فرزند و پدر و مادر گرفته تا همکار و دوست و هم محلهای و… در ثابت قدم بودن وي در ترک بسیار موثر است.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۷٫۰۱٫۱۵