جامعه، خانواده و مسئولان دستگاههای اجرایی دست اندرکار به عنوان سه اهرم اصلی مبارزه با مواد مخدر بحساب می آیند که می توانند هر کدام با نوع عملکرد خود سبب افزایش یا کاهش گرایش جوانان به اعتیاد شوند / مهمترین نتایج حاصل از میزگرد ایرنا مرکز سیستان و بلوچستان است.
به گزارش ایرنا معضل اعتیاد و پدیده مواد مخدر نیاز به شناخت درست از راههای پیشگیری و درمان و مبارزه ای فراگیر و پیوسته در ابعاد فرهنگی، بهداشتی درمانی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و نظامی و انتظامی دارد که در این میان مبارزه ریشه دار فرهنگی با محوریت جوانان و همکاری نزدیک خانواده ها با دستگاههای دست اندرکار می تواند تضمین کننده بهره دهی فعالیت های دیگر بخش ها باشد.
اگر تا چندی پیش اعتیاد به مواد مخدر سنتی دامنگیر جوامع بود و خانواده ها و مسئولان نگران قاچاق و اعتیاد این نوع مواد بودند اما اکنون موادمخدر صنعتی به عنوان بلایی خانمان سوز جوامع بشری را گرفتار و خانواده ها را بشدت نگران کرده است.
این مواد افیونی قدرت اندیشه، نوآوری، پشتکار و سازندگی را در انسان از میان می برد و بنیان خانواده ها و اعتقادات دینی انسان ها را نابود می کند.
اعتیاد و مواد مخدر یکی از مهمترین آسیب های اجتماعی در کشور بحساب می آید و هر ساله مبالغ هنگفتی برای مبارزه با آن هزینه می شود.
به گفته فرید براتی رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی، بر اساس آخرین مطالعات انجام گرفته بیش از ۲ میلیون و ۸۰۸ هزار نفر معتاد به مواد مخدر در کشور شناسایی شدند این در حالیست که مصرف کنندگان تفننی در زمره افراد مورد مطالعه قرار نگرفته اند.
وی اصلی ترین مواد مخدر مصرفی در کشور را تریاک و مشتقات آن، هروئین، کراک و شیره عنوان کرد و گفت: به تازگی نیز موادی با عنوان گل، حشیش و کراک هروئین نیز به مواد مصرفی معتادان افزوده شده است.
سیستان و بلوچستان با گستره ۱۸۷ هزار و ۵۰۲ کیلومتر مربع پهناورترین استان کشور است که بیش از هزار و ۴۰۰ کیلومتر مرز زمینی و دریایی با کشورهای افغانستان، پاکستان و حاشیه دریای عمان دارد.
این استان پهناور حدود ۳۰۰ کیلومتر از شمال با افغانستان هم مرز است و بیش از ۹۰۰ کیلومتر با پاکستان در مرکز و جنوب مرز دارد به طوری که منطقه رباط نقطه تلاقی مرز سه کشور ایران، پاکستان و افغانستان محسوب می شود.
مدیران و کارشناسان شرکت کننده در میزگرد ایرنا اعتیاد به مواد مخدر را از مهمترین معضل های اجتماعی می دانند که در روند توسعه اجتماعی و اقتصادی جامعه اخلال ایجاد و بنیان های آن را متزلزل می کند به همین دلیل مبارزه فراگیر و پیوسته با این پدیده باید از اولویت های مسئولان مربوطه در کنار سازمان های مردم نهاد و خانواده ها باشد تا با رویکردی کارشناسانه و علمی به این مساله پرداخته شود.
خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز سیستان و بلوچستان به منظور بررسی راهکارهای مبارزه با خرید و فروش موادمخدر و بررسی و پیشگیری از آسیب های اعتیاد با محوریت جوانان و اقدامات انجام شده در این زمینه میزگردی تخصصی با حضور شماری از مدیران و کارشناسان عضو شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان و برخی دستگاههای دست اندرکار برگزار کرد.
محمدهادی مرعشی دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر، محمدرضا سراوانی مدیرکل بهزیستی، محمدتقی اوکاتی مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سیستان و بلوچستان، محمد کیخا معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش استان، سرهنگ موسی عرب رئیس مرکز خدمات مشاوره و مددکاری فرماندهی انتظامی استان و وحدت رضا شکوری مقدم رئیس گروه مشارکت های اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان استان در این میزگرد شرکت داشتند.
دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و اداره کل فنی و حرفه ای سیستان و بلوچستان از جمله غایبان این میزگرد بودند که براساس قول داده شده از سوی مسئولان این دو دستگاه قرار است در میزگرد بعدی ایرنا به اتفاق شماری دیگر از مسئولان و کارشناسان حضور یابند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان در این میزگرد اظهار داشت: وظایف اصلی و ذاتی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر نظارت و هماهنگی با دستگاههای عضو این شورا برای اجرای برنامه های مربوطه است.
**بیش از ۹ هزار تن تولید مواد مخدر در سال ۲۰۱۸ میلادی در افغانستان
مرعشی اظهار داشت: بر اساس آخرین برآوردهای سازمان ملل در رابطه با مبارزه با قاچاق در افغانستان بر مبنای تصاویر هوایی و اطلاعات زمینی موجود بیش از ۹ هزار تن مواد مخدر در سال ۲۰۱۸ میلادی در این کشور تولید می شود.
وی ادامه داد: در سنوات قبل تولید در افغانستان را بین چهار تا چهار و ۵۰۰ تن اعلام می کردند که باز هم در کشور ما معتقدند سطح تولید بیشتر از این عدد است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان گفت: سازمان ملل امسال اعلام کرد زمین های زیر کشت بیش از ۲۵۰ هزار هکتار نشده اما مشخصا روی کیفیت مواد تولیدی بیشتر کار کردند که این مساله ما را دچار مشکلات جدی خواهد کرد.
برخی کارشناسان غیر رسمی می گویند: استان سیستان و بلوچستان و در مجموع کشور ایران نزدیکترین و با صرفه ترین راه برای انتقال موادمخدر توسط قاچاقچیان به کشورهای اروپایی و غیره است و به همین سبب سوداگران مرگ تمام سعی و تلاش خود را بر این گذاشته اند تا به هر نحو ممکن موادمخدر را از مسیر مرزهای این استان انتقال دهند.
