استاد دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی درباره اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر گفت: آموزش جایگاه اساسی را در مقابله با اعتیاد دارد و نگاهها باید در حوزههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و غیره به این معضل معطوف شود.
محسن کهربایی در گفتوگو با خبرنگار روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: مواد مخدر صنعتی در واقع ترکیبی از مخدرهای سنتی با مواد شیمیایی هستند.
وی اظهار کرد: برای نمونه مخدر سنتی مانند تریاک تنها سستیزا و یا مادهای همچون حشیش توهم زاست اما مواد مخدر صنعتی مانند شیشه، اثری ترکیبی از توهم زایی و تحرک بخشی دارد، این در حالی است که هریک از این تاثیرها در مخدرهای سنتی بر عهده یک ماده بوده که اکنون در نوع صنعتی با تجمیع خاصیت ها ، به شکل متقابل مشکل و ضررها نیز به یکباره بر روی فرد عارض می شوند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مخدرهای جدید به علت ترکیب شیمیایی که دارند، سیستم مرکزی اعصاب را تحریک کرده و باعث بروز نوعی تشنج و حرکات غیر قابل کنترل به همراه تعریق ، گشادی مردمک چشم و در مجموع ، کنشهای شدید رفتاری می شوند، ادامه داد: مخدرهای نوین با تحریکهای مغزی که دارند، به فرد انرژی مضاعف میدهند و این تحرکزایی و افزایش انرژیها پس از استعمال سبب میشود تا جوانان نسبت به چنین موادی گرایش بیشتری پیدا کنند.
کهربایی از دیگر تاثیرات مواد مخدرصنعتی را ایجاد اختلال در سیستم پردازش مغزی فرد دانست و اضافه کرد: این حالت به گونهای است که مصرفکننده به دلیل توهمی که در آن به سر میبرد، صداهای گوش خراش ، حرکت های تند و غیره را کاملا عادی میپندارد.
وی تصریح کرد:در کنار انواع مخدرهای صنعتی مثل کراک، شیشه، کریستال، برخی از آنها به عنوان خوشبوکننده دهان و قرص نشاطآور در بین نوجوانان و جوانان عرضه میشود که موجب سرطان لثه، روده بزرگ و بیماری هپاتیت در مصرف کننده میشود.
به گفته این متخصص روانپزشکی با توجه به اثرات نامطلوب مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی ،لازم است در اطلاعرسانی مواد مخدر به ویژه نوع صنعتی آن، نباید صرفا کارشناسان و دست اندرکاران را مورد توجه قرار داد و از قشر نوجوان و جوان جامعه غافل شد.
وی افزود: نباید از اینکه در مورد قرص اکس ، شیشه و غیره در اماکن عمومی ، مدارس ، دانشگاهها و غیره صحبت شود، واهمه داشت، زیرا اگر ما از عنوان شدن این موضوع بترسیم و آنها را بیان نکنیم ، قاچاقچی و مواد فروش محل بدون ترس و نگرانی اطلاعات غلطش را در اختیار نوجوانان قرار می دهد.
کهربایی با اشاره به اینکه برای پیشگیری و مقابله با مصرف مواد مخدر باید خانواده ها و والدین را درگیر این موضوع کرد، افزود: هر فردی که در فرایند اعتیاد قرار بگیرد ، ممکن است آلوده به یکی از مواد مخدر شود.
وی تاکید کرد: تبلیغات و آگاه سازی ، نقش بسیار مهمی در کاهش تقاضا دارند. باید اعتیاد را به همه شناساند، در این صورت ، بسیاری از افراد به علت عارضه های ناشی از این سم مهلک ، ممکن است مصرف این مخدرهای جدید را کنار بگذارند.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۶٫۰۷٫۱۹