معاون سیاسی و امنیتی استاندار مازندران و رئیس کمیته توسعه مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد گفت که آموزش به معتادین در حال درمان، باید به یادگیری عملیاتی برسد ضمن اینکه فرآیند اشتغال بهبودیافتگان باید رصد و راستي آزمایی شود.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران؛ علیرضا یونسی در جلسه کمیته توسعه مشاركت هاي مردمي و سازمان هاي مردم نهاد استان این شورا، با تاکید بر لزوم توجه جدی به مهارت آموزی و اشتغال بهبودیافتگان از اعتیاد، اظهار کرد: نخستین بار که جرقه حضور سازمان فنی و حرفهای در مراکز ماده ۱۵ و ۱۶ زده شد بر استفاده از ظرفیت این سازمان در مراکز نگهداری و درمان معتادین تاکید شد بدون اینکه بودجه ای به این بحث اختصاص یابد.
وی افزود: اما بعدها دستورالعملی مبنی بر تخصیص بودجه به بخش فنی و حرفه ای جهت مهارت آموزی به بهبودیافتگان تعریف شد ، اگرچه این بودجه ها محدود و دریافت آن مشروط بر تخصیص کامل است، گفت که تلاش می کنیم این بودجه به صورت کامل برای استان تخصیص پیدا کند و در اختیار فنی و حرفه ای استان قرار بگیرد.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار مازندران و رئیس کمیته توسعه مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد، با اشاره به اینکه هم اکنون در مرکز ماده ۱۶قاجارخیل ساری، پنج نوع مهارت از سوی فنی و حرفه ای به معتادین در حال ترک آموزش داده می شود، گفت که برای اینکه رشته های مهارتی که در کمپ ها و مرکز ماده ۱۶ آموزش داده می شود براساس درخواست نیاز بهبود یافتگان و ذائقه آنان باشد ضرورت دارد بهزیستی استان برای شناسایی این حِرف، با آنالیز و بررسی های لازم ، لیست موارد احصاء شده را تهیه و به استانداری معرفی کند تا هماهنگی با فنی و حرفه ای و سازوکار جایگزینی رشته ها، صورت گیرد.
یونسی با مثبت ارزیابی کردن آموزش مهارت به بهبود یافتگان از اعتیاد گفت که نه تنها آموزش در مراکز درمان اعتیاد و کمپ ها میتواند بخشی از زمان دوره درمان را پر کند بلکه موجب افزایش اعتماد به نفس این بیماران شده و زمینه اشتغال دوباره بهبودیافتگان را فراهم میکند.
وی، با اشاره به اینکه مرکز اجتماع درمان محور (تی. سی) ترک اعتیاد شهرستان جویبار تنها مرکز اجتماع محور استان است که به مدت سه ماه معتادین را نگهداری می کند ، بر لزوم ورود سازمان فنی و حرفه ای جهت آموزش مهارت و حرفه آموزی در مرکز (تی سی) جویبار تاکید کرد.
رئیس کمیته توسعه مشارکت های مردمی و سازمانهای مردم نهاد شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران، با تاکید بر اینکه آموزش به معتادین در حال درمان، باید به یادگیری عملیاتی بینجامد، افزود: مهمترین حلقههای مکمل اشتغال، آموزشهای مهارتی است و این آموزشها میتواند راهی مناسب و مطمئن به سوی اشتغال پایدار برای بهبودیافتگان باشد ضمن اینکه مهارت باید بر اساس ذائقه و درخواست جامعه هدف تدارک و ارائه شود.
یونسی، با بیان اینکه بسیاری از مهارت ها، فنی و کارآفرین هستند و طی یک دوره کوتاه عملی در یک کارگاه آموزشی قابل اجرا است، افزود: برخی دیگر نیاز به زمان بیشتری دارد که باید به بر طبق دستورالعمل به این موارد هم توجه شود تا نتایج بهتری به دست آید.