این در حالیست که جمهوری اسلامی ایران با توجه به اعتقادات دینی و تاکید مسئولان نظام تاکنون بیشترین هزینه ها را در زمینه مقابله با قاچاق موادمخدر پرداخت کرده است بطوریکه تقدیم هزاران شهید و جانباز گواهی بر این ادعاست.
از آنجایی که سالانه میلیاردها دلار سود حاصل از خرید و فروش و معاملات موادمخدر عاید قاچاقچیان می شود، سوداگران مرگ برای بدست آوردن این سودهای کلان به هر شگردی دست می زنند و هر روز به ترفند جدیدی برای انتقال این مواد روی می آورند.
به گفته دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان از زمان ایجاد دیوار امنیتی در مرزهای شمال استان قاچاقچیان با استفاده از فلاخن و حفر کانال در زیر دیوار اقدام به انتقال مواد مخدر می کنند که تلاش برای جلوگیری از این اقدام ها نیز ادامه دارد.
محمدهادی مرعشی افزود: با مسدود شدن مرزهای شمال استان مسیر قاچاق مواد مخدر به جنوب سیستان و بلوچستان تغییر یافت و قاچاقچیان با استفاده از مرز پاکستان و مرزهای دریایی اقدام به جابجایی مواد مخدر می کنند که در این زمینه نیز دستگاههای عضو شورا با بهره گیری از نیروهای مجرب، تجهیزات و فناوری های نوین و ایجاد برجک ها و پاسگاههای مرزی همواره در خنثی سازی شگردهای قاچاقچیان موفق عمل کرده اند.
** کشف بیش از ۱۹۰ تن مواد مخدر در سیستان و بلوچستان در سالجاری
به گفته جانشین فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان: بر اساس اعلام شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان در ۱۰ ماهه امسال بیش از ۱۹۰ تن مواد مخدر توسط دستگاههای عضو شورا کشف شده است.
سرهنگ احمد طاهری افزود: ۱۰۴ تن مواد مخدر از مجموع آمار یادشده توسط ماموران انتظامی سیستان و بلوچستان کشف و ۹۶ باند قاچاق مواد مخدر منهدم شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است.
وی ادامه داد: همچنین تعدادی متهم در این رابطه دستگیر شدند و اقدامات لازم برای شناسایی و کشف اموال و ثروت های ناصواب آنان در حال انجام است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان گفت: عمده قاچاق مواد مخدر از کشورهای همسایه به استان از بخش هایی از مناطق شمالی تا مرزهای سراوان در جنوب انجام می شود.
مرعشی ادامه داد: از سال ۹۲ به بعد که کشفیات مواد مخدر از ۱۲۰ تن آغاز شد با تصمیمات و برنامه ریزی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان جهش آمار در کشفیات داشتیم به طوری که سال گذشته ۲۳۰ تن مواد در استان کشف شد.
وی گفت: امسال با بیش از هزار و ۷۵۰ خرد فروش مواد مخدر در سیستان و بلوچستان برخورد شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷ درصد افزایش داشته است.
**تریاک و حشیش ۹۰ درصد کشفیات مواد مخدر در سیستان و بلوچستان
وی افزود: در ۱۰ ماهه امسال نیز بیش از ۱۹۰ تن کشفیات مواد مخدر در سیستان و بلوچستان داشتیم که ۹۰ درصد این کشفیات از نوع تریاک و حشیش بوده است.
وی تاکید کرد: با وجود اینکه بیشترین مواد مخدر ورودی به سیستان و بلوچستان از نوع سنتی است اما عمده مراجعه کنندگان به مراکز درمانی ترک اعتیاد استان برای درمان دارای مصرف صنعتی هستند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان گفت: یک بخشی از مواد مخدر کشف شده غیر قابل تبدیل و غیر دارویی است که امحا می شود.
مرعشی افزود: به عنوان نمونه شیشه، هروئین، حشیش و بذر خشخاش قابل تبدیل نیست و از مرفین و تریاک برای تولیدات دارویی می توان استفاده کرد.
وی ادامه داد: مواد مخدر قابل تبدیل به دارو به کارخانجات مربوطه داده می شود که اجازه تبدیل یک بخش اندکی از این مواد به مسکن داده شده است.
وی افزود: باید بعضی از کشورها برای تهیه داروی مسکن کشت خشخاش داشته باشند که در کشور ما ممنوع است و تلاش داریم مجوز بگیریم.
**تولید ماده مخدر شیشه با کمترین امکانات
دبیر شورای هماهنگی مواد مخدر سیستان و بلوچستان با تاکید بر ساده بودن تولید ماده مخدر شیشه با کمترین امکانات گفت: هر فردی که اطلاعات شیمی داشته باشد با کمترین امکان حتی پشت یک وانت چادر کشیده هم می تواند مواد مخدر صنعتی از جمله شیشه را تولید کند.
مرعشی تصریح کرد: به افرادی که فرمول تولید مواد مخدر صنعتی مانند شیشه را بلد هستند و این ماده را تولید می کنند آشپز می گویند.
وی افزود: فعالیت در عرصه تولید مواد مخدر به قدری پویا و هوشمندانه است که هر اقدامی انجام دهیم باز شاهد ورود مواد مخدر صنعتی جدید به بازار خواهیم بود.
وی تاکید کرد: هدف اصلی برخورد با ورود تریاک بود و هزینه های هنگفتی را در مرزهای سیستان و بلوچستان انجام دادیم از کانال گرفته تا دیوار کشی، سیم های خاردار، رادار، چینش نیرو، ایجاد برج، پاسگاه و غیره، اما نتیجه آن تغییر رویکرد در نوع مصرف مواد مخدر به ویژه شیشه بوده است.
وی ادامه داد: قاچاقچیان در حوزه سیستان که انسداد کامل انجام دادیم با استفاده از شیوه های جدید به صورت پرتابی یا حفر کانال مواد مخدر را وارد استان می کنند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان گفت: هر وقت در حوزه پیشگیری، مبارزه و درمان با شیوه قاچاقچیان مواد مخدر آشنا می شویم باز شاهد تغییر نوع مواد با نام های جدید و جذاب توسط آنان در میان جوانان هستیم.
