به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر، همایش صیانت و گفتمان سازی اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر برگزار و از خانوادههاي معظم شهدا، جانبازان و فعالان عرصه مبارزه با مواد مخدر تجليل شد.
به گزارش روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوي، ابراهيم قربان زاده دبير شورا در اين همايش با تاکید بر بحران مواد مخدر در سطح جهانی گفت: امروزه درکنار سه بحران جهانی فقر و رشد جمعیت نابودی محیط زیست تهدیدات هستهای، موضوع ِموادمخدر بعنوان بحران چهارم و بزرگترین شوک هزاره سوم سبب گردیده تا بالغ بر ۱۷۰ کشور در جهان با این معضل دست و پنجه نرم کنند و بيش از ۲۲۰ میلیون نفر از جمعیت جهان بعنوان معتاد، (مصرف کننده مواد مخدر) باشند.
وی در ادامه گفت: بدلیل درآمدزایی بالا پس از نفت , توریسم و اسلحه, با حمایت ابرقدرتهای دنیا رشد کشت مواد مخدر در افغانستان بشدت رو به رشد بوده و تا مرز ۷ هزار تن رسیده است.سوء مصرف مواد چهارمین عامل مرگ و میر پس از تصادف , سکته و سوختگی است که خود تهدید اجتماعی , اقتصادی , فرهنگی و بعنوان سومین عامل تهدید جامعه محسوب می شود که این جنگ بدون مرز عامل اصلی بزه و رفتارهای منافی عفت و… می باشد.
دبير شورا افزود: ميزان تولید مواد مخدر در کشور افغانستان بیانگراین واقعیت تلخ است که در سالهای اخیر سالیانه حدود ۴ تا ۷ هزار تن مواد مخدر از این کشور برداشت گردیده و این روند در حال افزایش است بر این اساس نمیتوان انتظار داشت از سوی ابرقدرت های جهان که خود را حامیان حقوق بشر میدانند برای مهار و کنترل این پدیده گامهای اساسی را بردارند.
قربانزاده بيان داشت: تقدیم ۳۷۰۰ شهید والا مقام و بيش از ۱۲۰۰۰جانباز سرافراز کشور در مبارزه با قاچاقچان و توزیعکنندگان مواد مخدر ، گواه عزم راسخ نظام در نبرد بي امان با پديده شوم مواد مخدر است.
وي گفت: سالروز جهاني مبارزه با مواد مخدرمجمع عمومی سازمان ملل متحد با هدف ایجاد موجی هم صدا در سراسر جهان در جهت ارتقاء آگاهی ها و اطلاع رسانی عمومی فرصت مناسبي است برای صيانت و گفتمان سازي اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدر با تبيين دستاوردها باپيام قدرشناسي از نقش بي بديل سازمان هاي مردم نهاد در اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدر،گسترش فرهنگ اشتغال و توليد ملي،حساس سازي هرچه بيشتر گروههاي مختلف جامعه، خاصه افراد تاثير گذار در راستاي ايجاد حمايت و صيانت از بهبوديافتگان و خانواده هاي آسيب ديده از اعتياد باشد.
دبير شورا با اشاره به اهم اقدامات در ۱۵ ماهه استان خراسان رضوي گفت:كشف ۳۶ تن انواع مواد مخدر و ۵ تن پيش ساز ، دستگيري بيش از ۱۳۰۰۰ نفر قاچاقچي و توزيع كننده، دستگيري بيش از ۸۰۰۰ نفر معتاد متجاهر، انهدام ۵۳ باند قاچاق مواد مخدر و ۹ باب لابراتور خانگي توليد شيشه بخشي از اقدامات حوزه مقابله است.
