معاون كاهش تقاضا و توسعه مشاركتهاي مردمي ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: دستگاههاي فرهنگي و پيشگيري در صورتي از اعتبار كمكي ستاد برخوردار ميشوند كه براساس الزامات قانوني مندرج در سند جامع پشگيري اوليه از اعتياد عمل كرده و گزارشي از عملكرد خود در اين راستا ارائه كنند.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با موادمخدر؛ بابك دينپرست در چهل و دومين جلسه كميته فرهنگي و پيشگيري ستاد گفت: اكثر تصميماتي كه طي سالهاي اخير در اين كميته گرفته شده، مناسب واثر گذار هستند اما بايد مشخص شود كه چرا اجراي برخي از اين مصوبات در دستگاهها با مشكلات جدي روبرو است.
وي با اشاره به سند جامع پيشگيري اوليه از اعتياد افزود: اين سند، نقشه راه فعاليتهاي فرهنگي و پيشگيري كشور در كانونهاي هدف همچون خانواده، محيطهاي آموزشي، محله و محيطهاي كار و رسانهها است كه با شروع برنامه پنجم توسعه از سال ۹۰ در حال اجرا است و طبق آن حداقل ۴۰ درصد جمعيت كشور تا پايان برنامه پنجم ميبايست تحت پوشش برنامههاي استاندارد پيشگيرانه قرار گيرند.
معاون كاهش تقاضاي ستاد در ادامه با انتقاد از بودجه تخصيص يافته در اين سند گفت: بودجه مورد نیاز برای اجرای دقیق فعالیتهای این سند در اولین سال شروع آن، يعني ۱۳۹۰، به میزان ۱۳۳ میلیارد تومان بود اما اعتبار تخصیصی در آن سال كمتر از ده میلیارد تومان بود در حاليكه بر اساس سند مذکور، طی هرسال اين بودجه ميبايست افزايش يابد.
دينپرست اظهار داشت: همچنين با توجه به مفاد سند جامع پيشگيري اوليه از اعتياد، ۱۵ دستگاه فرهنگي و پيشگيري كشور موظفند بودجه مصوب مربوط به برنامهها و فعاليتهاي مندرج در سند را علاوه بر اعتبار تخصيصيافته، به ميزان ۸۰ درصد تأمين و نسبت به اجراي آن اقدام كند، ۲۰ درصد مابقي را ستاد مبارزه با موادمخدر اختصاص خواهد دارد كه بودجه مصوب امسال ستاد در اين حوزه حدوداً معادل ۲۰ میلیارد تومان مي باشد كه به ميزان اعتبار تخصيصي از سوي دولت به دستگاهها اختصاص خواهد يافت، همچنين استانداران نيز مكلفند ده درصد از اعتبار فرهنگي استان را به اجراي فعاليت هاي مصوب سند جامع پيشگيري اوليه از اعتياد اختصاص دهند كه اين مهم با ابلاغ جدي وزير محترم كشور ودبيركل ستاد در حال اجرائي شدن است.
وي تصريح كرد: در جامعهاي كه بيش از ۹۰ درصد مردم، اعتياد را اولين دغدغه خود مطرح ميكنند، دستگاههاي مسئول هم بايد برنامه اول خود را به مبارزه با مواد مخدر اختصاص دهند و بيشترين امكانات و ظرفيت خود را به اين امر معطوف كنند.
اين مقام مسوول در ستاد در ادامه تاكيد كرد: با توجه به مصوبه جلسه ۳۰۸ شوراي عالي امنيت ملي و مصوبات ستاد، آن دسته از دستگاههايي كه تاكنون در خصوص ايجاد ساختار مناسب براي اقدامات پيشگيري از اعتياد مبادرت نكردهاند، نسبت به تحقق آن اقدام كنند و اگر مشكلي در ايجاد اين ساختار وجود دارد، با ذكر دليل به ستاد اعلام نمايند.
دينپرست اظهار داشت: وزارتخانههاي علوم و بهداشت موظف به ايجاد دو واحد درسي اختياري مرتبط با پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي يا واحد هاي درسي تخصصي مرتبط با پيشگيري ، اعتياد و درمان را در دروس مقاطع كارشناسي و كارشناسي ارشد و همچنين طراحي رشته هاي دانشگاهي در حوزه هاي تخصصي اعتياد در مقاطع تحصيلات تكميلي اقدام كنند كه در اين راستا ، اين دو وزارتخانه ميبايست گزارشي از وضعيت اين دو مصوبه را ارائه نمايند.
وي با اشاره به تفاهمنامههاي ستاد با ۱۲ دستگاه فرهنگي و پيشگيري ادامه داد: طبق اين تفاهمنامهها دستگاهها ميبايست هر سه ماه يكبار گزارش عملكرد خود را به ستاد ارائه و همچنين آنان بايد گزارشي را در خصوص ميزان محقق شدن برنامههاي سند از محل اعتبارات ذاتي دستگاه مربوطه به ستاد ارائه كنند در غير اينصورت ستاد اعتبار كمكي مراحل بعدي را پرداخت نخواهد كرد. همچنين بايد ميزان اثربخشي برنامههاي پيشگيري از اعتياد نيز توسط دستگاهها ارزيابي و مشخص شوند.
وي تصريح كرد: پرداخت اعتبار كمكي ستاد به دستگاههاي فرهنگي و پيشگيري متناسب با ارائه گزارش عملكرد آنان و تخصيص اعتبار ۸۰ درصدي است در غير اينصورت اعتباري به اين دستگاهها اختصاص نخواهد يافت.
دينپرست در پايان با اشاره به بند ۵ سياستهاي كلي مبارزه با مواد مخدر ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) و همچنين ماده ۱۵ قانون مبارزه با مواد مخدر ، مبني بر جرمانگاري مصرف موادمخدر و روانگردان و پيشسازهاي آنها جز در موارد علمي، پزشكي، صنعتي و برنامههاي مصوب درمان و كاهش آسيب خاطر نشان ساخت: ستاد و دستگاههاي عضو آن موظف هستند كه معتاداني را كه تجاهر به اعتياد نميكنند را به سمت درمان هدايت كنند.
پيشگيري در مبارزه با مواد مخدر يك اصل مهم است
همچنين مهندس حسن تقدسنژاد معاون اداري مالي سازمان صدا و سيما در جلسه اين كميته، اعتياد را بزرگترين آسيب اجتماعي كشور برشمرد و گفت: فرزندان جامعه ما در مسير آسيب اعتياد هستند و بهترين كار در مبارزه با اين آسيب، اجراي برنامههاي فرهنگي و پيشگيري است در واقع پيشگيري در مبارزه با مواد مخدر يك اصل مهم محسوب ميشود.
وي با تاكيد بر اينكه اعتياد از هر آسيب اجتماعي ديگري فراتر است و جامعه را نابود ميكند، گفت: مبارزه با مواد مخدر كار ارزشمندي است و هر يك از اعضاي كميته، اگر پيشنهاد يا طرحي در رابطه با تيزر، زير نويس فيلم و… دارد، به صدا و سيما منتقل كند.
وي گفت: خانواده و مربيان آموزش و پرورش نقش مهمي در تربيت دانشآموزان و جلوگيري از گرايش آنان به اعتياد دارند، لذا بايد اقدامات فرهنگي و پيشگيرانه و اطلاعرساني در اين دو محيط با توجه بيشتري انجام شوند.
منبع خبر: روابط عمومي ستاد مبارزه با موادمخدر۹۲/۸/۱۵