**انتخاب اسامی جذاب برای مواد مخدر صنعتی با هدف جذب جوانان و نوجوانان
رئیس مرکز خدمات مشاوره و مددکاری فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان نیز گفت: اشک خدا، کروکدیل، گل و ملوان زبل از شاخص ترین اسامی مواد مخدر صنعتی جدید قابل مشاهده در بازار است.
سرهنگ موسی عرب افزود: قاچاقچیان با استفاده از افراد جوان با لباس های شیک، هیکل ورزشکاری و ماشین های آخرین مدل و انتخاب نام های جذاب برای مواد مخدر صنعتی تلاش دارند علاوه بر جوانان، نوجوانان را نیز به سمت اعتیاد سوق دهند.
وی اظهار داشت: قاچاقچیان برای ایجاد کنجکاوی در افرادی که به دنبال تفریحات این چنینی هستند به ویژه در سنین نوجوانی هر اقدامی انجام می دهند به عنوان نمونه اخیرا دستمال مرطوب مخدر گل به هر شکل و کیک سبز با ترکیبات مخدر ناخالص فراوان در پارتی ها توزیع می شود.
**منع تولید خشاش مهمترین عامل افزایش مصرف مواد مخدر صنعتی
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان نیز گفت: در سال ۲۰۰۱ وقتی طالبان در کشور افغانستان حاکم شد منع کشت خشخاش را صادر کرد که نتیجه آن بالا رفتن قیمت مواد مخدر سنتی و گرایش به مصرف مواد مخدر صنعتی بود.
محمد کیخا افزود: استفاده از ماده مخدر صنعتی شیشه برای نخستین بار در جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفت که چون سبب فوت ۱۳ سرباز آلمانی و ژاپنی شد تا ۱۵ سال قبل مورد تحریم قرار گرفت.
وی ادامه داد: تایلند برای نخستین بار تولید ماده مخدر شیشه را احیا کرد.
وی تصریح کرد: شیشه سوغات کشور تایلند برای ایران بود و اکنون ۱۵۰ نفر از ایرانیان در کشور تایلند و مالزی به دلیل قاچاق این ماده مخدر بازداشت و منتظر حکم اعدام هستند.
وی تاکید کرد: امروز تولید شیشه در کشور به قدری زیاد شده که در هر استانی از جمله سیستان و بلوچستان در فضاهایی به نام آشپزخانه تولید می شود.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان گفت: مهمترین دلیل اینکه مصرف مواد صنعتی در کشور افزایش پیدا کرده منع کشت خشخاش در زمان طالبان در افغانستان بود به طوری که قاچاقچیان بلافاصله مواد مخدر صنعتی را جایگزین مواد مخدر سنتی کردند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان بیان کرد: امروزه ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد دلار گردش مالی قاچاق مواد مخدر در دنیاست که ۱،۵ برابر درآمد نفتی ایران محسوب می شود.
**تغییر مسیر انتقال مواد مخدر از زمینی به دریایی
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان بیان کرد: قاچاقچیان در چند سال اخیر به ویژه سال گذشته و امسال با چنگ و دندان از مواد مخدر ورودی به کشور صیانت می کنند که این خود موجب خسارات زیاد به نیروهای نظامی و انتظامی شده است.
مرعشی اظهار داشت: با وجود علاقه مندی قاچاقچیان به استفاده از مسیرهای زمینی برای انتقال مواد مخدر به کشور با اقدامات خوب انجام شده توسط دستگاههای مربوطه، شاهد تغییر رویکرد این باندها و استفاده از خلاءهای موجود در مسیرهای دریایی برای ورود مواد مخدر هستیم.
وی ادامه داد: قاچاقچیان در این تغییر مسیر از طریق بنادر پاکستان مواد مخدر را به سمت استان های جنوبی بیشتر خوزستان و بوشهر انتقال می دهند به طوری که شاهد افزایش کشفیات در این استان ها هستیم.
وی افزود: وقتی مافیای مواد مخدر به این جمع بندی می رسد که باید مواد را از مسیر اصلی خارج و مسیر جدید برای آن پیدا کرد مشاهد می کنیم که کشفیات در حوزه کشورهای همسایه شمالی به نسبت بالا رفته است.
وی تاکید کرد: راههای هوایی، دریایی و زمینی برای انتقال مواد مخدر زیاد است منتها مافیا به دنبال افزایش سود هستند و مسیرهایی را انتخاب می کنند که کمترین ضرر و بیشتر سود را داشته باشد.
به گفته دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان، امروزه قاچاق مواد مخدر از مرزهای زمینی به دلیل اقدامات مرزبانی، انتظامی و سپاه سخت شده بر این اساس از مسیر دریا و کشورهای همسایه شمالی برای انتقال این مواد استفاده می کنند.
**وجود خلاء در ۳۰۰ کیلومتر از مرزهای سیستان و بلوچستان
مرعشی گفت: بیش از ۶۰۰ کیلومتر از مرزهای سیستان و بلوچستان انسداد دارد و بقیه مرزها به وسیله رادار، پاسگاه و نیروها کنترل می شود اما در حدود ۳۰۰ کیلومتر از مرزهای استان به دلیل مشکلات اعتباری و صعب العبور بودن مناطق مرزی، خلاء وجود دارد.
وی افزود: اگر در این ۳۰۰ کیلومتر که بخش هایی از آن با موانع فیزیکی زیاد در سراوان و سرباز و بخشی نیز در مسیر جنوبی چابهار در باتلاق واقع شده نیز پوشش جدی اعمال شود به طور قطع شاهد انتقال مواد مخدر از مسیرهای مختلف دیگر خواهیم بود.
وی اظهار داشت: برای ایجاد راه و در مرحله بعد ساخت برجک و پاسگاه، فعال کردن رادار و دوربین های دید در شب در این ارتفاعات صعب العبور و باتلاقی، هزینه زیادی لازم است.
**سخت شدن درمان معتادان با تغییر نوع مصرف
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان گفت: در حوزه درمان معتادان کار در برخی کشورها مانند ایران بسیار سخت شده چرا که امروزه در خیلی از کشورها الگوی مصرف معتادانشان مشخص است به طوری که هروئین و تریاک را با شیشه و مواد صنعتی دیگر مصرف نمی کنند و این قبیل افراد با متادون قابل درمان هستند.
