نماینده جمهوری اسلامی ایران در نشست منطقه ای مبارزه با مواد مخدر گفت که مقصد نهایی قاچاق مواد مخدر غرب و کشورهای آمریکای شمالی است ولی در نهایت این کشورهای پیرامونی افغانستان به عنوان محل تولید و کشورهای مسیر قاچاق مواد مخدر هستند که قربانی و متضرر می شوند.
به گزارش ایرنا، «اسدالله هادی نژاد» روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا در کابل گفت : کشورهای پیرامونی به هر اندازه که توانایی داشته باشند باید برای جلوگیری از کشت و قاچاق مواد مخدر با دولت افغانستان همکاری کنند.
وی از حضور نظامیان خارجی در افغانستان انتقاد کرد و گفت: واقعیت این است که نظامیان خارجی نقش کلیدی در روند رو به رشد تولید مواد مخدر دارند و در مقطعی که آنها در این کشور حضور نداشتند تولید مواد مخدر ۲۰۰ هزار تن بود اما با حضور آنان به ۷۰۰ هزار تن رسیده است.
وی گفت که اگر قبول کنیم که نظامیان خارجی در افزایش کشت و تولید مواد مخدر کمک نمی کنند بدون تردید نمی توان این نکته را رد کرد که نیروهای خارجی در بازدارندگی کشت و تولید نیز کمکی نکرده اند.
به باور وی نظامیان خارجی که در افغانستان برای مبارزه با تروریسم و مواد مخدر حضور دارند، باید برای بازدارندگی با دولت افغانستان همکاری کنند که این کار را به خوبی انجام نمی دهند.
وی تاکید کرد که اگر دولت افغانستان بتواند تروریسم را در کشور خود نابود کنند تولید مواد مخدر هم از بین می رود .
او به این نکته هم اشاره کرد که خارجی ها برای مبارزه با تروریسم وارد افغانستان شده اند اما تروریسم نیز هر روز قوی تر می شود.
به باور وی کشورهای خارجی و نظامیان آنها اراده صادقانه برای از بین بردن روند کشت و تولید مواد مخدر ندارند.
هادی نژاد افزود: ایران و کشورهای پیرامون افغانستان برای مبارزه فراگیر باید به دولت افغانستان کمک کنند زیرا کشور افغانستان درگیر مسائل ناامنی است و به همین دلیل کشت و تولید مواد مخدر گسترش یافته است و این افزایش تولید وارد بازار می شود و بازار آن هم اروپا و آمریکائی شمالی است.
وی گفت که مسیر عبور مواد مخدر کشورهای پیرامونی است و جمهوری اسلامی ایران نیز در مسیر خسارات بزرگی را متحمل می شود که برای جلوگیری از آن از هیچ نوع کمک که بتواند برای کاهش و توقف کشت و جلوگیری از قاچاق آن مفید واقع شود، دریغ نخواهند کرد.
هادی نژاد، نشست منطقه ای دو روزه مواد مخدر در کابل را با حضور ۱۲ کشور منطقه ای، رضایت بخش دانست و گفت کارگروه های مختلف در بخش های زیاد از جمله برای کاهش تقاضا و عرضه و اقدامات برای سالم سازی افراد، کشت جایگزین ، تامین معیشت و توسعه پایدار بحث و گفت وگو کردند.
وی گفت که نتیجه این کار گروه ها در نتایج آینده کاری مبارزه با مواد مخدر اثر گذار خواهد بود.
وی افزود: بخشی از موادمخدر در مسیر عبور از ایران توسط قاچاقچی ها برای آلوده کردن مسیر به مصرف داخلی می رسد که جوانان ما را دچار مشکل می کند و سالانه حدود چهار هزار نفر بر اثر سوء مصرف مواد مخدر کشته می شوند که ناشی از عبور مواد مخدر از کشور ایران است.
هادی نژاد گفت که همچنین ایران سالانه تعداد زیادی شهید و زخمی در مسیر مبارزه با قاچاقچیان می دهد و مقدار زیادی نیز هزینه مالی برای انسداد مرزها و تامین تجهیزات در امر مبارزه با مواد مخدر متحمل می شود.
وی از مبارزه دولت افغانستان در برابر مواد مخدر ابراز رضایت کرد و گفت : تلاش های خوبی انجام شده و تاکنون کارهای بزرگی کرده اند اما گسترش ناامنی و تروریسم مانع اصلی نابودی موادمخدر است.
نشست دو روزه مبارزه با مواد مخدر و هماهنگی برای تدوین راهبرد جامع مشترک با حضور نمایندگان ۱۲ کشور همسایه و منطقه از صبح روز دوشنبه در کابل آغاز شد که تا پایان وقت امروز نیز ادامه خواهد داشت.