استادیار دانشگاه تهران گفت: تقليد از بزرگترها و همسالاني كه سيگار يا مواد مخدر مصرف ميكنند و همچنين خودنمايي در جمع دوستان، از مهمترين عوامل گرايش نوجوانان و جوانان به مصرف مواد دخاني و مخدر است.
دکتر حسن حسینی در مصاحبه با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به تاريخچه مواد مخدر در ايران اشاره كرد و گفت: طبق اسناد تاريخي، سابقه آشنائی بشر با موادمخدر به ۴ هزار سال قبل از میلاد برمیگردد و انسانها از اين نوع مواد برای تسکین دردها و آلام خود و گاهي ایجاد لذت و یا فرار از ناراحتیها که به تجربه با آنها آشنا شده بودند، استفاده ميكردند.
وي افزود: کشت و استفاده از بوتههای موادمخدر، صرفاً جنبه داروئی داشت اما پس از سازمان یافتن استعمار از کشورهای انگلیس، فرانسه و پرتغال در قرون ۱۶ و ۱۷ و بخصوص ۱۸ میلادی، استعمار از این مواد افیونی برای سلطه بر ملتهای ضعیف استفاده شد و كم كم سوءمصرف مواد مخدر در بين انسانها بوجود آمد و دولتها به فكر منع مصرف اين مواد و ايجاد قانون براي مقابله و برخورد با آن برآمدند.
استادیار دانشگاه تهران بيان داشت: یکی از عللی که موجب گرایش نوجوانان و جوانان به هر نوع ماده مخدر يا دخاني است، همسانسازي خودشان با بزرگترها است. نوجوان در گسترة رشد خویش با الگوهاي پیرامون خود، همانندسازي یا همسانسازي ميکند. این فرایند به او کمک ميکند تا با محیط پیرامون خود سازگاري كند، به عنوان مثال سیگار کشیدن وي به خصوص نزد نوجوانان مدارس راهنمایی و دبیرستان چه در دختران و چه در پسران ناشی از این همين امر میباشد.
حسيني در ادامه بیان داشت: بخش دیگري از علل تمایل نوجوانان و جوانان به دخانیات و مواد مخدر تحت تاثیر تقلید و حضور در جمع و همچنين خودنمایی است که این مورد در محیطهای دانشگاهی به وفور دیده میشود، نوجوان از دوره نوجوانی عبور کرده و به یک دوره جدیدی از تحصیلات ميرسد، در اين دوره شاهديم كه برخی برای هماهنگی با گروه همنشین، به مصرف دخانیات و مخدرها روی میآورند، این ژست سیگار کشیدن و يا تزريق مواد، هم جنبه تطبیق گروهی دارد و هم جنبه خودنمایی و هم اينكه كسب نوعی از استقلال است.
وي بيان داشت: چه دختران و چه پسران در سن جواني وقتی سیگار میکشند میخواهند بیان کنند ما بزرگ شدهایم و کاری هم به پدر و مادرمان نداریم و تا قبل از ورود به دانشگاه مخفيانه سيگار ميكشيديم اما اكنون نه.
حسيني تصريح كرد: در دانشگاه معمولا قسمتی از حیاط افراد سیگاری به مصرف دخانیات میپردازند و کسی کاری بهشان ندارد بنابراین بدون واهمه و ترس سیگار میکشند و حس استقلال پیدا میکنند غافل از آنكه همين سيگار به تدريج قبح خود را از دست داده و جاي خود را به مواد مخدر ميدهد.
این جامعهشناس با تاكيد بر اينكه چگونگی عبور از دورههای مختلف زندگی در افراد موثر است، گفت: در این دورانها گرایش به سمت مصرف دخانیات بیشتر میشود مهمترین این دوران عبور از نوجوانی به جوانی میباشد.
حسيني در انتها یادآور شد: ممکن است مصرف دخانیات در این دوران منجر به مصرف مواد مخدر سنتی یا صنعتی در افراد شود که از عوامل موثر گرایش به مواد مخدر در این سنین، عضو گروه خاصی در دوستی میباشد که به همنشینیهای موثر در این گروهها بازميگردد، اگر مصرفکنندهای جلوه خاص و حضور پررنگی در بین دوستانش داشته باشد قطعا روی دیگر دوستانش هم اثر میگذارد و این همانندشدن و بزرگ شدن در جمع باعث گرایش بسیاری از جوانان به اعتیاد میشود.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۶٫۰۹٫۲۲