مرعشی افزود: اما در ایران الگوی مشخصی برای مصرف مواد مخدر وجود ندارد و خیلی از معتادان میکس مصرف می کنند و در زمان درمان متخصصان نمی دانند از چه روشی برای بهبود این افراد استفاده کنند.
**اعتیاد یکی از علل اصلی پذیرش کودکان در مراکز شبه خانواده
مدیرکل بهزیستی سیستان و بلوچستان نیز در این میزگرد گفت: اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی موضوع بسیار پیچیده و چند وجهی است زیرا در زمان بحث درباره این موضوع نمی توان به طلاق، فقر، کودکان کار و خیابانی و زنان ویژه که ارتباط تنگانگی با آن دارند نپرداخت.
محمدرضا سراوانی افزود: امروزه علت ورود بسیاری از کودکان به مراکز شبه خانواده و غیره برای دریافت حمایت در زمینه اعتیاد است.
وی اظهار داشت: بیش از ۸۵ درصد از کودکانی که به مراکز نگهداری بهزیستی آورده می شوند از خانواده های بدسرپرست (پدر یا مادر معتاد) هستند.
وی با اشاره به اقدامات سازمان بهزیستی در این رابطه گفت: برگزاری کارگاههای مختلف تخصصی مبارزه با اعتیاد و مصرف مواد مخدر در طول سال با حضور کارشناسان مرتبط به ویژه در حوزه آموزش و پرورش و مخاطبان اصلی برگزار می شود.
مدیر کل بهزیستی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: انجام برنامه های پیشگیرانه در رده سنی نوجوانان و جوانان برای این مجموعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
سراوانی گفت: صحبت کردن در حوزه پیشگیری کار ساده ای است اما ماهیت اقدامات به راحتی قابل اندازه گیری نیست به این معنا که نمی توان پیش بینی کرد برگزاری برنامه ها و کارگاههای آموزشی ویژه گروه های مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان چقدر می تواند مانع گرایش افراد به اعتیاد شود.
وی خاطرنشان کرد: چند سالی است که با همکاری آموزش و پرورش دوره های زیادی ویژه دانش آموزان، مربیان و والدین برگزار می شود.
**پایین بودن سطح استفاده از مراکز مشاوره برای پیشگیری از اعتیاد در کودکان
مدیرکل بهزیستی سیستان و بلوچستان با تاکید بر تاثیرگذاری خانواده ها و رسانه ها در جلوگیری از گرایش کودکان و نوجوانان به مواد مخدر گفت: متاسفانه خانواده ها آن گونه که باید برای پیشگیری از گرایش فرزندان خود به مواد مخدر تلاش نمی کنند.
سراوانی افزود: پدر و مادر اگر فرزندشان در مسائل درسی ضعیف باشد بلافاصله برایش معلم و مشاور می گیرند اما برای کاهش آسیب در میان کودکانشان از مشاوره ها استفاده نمی کنند.
وی اظهار داشت: مراکز مشاوره به تعداد کافی در سیستان و بلوچستان وجود دارد اما خانواده ها خیلی به موضوع نیاز کودکان به مشاور برای جلوگیری از گرایش به اعتیاد و دیگر آسیب های اجتماعی اهمیت نمی دهند.
وی تاکید کرد: تمام گروههای مرجع مانند خانواده، مدرسه، معلم، روحانی، مددکار اجتماعی، افسر نیروی انتظامی، رسانه ها و غیره که در حوزه اجتماعی فعالیت دارند می توانند در این زمینه تاثیرگذار باشند.
وی گفت: کم بودن مراجعه کننده یکی از دلایل رشد نداشتن مراکز مشاوره در سیستان و بلوچستان است.
مدیرکل بهزیستی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: باید در سبد هزینه خانواده ها بحث اطلاع رسانی از آسیب های اجتماعی با استفاده از مراکز مشاوره یا افراد مطلع گنجانده شود.
وی تصریح کرد: بهزیستی با ایجاد مراکز مداخله در درمان، اورژانس های اجتماعی و تیم های اجتماع محور با حضور در متن جامعه، دانشگاهها، مدارس و مهدهای کودک به اقشار آسیب پذیر خدمات ارائه می دهند.
** بیشترین مسئولیت در بحث اعتیاد با سازمان بهزیستی است
وی گفت: متاسفانه سازمان بهزیستی بیشترین درگیری در حوزه اعتیاد را دارد به این معنی که تقسیم کار متوازن در این حوزه وجود ندارد به طوری که بخشی از کار درمان نیز به این سازمان واگذار شده است.
مدیرکل بهزیستی سیستان و بلوچستان گفت: سالانه حدود ۱۰ هزار معتاد زن و مرد این استان از ۳۵ مرکز ترک اعتیاد اقامتی این نهاد شامل مراکز روزانه سرپایی و مراکز ماده ۱۵ و ۱۶ خدمات درمانی دریافت می کنند.
سراوانی اظهار داشت: رویکرد مراکز درمان سازمان بهزیستی سیستان و بلوچستان درمان به صورت سم زدایی و مشاوره محوری است.
وی افزود: در مراکز درمانی روزانه سرپایی افرادی که مورد ویزیت قرار می گیرند از طریق تجویز دارو عمدتا متادون زیر نظر پزشک دوره دیده ترک می کنند اما در مراکز ماده ۱۵ به افرادی که به صورت داوطلبانه با پرداخت هزینه مراجعه می کنند در طول درمان متادون داده نمی شود و روش ترک پرهیز مدار است و معتاد بعد از سم زدایی مرکز را ترک می کند.
وی ادامه داد: در مراکز ماده ۱۶ معتادان کارتن خواب جمع آوری و به این مراکز تحویل داده می شوند و با هزینه دولت خدمات لازم را برای ترک در طول درمان دریافت می کنند.
وی گفت: سال گذشته هشت مرکز ترک اعتیاد فاقد مجوز و امسال نیز ۱۵ مرکز فاقد مجوز بر اساس شکایات مردمی در سیستان و بلوچستان پلمب شدند.
وی از خانواده ها خواست؛ زمانی که می خواهند یکی از اطرافیان خود را برای ترک اعتیاد به مراکز مورد نظر انتقال و تحویل دهند حتما از داشتن مجوزهای قانونی این مراکز مطمئن شوند.
