دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با ابراز نگرانی از ورود مواد اولیه روانگردان ها به کشور، گفت: این نوع مواد مخدر به طور عمده از مرز کشورهای عراق، ترکیه و پاکستان وارد ایران می شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، ˈمصطفی محمدنجارˈروز سه شنبه در نشست رسانه ای وزرای ایران، افغانستان و پاکستان در امر مبارزه با مواد مخدر(ابتکار سه جانبه)در دفتر مطالعات وزارت امور خارجه، افزود: تاکنون اقدامات زیادی در زمینه برخورد شدید با واردات مواد مخدر صنعتی و شناسایی لابراتوارهای تولید این مواد صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه نیازمند همکاریهای بین بخشی برای جلوگیری از ورود مواد اولیه روانگردان ها هستیم، اظهار داشت: در این اجلاس بحث توقف کشت در افغانستان و نکات مهمی از جمله جلوگیری از تولید مواد مخدر و ترانزیت مطرح شد.
محمدنجار گفت: در نشست سه جانبه وزرای مواد مخدر پیشنهاد شده که از ظرفیت کشور های ایران، افغانستان و پاکستان بیشتر استفاده شود و کنترل مرزهای زمینی و دریایی افزایش پیدا کند.
وزیر کشور گفت: تبادل اطلاعات منجر به عملیات مشترک، چگونگی دسترسی به مافیای مواد مخدر و برخورد موثر با آن، توقف کشت خشخاش در افغانستان و همچنین ایجاد معیشت جایگزین از مباحث مورد بررسی در این نشست بوده است.
وی با بیان آنکه ایران بیشترین هزینه را در این بخش پرداخت می کند، اظهار داشت: در سه هفته اخیر و طی شش مرحله ۳۲ تن انواع ماده مخدر در مرز پاکستان کشف شد که در این عملیات دو تن از ماموران ایرانی زخمی شدند.
وی خطاب به مسئولان کشورهای غربی گفت: باید ضمن کنترل مصرف مواد مخدر، نیاز خود را به این مواد کاهش دهند تا خسارات ناشی از آن برای کشورهای مسیر حمل مواد مخدر از جمله ایران کاهش یابد زیرا هم اکنون بخش از این هزینه را ایران پرداخت می کند.
محمد نجار با بیان اینکه تاکنون کمک های مالی و تجهیزاتی متعددی از سوی کشورهای غربی درخصوص کنترل مواد مخدر شده، ادامه داد: هم اکنون در حوزه درمان، کاهش آسیب، پیشگیری و انتقال کشفیات به کشورهای دیگر امکانات مناسبی در ایران وجود دارد.
در ادامه ˈسدوکوفˈمعاون مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در پاسخ به سووال خبرنگاران در خصوص تحریم تجهیزات و کمکهای مالی در این زمینه گفت: در حال حاضر مذاکرات بسیاری با کمیته تحریم انجام شده تا تجهیزات لازم را برای کنترل مرزها در اختیار ایران قرار گیرد.
وی افزود: به محض پایان این مذاکرات تجهیزات لازم در این خصوص وارد خواهد شد.
ˈضرار احمد مقبل عثمانیˈ وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان نیز در پاسخ به سووالی مبنی بر اینکه چرا اقدام جدی برای مقابله با مواد مخدر صورت نمی گیرد، گفت: مبارزه با مواد مخدر بسیار سخت و پیچیده است اما تاکنون اقداماتی را برای کاهش تولید مواد مخدر در شمال شرقی و غربی و جنوب غربی انجام دادهایم.
وی اظهار داشت: مقابله با کشت خشخاش از نظر امنیتی با مشکل مواجه است زیرا طالبان پنج میلیون دلار از کشت خشخاش درآمد دارد.
مقبل عثمانی ادامه داد: هرچند امسال حدود ۱۰ هزار هکتار از اراضی تحت کشت خشخاش تخریب شده اما ۱۰۲ نفر از مأموران در این عملیاتها کشته شده اند. این امر سبب کاهش ۳۶ درصدی تولید خشخاش و افزایش ۵۷ درصدی ضبط مواد مخدر شده است.
ˈجاوید اقبالˈوزیر مبارزه با مواد مخدر پاکستان نیز گفت: پاکستان کشور ترانزیت مواد مخدر است و ما هم قربانی این مواد هستیم و با وجود منابع مالی محدود کشفیات مطلوبی داشتهایم. در این ملاقات و این نشست قرار شد در مرز مشترک دو هزار کیلومتری ایران و پاکستان نردهکشی شده و وظایف کاری هر کشور مشخص شود.