کارشناس حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: آموزش مهارتهای زندگی جهت پیشگیری از اعتیاد، باعث ارایه اطلاعات، فرصت رشد ارزشها و مهارتها و ایجاد تعادل در کودکان، نوجوانان و جوانان میشود و آنها را برای مقابله با مشكلات و مقاومت در مقابل فشار مصرف مواد مخدر توانمند میسازد.
مهرناز عاملی در گفتوگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: مهارتهای زندگی باعث ایجاد و تقویت عزت نفس، تدوین اهداف واقعگرایانه، مقابله با اضطراب، مقابله با فشار دوستان و همسالان، ارتباط موثر، تصمیمگیری، راهبری تعارض و مقابله جراتمند با موقعیتهای اجتماعی میشود.
وی اظهار کرد: وقتی افراد از مواد مخدر صنعتي و شيميايي به عنوان كمكی برای غلبه بر موقعیتهای اجتماعی استفاده میكنند، تواناییشان برای رشد مهارتهای اجتماعی مورد نیاز و اطمینان به خود در مقابله با دیگران مختل میشود و این وظیفه سیستم نظام آموزش و پرورش و مراکز فرهنگی و اجتماعی است که کودکان، نوجوانان و جوانان را نسبت به بحث اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر آگاه کند.
عاملی با بیان اینکه ضرورت دارد نگرش جوانان را نسبت به مصرف مواد صنعتي و داروهاي روان گردان تغییر داد، تصریح کرد: متاسفانه براساس افكار غلط و اشتباه در حال حاضر امروزه مصرف مواد مخدر در میان برخی نوجوانان و جوانان به یک ژست روشنفکری تبدیل شده است، در حالیكه نابودكننده جسم و روان ميباشد، این تغيير نگرش ميتواند به کاهش تقاضا براي خريد و مصرف مواد مخدر منجر شود.
این کارشناس حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، سرمایهگذاری در حوزه اجتماعی و فرهنگی را با باعث کاهش آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد به مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی دانست و گفت: باید بصورت میدانی بررسیهایی انجام شود تا در محله هایی که اعتیاد شیوع فراوانی دارد، با کمک مددکاران و کارشناسان، اعتباراتی برای سر و سامان دادن آنها و تحت کنترل درآوردن وضعیت موجودشان، صرف شود.
عاملی با تاکید بر اینکه شعار اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر نیاز به احساس مسوولیت و وظیفه همه آحاد جامعه دارد، تصریح کرد: برای اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر باید نگاه مسوولان در رابطه با سرمایهگذاری در حوزه فرهنگی و اجتماعی تغییرکند، باید بپذیریم که صرف هزینه در این حوزهها، آسیبهای اجتماعی بویژه اعتیاد به مصرف مخدرها را نیز کاهش مییابد.
این کارشناس پیشگیری از آسیبهای اجتماعی همچنین از مهمترین دلایل مصرف مواد مخدر بویژه در میان نوجوانان و جوانان را نبود اوقات فراغت مناسب و سرگرم کننده بیان کرد و گفت: باید به فرزندانمان نه گفتن را بیاموزیم، روزی که فرزند ما در معرض تعارف مصرف مواد مخدر قرار میگیرد باید بتواند در برابر فشار و اصرار دوستانش مقاومت کند و آنها نیاز به آموزش مهارت های زندگی دارند.
عاملی افزود: برخی از افراد بویژه کودکان و نوجوانان برای نه گفتن خجالت میکشند و همین مساله آنها را در معرض خطر اعتیاد و سایر آسیبها قرار میدهد، والدینی که میخواهند فرزندان سالمی داشته باشند باید از متوليان فرهنگي و اجتماعي بخواهند كه مهارتهای زندگی را به آنها آموزش داده و اين مهارتها را با فرزندان خود تمرین کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تحقق رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر و به کنترل درآوردن وضعیت موجود اعتیاد، در کنار اقداماتی نظامی و انتظامی، به پیشگیری اولیه آن هم آموزش مهارتهای زندگی دارد و به واسطه این آموزش میتواند شیوع مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی بویژه روانگردانها را در جامعه مهار کرد.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۶٫۰۴٫۲۴