**قرار داشتن ۶۴ درصد معتادان در دهه نخست نوجوانی
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان گفت: حدود ۷۰۰ هزار دانش آموز در ۶ هزار و ۴۰۰ مدرسه با ۲۸ هزار کلاس درس و ۳۸ هزار معلم در این استان مشغول تحصیل هستند.
کیخا افزود: مهمترین وظیفه آموزش و پرورش در حوزه مبارزه با مواد مخدر پیشگیری است و آموزش های پیشگیرانه در تمام مقاطع تحصیلی از آمادگی و پیش دبستانی تا مقاطع بالاتر در مدارس ارائه می شود.
وی تصریح کرد: کودکان و نوجوانان جمعیت هدف و زیرپوشش آموزش و پرورش را تشکیل می دهند و ۶۴ درصد افرادی که در دام اعتیاد گرفتار می شوند در اوایل دهه نوجوانی بین سنین ۱۳ تا ۱۵ سالگی قرار دارند.
وی تاکید کرد: گروههای همسالان و همپایان بیشترین تاثیر گذاری را در دانش آموزان برای گرایش به اعتیاد دارند.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان گفت: برنامه های پیشگیری مانند دوره های آموزشی ویژه معلمان و غیره در حال اجراست به طوری که ۷۰ درصد این برنامه ها در مدارس اجرا می شود.
کیخا گفت: اعتیاد در مدارس تا حدود سه سال قبل جرم بود اما با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب در زمینه مقابله با آسیب های اجتماعی اکنون بر روی درمان دانش آموزان معتاد کار می شود.
وی افزود: با توجه به اینکه کانال های ماهواره ای و پایگاه های اطلاعاتی زیادی در فضای مجازی برای تبلیغ استفاده از مواد مخدر وجود دارد باید با اجرای برنامه های مختلف در محیط مدارس و دانشگاهها و جامعه هدف اقشار مختلف را از خطرات این بلای خانمان سوز آگاه کرد.
به گفته وی امروزه مواد مخدر با نام های مختلف در جلد کِرِم و قرص های تقویتی به راحتی در برخی آرایشگاهها و باشگاههای ورزشی تبلیغ و در اختیار جوانان قرار می گیرد.
وی تاکید کرد: کاهش سن اعتیاد و رسیدن آن به ۱۳ تا ۱۴ سالگی زنگ خطر بزرگی برای همه دست اندرکاران این حوزه است.
وی اظهار داشت: تغییر سبک زندگی در بین نوجوانان و جوانان، پیشرفت آسیب های اجتماعی و استفاده از فناوری های قرن ۲۱ مانند تلفن همراه، ماهواره و اینترنت نقش مهمی در شکل گیری این وضعیت دارد.
کیخا خاطرنشان کرد: در گذشته اعتیاد بیشتر در افراد پیر و سالخورده و کم سواد مشاهده می شد اما امروزه جوانانِ عمدتا تحصیل کرده دنبال مواد مخدر هستند.
وی تاکید کرد: امروزه جوانان مرفه و پولدار با جدیدترین ماشین و هیکل ورزشکاری کار توزیع مواد مخدر صنعتی را انجام می دهند که خود تبلیغ بسیار خوبی برای افزایش گرایش به مصرف این مواد است.
وی افزود: قبلا افراد معتاد همواره در حال چرت زدن بودند اما امروزه استفاده از مواد مخدر صنعتی مثل شیشه بی خوابی به دنبال دارد و انرژی زاست و به دلیل سهل الوصول بودن به راحتی در اختیار همه قرار می گیرد.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان گفت: استفاده کردن از قرص های فاسد و مواد نامناسب به جای کوکائین واقعی در تولید شیشه، آسیب های جدی برای جوانان مصرف کننده به دنبال دارد.
وی افزود: ۴۵ درصد مدارس سیستان و بلوچستان زیر پوشش طرح های پیشگیری از مصرف مواد مخدر قرار دارند و بخش قابل توجه ای از بودجه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در سطح آموزش والدین و معلمان هزینه می شود.
وی تاکید کرد: ۲ نوع دانش آموز یکی پرخطر و دیگری دانش آموزان با افت تحصیلی و گوشه گیر در معرض خطر گرایش به مصرف مواد مخدر قرار دارند که نحوه برخورد معلمان با این افراد بسیار مهم است.
وی افزود: دانش آموزان پرخطر معمولا از طریق دوستان خود به سمت سیگار کشیده می شوند و تمایل به استفاده از مواد دارند.
وی گفت: افراد مشکوک به مصرف مواد مخدر در این ۲ گروه از دانش آموزان با اجرای طرح های مختلف شناسایی و کارهای درمانی لازم بر روی آنان انجام می شود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان نیز بیان کرد: در مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم کتابهایی با عنوان آموزش مهارت های زندگی طراحی شده که امیدواریم از سال آینده وارد حوزه آموزش و پرورش شود.
مرعشی افزود: تدریس این کتب در کنار آموزش والدین به طور قطع افق روشنی را در حوزه پیشگیری از مصرف مواد مخدر در میان دانش آموزان رقم می زند.
وی اظهار داشت: همچنین لازم است والدین احساس تعهد نسبت به فرزندانشان داشته باشند و سطح اطلاعات خود را از طریق تماس با شماره ۰۹۶۲۸ (مرکز مشاوره رایگان) از ساعت هشت تا ۲۱ برای دریافت پاسخ های خود در رابطه با نحوه برخورد با فرزندانشان بالا ببرند.
وی تاکید کرد: در حوزه پیشگیری سیار اعتبارات محدود و اندک پیش بینی شده و نظرات بیشتر بر روی حوزه های درمان و مقابله با مصرف مواد مخدر به ویژه مواد مخدر صنعتی است.
**برگزاری ۱۰ هزار و ۳۲۰ برنامه آموزشی ویژه خانواده ها در سیستان و بلوچستان
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان گفت: ۱۰ هزار و ۳۲۰ برنامه آموزشی ویژه خانواده ها توسط حوزه فرهنگی و پیشگیری این شورا در ۹ ماهه امسال برگزار شده است.
