پژوهشگر نمونه کشوری در حوزه علوم اجتماعی گفت: با توجه به اینکه خانوادهها دارای قابلیت گسترده حمایتی از دانشآموزان و دانشجویان است، آموزهها و باورهای خانواده در ارتباط با مبارزه اجتماعی با موادمخدر از اهمیت بالایی برخوردار است.
رقیه نیابتی در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: با توجه به جایگاه و نقش ویژه خانوادهها در ابتلا یا مصونیت از اعتیاد به مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی، لازم است تا آموزشها و اقدامات لازم برای پیشگیری از اعتیاد بین دانشآموزان و دانشجویان، علاوهبر تمرکز بر محیط آموزشی به نوع و سبک زندگی فرزندان نیز متمرکز و متوجه باشد.
وی با بیان اینکه خانواده دارای پشتوانههای فرهنگی است، اظهار کرد: این وضع با اثرگذاری بر سبک زندگی و آموزههای تربیتی در خانوادهها به بازتولید پیشگیری از اعتیاد، دوام و پایداری آن در نسلهای بعدی خانوادهها نیز منجر میشود.
این جامعه شناس ادامه داد: در عین حال ساختار فرهنگی و سبک زندگی بر پایه اعتیاد، مصرف موادمخدر را به هنجار تبدیل میکند و با ورود مصرف موادمخدر صنعتی و شیمیایی به مراسم و آیینها، مصرف این مخدرها به بخشی جداییناپذیر از مراسم تبدیل شده و نسلبهنسل فرهنگ موادمخدر و اعتیاد بازتولید میشود.
به گفته وی ، اقدامات پیشگیرانه از اعتیاد دارای اهمیت زیادی است ، اقداماتی که نهتنها باید با ورود موادمخدر به سبک زندگی دانشآموزان یا افراد معتاد یا مستعد مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی مقابله کند، بلکه باید با نظام مغفول مانده خانواده و ساختار فرهنگی اعتیادزده نیز دست و پنجه نرم کند.
نیابتی تصریح کرد: اثر بخشي آموزش پيشگيري از مصرف مواد مخدر بيشتر از اقدامات و برنامههاي ديگر است، براي كنترل و كاهش عرضه و تقاضاي مواد مخدر در سطح كشور بايد اين برنامه بخشي از برنامه جامع و مداوم ارتقاي سلامت باشد و طي سالهاي متوالي در مدرسه و محيطهاي ديگر اجرا شود.
وی خاطرنشان کرد:مسوولان و دست اندركاران امر مبارزه با مواد مخدر بايد وجود ساختار فرهنگی قوی را به خانوادهها گوشزد کنند و آنان را بهصورت فعالانه در فرآيند يادگيري و پيشگيري اوليه از اعتياد مشاركت و خانواده ها را تشويق كنند تا تجربيات يادگيري خود را در ساير مسائل اجتماعي و بهداشتي به كار ببرند.
نیابتی با اظهار تاسف از اینکه هنوز مردم بخصوص نوجوانان و جوانان به نحوی مطلوب درباره خطرات و آسیبهای موادمخدر آگاه نشدهاند، گفت: علاوه بر اقدامات یاد شده مهمترین کاری که در زمان حاضر باید در زمینه کاهش احتمال ابتلا به مواد مخدر در کشور انجام شود، اطلاعرسانی موثر پیرامون خطرات این پدیده است.
وی افزود: فرهنگسازی درباره پیشگیری از اعتیاد باید در بستر جامعه بویژه خانواده اتفاق بیافتد و برای افزایش آگاهیهای عمومی مسوولان به برگزاری چند همایش و برنامه اکتفا نکنند.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۶٫۱۱٫۱۵