وی، در ادامه با بیان اینکه مدیران کمپها، سمنها و هر تشکلی که در حوزه اعتیاد فعالیت می کنند می توانند نظرات و پیشنهادات خود را در زمینه آموزش مهارت به بهبودیافتگان به دبیرخانه شورا ارسال کنند، بر لزوم نظارت و ارزیابی بر روند اشتغال بهبود یافتگانی که مهارت کسب کردند و از مراکز درمان و نگهداری ترخیص شده اند، تاکید کرد.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار مازندران،افزود: بهزیستی باید با نظارت، پیچ و گیر های پس از آزادی و ترخیص این افراد را احصاء کند و بررسی نماید که آیا مهارت آموزی در دوران درمان توانسته اشتغال پایدار برایشان ایجاد کند وکمکی به معیشیت زندگی آنان در دوران بهبود باشد؟
یونسی، با اشاره به رويكرد اجتماعي كردن مبارزه با مواد مخدر افزود: در تمام بندهاي سياستهاي كلي ابلاغي مقام معظم رهبري در مبارزه با مواد مخدر به ويژه بندهاي نهم و دهم آن، بر مشاركت مردم، خانوادهها و حضور دستگاهها و مراكز علمي و مطالعاتي در اين مبارزه تاكيد شده است.
وی افزود: بر این اساس، در همه برنامه ها تلاش می کنیم تا نگاه جامعه را نسبت به معتادین تغییر بدهیم تا همه فرد معتاد را بیماری بدانند که نیازمند کمک و درمان است، ضمن اینکه پس از بهبود هم نیازمند مراقبت و حمایت است تا بستر ادامه زندگی سالم برای آنها فراهم شود.
وی افزود: خوشبختانه برنامه ها در طی چند سال اخیر به گونه ای بود که به اذعان برخی از بهبود یافتگان فضای روانی به لحاظ امید در بین آنان و پس از ترک به وجود آمده و حضور آنان را در جامعه و خانواده تسهیل شده است، اما می طلبد این فضا تقویت شود.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار مازندران، در ادامه بر ضرورت انجام راست آزمایی فرآیند اعطای تسهیلات اشتغال به بهبودیافتگان تاکید کرد و گفت که این راست آزمایی از سوی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان و فرمانداری ها صورت گیرد و چگونگی و روند ایجاد اشتغال توسط بهبود یافتگان ، رصد و ارزیابی شود.
یونسی در بخش دیگری با تاکید بر توجه به موضوع مددیاری و مددکاری در مراکز ترک و کمپ ها، افزود: لازم است جلسات توجیهی برای مددیاران کمپ ها و وظایف آنان در قبال جامعه هدف ، تشریح شود ضمن اینکه یکپارچه سازی آموزش ها و تهیه بسته آموزشی مدون هم باید در دستور کار سازمان ها ، دستگاه های متولی و .. که برای مدیران کمپ ها، سمن های حوزه اعتیاد ، مددیاران و مددکاران و …دوره هایی آموزشی برگزار می کنند، قرار گیرد.
وی درباره افراد و فرزندانی که در مناطق آسیب پذیر استان زندگی می کنند و فاقد شناسنامه هستند، گفت که برخی از این افراد کودکان و نوجوانان دانش آموز هستند و جهت احراز هویت این افراد به لحاظ سجلی و صدور شناسنامه بايد با ثبت احوال مکاتباتی صورت گیرد.
یونسی، در بخش دیگری و درباره حمایت از خانوارهایی که در مناطق آسیب پذیر زندگی می کنند و سرپرستشان معدومی است، گفت که با هماهنگی با سازمان زندان ها و دریافت اطلاعات دقیق و با اجرای طرح ساماندهی این خانواده ها و بر طبق دستورالعمل از آنان حمایت شود تا بی سرپرستی موجب آلودگی و مشکلات دیگری برای( این خانواده های در معرض آسیب) نشود.
این مسئول در بخش دیگری درباره نقش سمن ها در رفع مشکلات بهبودیافتگان از اعتیاد و خانواده های آنان، گفت که سمن ها تشکل هایی غیر انتفاعی، غیر دولتی و غیر سیاسی اند که صادقانه برای رفع مشکلات مردم پای کار می آیند که باید از ظرفیت آنان در حوزه اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر استفاده کرد.