مرعشی اظهار داشت: این برنامه های آموزشی با چهار رویکرد مهارت های زندگی، سبک زندگی سالم، فرزند پروری و شناخت مواد مخدر برگزار شده است.
وی افزود: همچنین در این مدت برنامه های آموزشی در بخش های مهارت های مراقبت از خود، مهارت های مقابله ای و مدرسه ای عاری از خطر ویژه ۱۱ هزار و ۲۱۵ دانش آموز مقاطع مختلف تحصیلی برگزار شده است.
وی برنامه های آموزشی ویژه مهدهای کودک، پیشگیری از اعتیاد ویژه دانشجویان، معلمان، مربیان آموزشی، اساتید و مشاوران دانشگاهها، نیروهای نظامی، محیط های کارگری و اداری، روحانیون و مداحان را از دیگر اقدامات شاخص حوزه فرهنگی و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان برشمرد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان گفت: چهار هزار و ۵۶۰ بسته آموزشی امسال با هدف اطلاع رسانی از آسیب های مصرف مواد مخدر در استان تهیه و توزیع شده است.
وی برگزاری ۳۸۵ نمایشگاه، ۶۲۰ کارگاه آموزشی، ۲۱۰ همایش و جشنواره و تهیه و تولید ۳۲ برنامه رادیویی و تلویزیونی را از دیگر اقدامات شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان ذکر کرد.
**فعالیت ۷۳ سازمان مردم نهاد در سیستان و بلوچستان
رئیس گروه مشارکت های اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان سیستان و بلوچستان نیز گفت: ورزش نقش مستقیمی در افزایش نشاط و سلامت در جامعه دارد اما کمترین بودجه را دریافت می کند.
وحدت رضا شکوری مقدم افزود: در سبد خانوارها هزینه ای برای ورزش تعریف نشده و والدین حاضر نیستند برای افزایش نشاط فرزندانشان از طریق ورزش هزینه کنند.
وی ادامه داد: وقتی خانواده ها تمایلی به هزینه کردن برای ورزش فرزندانشان ندارند به همین ترتیب برای بخش خصوصی نیز ایجاد فلان مجموعه ورزشی در فلان نقطه توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
وی با تاکید بر افزایش حمایت دولت از حوزه ورزش برای افزایش سطح فعالیت ها گفت: حوزه ورزش و جوانان نقش اصلی و کلیدی را در پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با مصرف مواد مخدر در جوانان دارد.
وی افزود: در تمام دنیا دولت به تنهایی از پس برطرف کردن همه مشکلات مردم برنمی آید و نیاز به حمایت انجمن های مردم نهاد دارد.
رئیس گروه مشارکت های اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان سیستان و بلوچستان گفت: هم اینک از ۷۳ سازمان مردم نهاد فعال در این استان ۲۷ ان جی او به طور تخصصی در زمینه اعتیاد و آسیب های اجتماعی فعالیت می کنند.
شکوری مقدم اظهار داشت: فعالیت های علمی، پژوهشی، حوزه های اجتماعی و مذهبی از عمده فعالیت های سازمان های مردم نهاد در سیستان و بلوچستان است.
وی افزود: حدود هزار و ۲۰۰ نفر در سیستان و بلوچستان در قالب ۷۳ سازمان مردم نهاد به جامعه هدف خدمات ارائه می کنند.
وی با بیان اینکه سال ۹۲ تنها پنج سازمان مردم نهاد در سیستان و بلوچستان فعالیت می کردند، گفت: این استان با رشد مطلوب در تعداد این سازمان ها سال گذشته رتبه نخست را در این زمینه کسب کرد.
رئیس گروه مشارکت های اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان سیستان و بلوچستان گفت: همچنین ۱۴۰ سازمان مردم نهاد در این استان در حال راه اندازی است.
وی بیان کرد: با برون سپاری و تفویض امور به سمن ها بستری برای فعالیت های اجرایی و مدیریتی ایجاد می شود که در توانمندسازی حوزه جوانان نقش موثری خواهد داشت.
وی گفت: باید جایگاه «NGO» (ان جی او) ها به درستی در جامعه تبیین شود تا برای افزایش سطح فعالیت آنان در مدارس و دانشگاهها به عنوان جامعه هدف در گرایش به مصرف مواد مخدر هیچ فردی مانع تراشی نکند.
وی تاکید کرد: سازمان ها و انجمن های مردم نهاد سرمایه های ارزشمندی در مسیر تقویت شور و نشاط در جامعه و مبارزه با آسیب های اجتماعی در حوزه جوانان هستند که کمترین تبلیغات برای فعالیت آنها انجام نشده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان نیز در این باره گفت: در حوزه جوانان سازمان های مردم نهاد بخوبی فعالیت می کنند که رِنج سنی اعضای آنها (میانگین سنی) کمتر از ۳۰ سال است و شور و نشاط در این ان جی اوها موج می زند.
مرعشی افزود: سطح حمایت از ان جی او ها بر اساس سطح طرح هایی است که به شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر ارائه می دهند.
وی با تقدیر از عملکرد اداره کل ورزش و جوانان در حوزه فرهنگی و پیشگیری از مصرف مواد مخدر گفت: برگزاری بازی های بومی محلی در مناطق محروم، ایجاد ۴۵ خانه ورزش روستایی در روستاهای فاقد امکانات در سال گذشته و برنامه ریزی برای ایجاد ۳۰ خانه ورزش روستایی از مهمترین اقدامات این مجموعه در افزایش شور و نشاط در تمام مناطق استان است.
**ارائه خدمات مشاوره ای به بیش از ۶ هزار نفر در کلانتری های سیستان و بلوچستان
به گفته معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان، ۶ هزار و ۱۲۴ نفر از ابتدای امسال تاکنون از خدمات کارشناسان مرکز مشاوره و واحدهای مددکاری کلانتری های سطح استان بهره گرفتند.
سرهنگ رضا عامری اظهار داشت: آگاهی دادن به خانواده ها راز تحکیم بنیان این نهاد تاثیرگذار در تربیت فرزندان است.
وی افزود: رسالت وجودی مشاوران در مراکز مشاوره و واحدهای مددکاری اجتماعی کلانتری ها آگاهسازی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی است.
