دوره آموزشی ضمن خدمت کارکنان ادارت شهرستان زاوه با موضوع پیشگیری از اعتیاد در محل سالن جلسات فرماندهی انتظامی شهرستان زاوه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوي ، مهدی احمدیان دبیر شورای فرعی هماهنگی مبارزه با مواد مخدر شهرستان با اشاره به دستورالعمل ابلاغی از سوی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان در خصوص برگزاری این دوره آموزشی، اظهار داشت: مقام معظم رهبری در سالهای اخیر تاکیدات ویژهای بر موضوع اقتصاد مقاومتی داشتهاند که توجه به موضوع مبارزه با مواد مخدر یکی از مصادیق اقتصاد مقاومتی محسوب می شود.
وی با بیان اینکه مساله مواد مخدر رویکردهای مختلف فرهنگی، اجتماعی اقتصادی و سیاسی را شامل میشود، افزود: اگر ما عرصه اقتصادی و سیاسی مواد مخدر را مرتبط با وظایف دولتمردان در سطح کلان بدانیم، بیشک در عرصههای فرهنگی و اجتماعی هر یک از اقشار مختلف مردمی مسئول هستند که برگزاری این دوره آموزشی میتواند ما را نسبت به این وظایف آگاه سازد.
در ادامه جلسه سروان یزدانی،کارشناس مبارزه با مواد مخدر با اشاره به انواع مواد مخدر، ویژگی، ظاهر، اثرات و عوارض هر یک از این مواد را برای حاضران تشریح کرد و از تریاک به عنوان اولین ماده مخدر حائز اهمیت یاد کرد و گفت: منشاء تریاک، گیاه خشخاش است که بخاطر اثرهاى پزشکى و ویژه آن، در گذشته کشت ميشده است. اما امروزه در بسیارى نقاط دنیا از جمله کشور ما کشت آن ممنوع است.
وي افزود: آثار کوتاه مدت مصرف احساس سرخوشى خواب آلودگى، رخوت و خمودى و احساس شل شدن عضلات کاهش یا افزایش فعالیت جسمانى اشکال در تمرکز احساس تهوع، استفراغ، یبوست، فقدان اشتها و انقباض مردمک آثار دراز مدت مصرف بى ثباتى خلقى، رویاهاى نامطلوب در خواب، یبوست، کاهش انگیزه جنسى است.
این کارشناس حوزه مواد مخدر افزود: مورفین یکی از ترکیبات تریاک است و معمولاً به صورت پودری نرم به رنگ سفید یا کِرِم، بدون بو و تلخ مزه است و گاهی نیز ممکن است به رنگ قرمز آجری دیده شود.
وي افزود: مرفین یک ماده مخدر بسیار قوی و اعتیاد آور است که در مقایسه با هروئین، وابستگی روانی و جسمی شدیدتری ایجاد میکند.
يزداني بيان داشت: میل و اشتیاق شدید به مواد مخدر، ترشح اشک، بی خوابی، اسهال، آبریزش بینی، خمیازه کشیدن پی در پی، بیقراری، و عرق کردن. با ادامه یافتن مصرف مواد از نشانههای اولیه مصرف مورفین ميباشند در صورت گسترش یافتن تاثیرات مصرف مرفین بی قراری، تحریک پذیری، از دست دادن اشتها، بدن درد، درد شدید شکم، تهوع و استفراغ، لرزش، و حرص و ولع بسیار شدید برای مصرف مواد از عوارض آن ميباشد.
وي با اشاره به ماده مخدر هروئین گفت: هروئین یکی از انواع افیونهایی است که از گیاه خشخاش به دست می آید. با کشیدن تیغ بر روی کاسبرگ گیاه خشخاش شیره سفیدی از آن خارج می شود که پس از خشک شدن تغییر رنگ داده و به آن تریاک گفته می شود. هروئین از مورفین به دست می آید و نوع خالص آن به صورت یک پودر سفید رنگ می باشد، با این حال هروئینی که امروزه برای مصارف معتادان به فروش می رسد به رنگ سفید مایل به خاکستری، زرد، و یا حتی قهوه ای یافت می شود.
يزداني با اشاره به عوارض هروئین اظهار داشت: تاثیرات هروئین در بدن بلافاصله پس از مصرف آغاز شده و بسته به نحوه و میزان مصرف آن تا چند ساعت به طول می انجامد. احساس گرمی در بدن، احساس سرخوشی و آرامش و از بین رفتن اضطراب و سایر احساسات ناخوشایند، هروئین قیر سیاه، هروئین فشرده یا کراک افغانی، حشیش، روغن حشیش و ماریجوآنا از دیگر مواد افیونی بود که این کارشناس مواد مخدر به آنها اشاره کرد.
در ادامه این دوره آموزشی، سرکار خانم پوراکبران، استاد دانشگاه رشته روانشناسی بالینی و مدیر مرکز مشاوره به بیان ابعاد مختلف روانی مواد مخدر پرداخت و ضمن تعریف اعتیاد، بررسی ابعاد روانی، جسمانی و ظاهری اعتیاد و همچنین اهمیت پرداختن به موضوع اعتیاد، گفت: بی شک ریشه بسیاری از جرایم موجود در جامعه اعتیاد است.
وی با اشاره به آمار ارائه شده از سوی مرکز ملی مطالعات اعتیاد، اظهار داشت: بر اساس این آمار، ۳٫۵ درصد افراد جامعه معادل ۲٫۵ میلیون نفر معتاد هستند که آمار قابل توجهی بشمار می رود.
این استاد دانشگاه در ادامه به علل گرایش نسل نوجوتن و جوان به این پدیده خانمان سوز پرداخت و افزود: ریخته شدن قبح مواد مخدر، تغییر سبک زندگی و نگرشها، عدم اجرای قوانین از سوی مجریان، فقدان برنامه های آموزشی هدفمند و مدیریت دلسوزانه از جمله این دلایل است.
پوراکبران با بیان اینکه برآورد اقتصادی مصرف روزانه مواد مخدر در ایران رقمی معادل ۱۰ میلیارد تومان است، اظهار داشت: وابستگی به مواد مخدر پدیده ای مزمن و طولانی مدت است و از طرفی ترک اعتیاد به معنای تغییر در نگرش فرد معتاد است، لذا بسیاری از معتادان به دلیل واهمه از تغییر، از ترک اعتیاد می ترسند.
وی در بخش انتهایی به مباحثی همچون عوامل روی اوردن به رفتارهای پرخطر مانند اعتیاد، بررسی عوامل اجتماعی، خانوادگی، شخصی، راهکارهای پیشگیری از اعتیاد در عرصه های مختلف فردی، خانوادگی و محیطی و همچنین مشکلات موجود آموزشی در زمینه پیشگیری از این پدیده خانمان سوز پرداخت.
منبع: روابط عمومی شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوي۹۶٫۰۹٫۰۷