یونسی، با اشاره به راه اندازی خانه تشکل های غیردولتی مازندران در سال گذشته افزود: این اقدام مهم و زیر بنایی در راستای تقویت سازمانهای مردم نهاد بوده است که با راه اندازی این خانه در استان همه سازمان های مردم نهاد دارای مجوز از استانداری، فرمانداری ها، ورزش و جوانان و بهزیستی در این مجموعه قرار گرفتند.
رئیس توسعه مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد این شورا، در ادامه با بیان اینکه با یکپارچه سازی، نیازمندی های سمن ها نیز شناسایی می شود، گفت که با راه اندازی خانه تشکل ها از این پس هر سازمان مردم نهادی که موفق به کسب مجوز شد زیر پوشش خانه سازمان های مردم نهاد استان مازندران، قرار می گیرد.
یونسی، در بخش دیگری اذعان کرد: با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید،اقدامات عالمانه و عاقلانه ای در حوزه ساماندهی معتادین متجاهر و پاکسازی محلات آلوده ، نظارت بر کمپ ها و مراکز ترک و …صورت گرفته به طوریکه اکنون بیش از ۳۰محله آلوده استان پاکسازی و بهسازی و در مرحله اجرای برنامه های فرهنگی، آموزشی و کنترلی و بازخوانی است و بیشتر معتادین هم ضمن شناسایی و شناسنامه دار شدن تحت پوشش ترک و مراقبت های درمانی قرار گرفتند و بسیاری از کمپ های فاقد مجوز پلمپ و غیرفعال شدند.
ایشان با تاکید برتوجه به این مطلب که اعتیاد بلای خانماسوزی است که ریشه کنی آن نیازمند عزم ملی و مردمی است از مشارکت خانواده ها در توجه به موضوع ترک اعتیاد فرزند یا همسر خانواده، ابراز رضایت کرد و برتداوم و استمرار مشارکت خانواده ها و نظارت و مراقبت پس از درمان، تاکید کرد.
محمدحسین زاده دبیرکمیته توسعه به طرح های ارائه شده سمنها و چالشهای حوزه سمنها اشاره کرد وگفت: در مناطق آسیب خیز استان اقدامات چشمگیری توسط اعضای کمیته های تخصصی شورای هماهنگی استان صورت گرفته است. اما نیاز به مراقبت و حضور بیشتر سازمانهای مردم نهاد و فعالین اجتماعی دارد. امروزه بحث اشتغال بهبودیافتگان یکی از مهمترین اولویت های کمیته تخصصی توسعه مشارکتهای مردمی میباشد که میتواند در مانایی درمان اعتیاد و همچنین بازگشت بهبودیافتگان به خانواده و جامعه موثر باشد.
درادامه با اشاره به پراکندگی جغرافیایی سمن ها در استان گفت؛ بایستی میزان حضور سازمانهای مردم نهاد در سطح استان در آمایش سرزمینی مشخص شود تا هم از پراکندگی جغرافیایی آنان مطلع و هم توانمندی هایشان برای ما مشخص شود. وی گفت؛ آموزش و توانمند سازی سمنهای مرتبط با دستگاه های صادر کننده مجوز نیاز به یکپارچه سازی دارد تا از همپوشانی آموزشهای ویژه سمنها جلوگیری بعمل بیاید.
بر پایه این گزارش، در این جلسه چند ساعته که با حضور میرزایی دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران، حسین زاده، دبیر کمیته توسعه مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد شورا، مدیران کمپ ها و نمایندگان سازمان های مرتبط با کمیته توسعه مشارکت ها حضور داشتند، هر یک از مدیران و نمایندگان کمپ ها و مراکز ترک نقطه نظرات ، پیشنهادات و مشکلات خود را بر طبق دستورات جلسه مطرح کردند.
منبع: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران۹۶٫۰۹٫۲۳