وی گفت: افراد با مراجعهبه مراکز مشاوره کلانتری ها می توانند از خدمات مشاوره، روانشناسی و مددکاری پلیس بهره مند شوند.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان اظهار داشت: از ابتدای امسال تا کنون خدمات مشاوره ای به ۵۹۶ نفر در مرکز مشاوره آرامش و پنج هزار و ۵۲۸ نفر در واحدهای مشاوره و مددکاری کلانتری های سطح استان ارائه شده است.
سرهنگ عامری خاطر نشان کرد: ۸۰ درصد از مجموع پرونده های وارده به مرکز مشاوره و واحدهای مددکاری کلانتری های سطح استان منجر به سازش و مصالحه شده است.
وی خاطرنشان کرد: تلاش ها و پیگیری های مداوم مشاوران انتظامی در مواجهه با مسائل اجتماعی و فرهنگی هر روز بیشتر از گذشته نمود پیدا می کند.
وی ابراز امیدواری کرد با توسعه و تقویت واحد اجتماعی کلانتری های سطح سیستان و بلوچستان و شناسایی و بکارگیری کارشناسان مجرب و مرتبط با این حوزه، شاهد کاهش آسیب ها، معضلات و مشکلات خانواده ها باشیم.
رئیس مرکز خدمات مشاوره و مددکاری فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان نیز با اشاره به گستره فعالیت نیروی انتظامی گفت: پیشگیری از آسیب های اجتماعی با رویکرد جامعه محوری مهمترین سیاست این مجموعه است.
سرهنگ عرب افزود: مرکز مشاوره و واحدهای مددکاری در کلانتری های سیستان و بلوچستان فعالیت می کنند.
وی ادامه داد: توزیع بروشور و تراکت و انتشار پیام ها و تحلیل های مختلف با هدف آگاه سازی مردم از آسیب های اجتماعی به ویژه اعتیاد و مصرف مواد مخدر در رسانه های جمعی و فضای مجازی از مهمترین فعالیت های معاونت اجتماعی نیروی انتظامی بحساب می آید.
وی تصریح کرد: مراکز مشاوره و واحدهای مددکاری نیروی انتظامی سیستان و بلوچستان علاوه بر ارائه خدمات تخصصی و مشاوره به شهروندان، ارتباط تنگاتنگی با سایر سازمان های متولی مبارزه با مواد مخدر برقرار کرده اند.
وی تاکید کرد: بستر حضور کارشناسان این مراکز با همکاری دستگاههای مرتبط در مساجد و مدارس با هدف آگاه سازی جامعه از آسیب های مصرف مواد مخدر فراهم شده است.
رئیس مرکز خدمات مشاوره و مددکاری نیروی انتظامی سیستان و بلوچستان گفت: با وجود اقدامات خوبی که توسط دستگاههای مرتبط در زمینه مبارزه با مواد مخدر انجام شده هنوز هم آمار جرائم در این رابطه بالاست و این نشان از آن دارد که این مجموعه ها به تنهایی و بدون حمایت خانواده ها نمی توانند نقش کاملی را ایفا کنند.
وی اظهار داشت: خانواده با شناخت آسیب های اجتماعی از طریق استفاده از مراکز مشاوره، حضور در کارگاههای آموزشی و فعالیت در سازمان های مردم نهاد می توانند فرزندانشان را از حرکت در مسیر اشتباه و آسیب زا دور کنند.
وی گفت: متاسفانه در خیلی از استان ها نگاه مثبت به مصرف قلیان وجود دارد که باید با فرهنگ سازی برای تغییر این نگاه تلاش شود.
وی افزود: با توجه به تهدیدات فناوری های پیشرفته امروز مانند اینترنت، گوشی های همراه هوشمند و غیره در گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر، خانواده های ایرانی باید سبک زندگی خود را بر اساس شرایط روز تغییر دهند و با آگاهی از شیوه های جدید با برنامه ریزی موثر مانع آسیب رسیدن به فرزندانشان شوند.
وی تصریح کرد: در نشست های مختلف فرهنگی و اجتماعی که در بحث آسیب های اجتماعی به ویژه مواد مخدر در سیستان و بلوچستان برگزار می شود جای کارشناسان این حوزه که کارهای تحقیقاتی فراوانی انجام داده اند خالی است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان با اشاره به تفاهم نامه امضا شده میان این شورای و صدا و سیما گفت: تا کنون برنامه های مختلفی در معرفی آسیب ها و نحوه مبارزه و پاسخ به سوالات شهروندان اجرا شده است.
**وجود ۱۳۵ هزار معتاد در سیستان و بلوچستان
مرعشی افزود: با وجود تمام اقدامات پیشگیرانه انجام شده، اعتیاد در کشور به سرعت در حال گسترش است به ویژه اعتیاد به مواد مخدر صنعتی که هر فرد با ۲ بار مصرف دیگر توان کنار گذاشتن آن را ندارد.
وی اظهار داشت: بر اساس جمع بندی خوداظهاری های انجام شده حدود ۱۳۵ هزار نفر معادل ۵،۷ درصد جمعیت سیستان و بلوچستان در دامن اعتیاد گرفتار هستند که به اعتقاد ما این آمار بیشتر است.
وی گفت: هم اینک ۳۰۶ مرکز خدمات درمانی و ترک اعتیاد در سیستان و بلوچستان وجود دارد که در مقایسه با سال ۹۲ رشد سه برابری داشته است.
مرعشی اظهار داشت: این مراکز شامل مرکز ماده ۱۵ و ۱۶، خود گردان اجباری، گذری کاهش آسیب و شبانه است که توانسته کمک قابل توجه ای به معتادان استان کند.
وی ادامه داد: معتادان دیگر در پی کتمان اعتیاد خود نیستند بلکه به دنبال مشاوره گرفتن و رفع مشکل خویش در این زمینه هستند.
وی تصریح کرد: در این مراکز آرام آرام سم از بدن معتادان خارج می شود و این افراد بعد از پاک شدن کامل به آغوش خانواده باز می گردند.
**نقش موثر تقویت ان جی او ها در مبارزه با اعتیاد
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سیستان و بلوچستان نیز گفت: استانداری مرکز هماهنگی و نظارت بر امور است و برنامه های ویژه پیشگیری و کاهش آسیب مصرف مواد مخدر توسط دستگاههای مختلف اجرا می شود.
محمدتقی اوکاتی با اشاره به محدودیت دولت در تخصیص اعتبار برای حوزه جوانان بر تقویت فعالیت ان جی او ها تاکید کرد.
وی اظهار داشت: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون با همکاری دستگاههای مرتبط اقدامات زیادی برای مبارزه با مواد مخدر در سیستان و بلوچستان انجام شده اما هنوز هم می بینیم روز به روز گرایش جوانان به دامن اعتیاد رو به گسترش است.
وی ادامه داد: با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب چند سالی است که مبارزه با آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد، حاشیه نشینی، طلاق و ناهنجاری های اخلاقی به صورت ویژه در دستورکار قرار گرفته و ستاد مبارزه با مواد مخدر وزارت کشور تفاهم نامه های مختلفی در این رابطه با سازمان بهزیستی، وزارت خانه های آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان و علوم تحقیقات و غیره امضا کرده است.
وی گفت: موضوع آسیب های اجتماعی دریایی است که فقط با همکاری دستگاههای اجرایی مرتبط، سازمان های مردم نهاد و خانواده ها می تواند برای حل آن تاثیرگذار بود.
وی تاکید کرد: باید از طریق رسانه های مختلف مانند صدا و سیما، خبرگزاری ها و مطبوعات محلی آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد معرفی و راه های پیشگیری از آن اطلاع رسانی شود و خانواده ها را تشویق کرد تا فرزندانشان را به سمت فعالیت های ورزشی سوق دهند تا از وقت بیکاری خود در مسیر افزایش انرژی و نشاط استفاده کنند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سیستان و بلوچستان گفت: خیلی از فعالیت های نشاط آفرین مانند برپایی همایش های پیاده روی را با اعتبار کم نیز می توان انجام داد که علاوه بر تقویت سلامتی، سبب افزایش گرایش جوانان به این گونه برنامه ها می شود.
اوکاتی با تاکید بر افزایش آگاهی خانواده ها از آسیب های اجتماعی و راههای مقابله با آن گفت: والدین کمترین حضور را در انجمن های اولیا و مربیان که در خیلی مواقع با حضور کارشناسان حوزه اجتماعی برگزار می شود دارند که این نگاه باید تغییر کند.
وی اظهار داشت: خیلی از والدین هنوز این تصور را دارند که نشست های انجمن اولیا و مربیان فقط برای گرفتن پول برگزار می شود در صورتی که دیگر این گونه نیست و مدارس فقط در مواقع نیاز از خانواده ها درخواست کمک های نقدی می کنند.
وی گفت: بررسی های نشان می دهد افزایش یا کاهش قیمت انواع مواد مخدر سنتی و صنعتی تاثیری در مصرف معتادان ندارد.
**جمع بندی میزگرد تخصصی مبارزه با مصرف مواد مخدر
مرعشی تاکید کرد: با وجود تمام اقدامات انجام شده هنوز آمار دقیقی از تعداد معتادان وجود ندارد.
وی گفت: با وجود افزایش ورود انواع مواد مخدر صنعتی جدید با نام های خاص و وسوسه انگیز به بازار هنوز مصرف مواد مخدر سنتی در سیستان و بلوچستان از صنعتی بیشتر است.
وی افزود: اعتیاد در مردان بیشتر است اما رده سنی اعتیاد در زنان تغییر کرده و گرایش به این بلای خانمان سوز به سنین پایین در زنان رسیده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان اظهار داشت: بیشترین مصرف مواد دخانی در کشور مربوط به سیگار به ویژه میان پسران نوجوان و جوان است.
وی تاکید کرد: همیشه عنوان می شود بیکاری یکی از عوامل گرایش جوانان به اعتیاد است اما بررسی مراکز ترک اعتیاد نشان می دهد خیلی از مراجعه کنندگان دارای موقعیت شغلی و سطح سواد مناسب هستند.
وی با اشاره به اینکه سبک زندگی شرط نخست آسیب شناسی اعتیاد است گفت: خیلی از این افراد دارای مدارک تحصیلی بالا و شاغل بودند که بعد از گرایش به اعتیاد بیکار شدند.
مرعشی اظهار داشت: باید بررسی کرد سبک زندگی آنان چگونه بوده است زیرا ترک اعتیاد یک انگیزه درونی قوی می خواهد.
وی تصریح کرد: در حوزه مبارزه با مواد مخدر کمیته های مختلف درمان، مقابله، پیشگیری، توسعه مشارکت های مردمی و حقوقی شکل گرفته که باید از اقدامات همه آنها در کنار دستگاههای مربوطه تشکر کرد اما جای گلایه جزئی از بعضی دستگاهها در زمینه تخصیص اعتبار در این رابطه وجود دارد.
وی از مردم خواست در کنار دستگاه های دولتی برای کاهش آسیب های مواد مخدر ورود داشته باشند و فرزندانشان را با اطلاع رسانی درست از عوارض منفی این آسیب آگاه کنند.
به گزارش ایرنا استان سیستان و بلوچستان با توجه به موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن در همسایگی کشورهای تولید کننده موادمخدر همواره در معرض خطر قاچاق این مواد خانمانسوز قرار دارد و سوداگران مرگ مرزهای این استان را ارزانترین و راحت ترین مسیر برای انتقال به کشورهای اروپایی می دانند و تمام تلاش خود را برای انتقال مواد از این مسیر بکار گرفته اند به همین سبب دولت نیز باید سرمایه گذاری عمده خود را معطوف به مرزهای این استان کند تا از بار هزینه ها در سایر مناطق کاسته شود.
کارشناسان امنیتی و اجتماعی بر این باورند که اگر دولت اعتبارات، تجهیزات و نیروی انسانی لازم را به این استان اختصاص دهد به طور قطع از صرف هزینه های گزاف در سراسر کشور کاسته می شود و در واقع اگر مسیرهای ورودی بسته شود موادی برای ورود به داخل کشور وجود نخواهد داشت، هر چند قاچاقچیان بدنبال شگردهای جدیدی می روند اما تمرکز اعتبارات و نیروها در سیستان و بلوچستان می تواند بر قیمت موادمخدر در اروپا و سایر کشورها تاثیر گذار باشد و در این راه از تلف شدن انسانها و نابودی خانواده ها جلوگیری خواهد شد.