قربان زاده با اشاره به ضرورت اقدامات پيشگيرانه در جامعه خاطر نشان كرد: برگزاري ۱۳۳۷۴ كارگاه آموزشي پيشگيري از اعتياد، برگزاري ۱۵۴ همايش و جشنواره پيشگيري از اعتياد، تحت پوشش قرار دادن حدود ۲۰۰ هزار نفر در برنامه هاي مختلف آموزشي و پيشگيرانه، توليد برنامه راديو و تلويزيوني در راستاي گسترش برنامه هاي فرهنگي و پيشگيري از اعتياد، برگزاري۱۵۶ نمايشگاه پيشگيري از اعتياد، پخش ۱۲۰۰ زیرنویس پیامهای آموزشی پیشگیری ولیه از اعتیاد از سیمای مرکز استان، ارائه ۲ واحد درسي مهارت زندگي براي ۳۰۰۰ نفر از دانشجویان جديدالورود دانشگاه فردوسي، برگزاري ۹ دوره آموزشی طرح کاج ویژه مدیران منابع انسانی کارگاه های صنعتی، برپایی کلاس های آموزشی شناخت انواع مواد برای خانواده ها از عمده فعاليت هاي پيشگيرانه استان است.
وي ابراز اميدواري كرد: امیداست باتوکل به خداوند سبحان وعنایت حضرت ثامن الحجج(ع) در چهار چوب فرامين مقام معظم رهبري و تدوين برنامه هاي جامع و عملياتي براي پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي در استفاده از توان بالقوه موسسات مردم نهاد بعنوان حلقه واسط بين ملت و دولت ، متخصصين و فعالين اجتماعي در حوزههاي مختلف صيانت اجتماعي و كاهش تقاضاي مواد مخدر و روانگردانها به منظور بسترسازي، گفتمان سازي و فرهنگسازي همگاني در جهت بسيج آحاد مردم در تقويت روند برنامه هاي اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدرو خدمت به زائرین ومجاورین ان حضرت گامهایی را محکم تر از گذشته برداریم.
بسیاری از پروندههای اقتصادی، جنایی وکلاهبرداری ریشه در موادمخدر دارد
حجتالاسلام علی مظفری مدیر کل دادگستری خراسان رضوی نيز در همایش گفت: قانون جدید مبارزه با مواد مخدر که در دستور کار کمیسیون حقوقی مجلس قرار گرفته که قصد حذف اعدام قاچاقچیان را دارد، به هیچ عنوان به صلاح کشور نیست.
وی با بیان اینکه حدود یک سال از زمزمههای اصلاح قانون مبارزه با موادمخدر میگذرد، افزود: بنده بیش از ۳۰سال در این عرصه حضور داشتهام و با آثار شوم این پدیده آشنایی کامل دارم، هیچ خانوادهای در کشور از این بلای بزرگ در امان نیست.
مظفری ادامه داد: البته قانون فعلی نقایصی هم دارد که باید اصلاح شود اما نباید با این روش به آن پرداخت.
مدیر کل دادگستری خراسان رضوی گفت: امروز در اجرای قانون جدید که در مجلس دنبال میشود قصد دارند مجازات اعدام و حبس، به حبس درجه یک با ۳۰ سال و درجه دو تبدیل شود که با این قانون، افراد قاچاقچی میتوانند از قانون عفو و تخفیف استفاده کرده و آزاد شوند.
وی تصریح کرد: از نمایندگان مجلس به ویژه نمایندگان استان خواستهایم که با بصیرت و درایت کامل و اطلاعات همه جانبه این قانون را بررسی کنند.
مظفری با بیان اینکه این قانون در واقع اعطای تسهیلات به قاچاقچیان است، خاطرنشان کرد: با برداشتن حکم اعدام، حبس ابد یا تقلیل آن، به ندرت دستگاه قضایی بتواند برای قاچاقچیان خشن و باندهای سازمان یافته حکم اعدام که بسیار پیشگیرانه است، صادر کند.
وی افزود: ما نیز به دنبال احیای حقوق شهروندی هستیم چرا که موادمخدر قربانیان زیادی در جوامع بشری به جا گذاشته و در تمام جهان مبارزه با این پدیده در دستور کار قرار دارد؛ جمهوری اسلامی ایران نیز امروز در خط مبارزه با موادمخدر قرار دارد اما استکبار جهانی با دست آویز «نقض حقوق بشر» به دنبال ضربه زدن به ایران هستند.
مدیرکل دادگستری خراسان رضوی با اشاره به عواقب نبود برخورد قاطع با قاچاقچیان مواد مخدر، اظهار کرد: اگر امروز قاچاقچیان را جریمه و تنبیه نکنیم حقوق شهروندی نقض میشود، نمیشود به بهانه حقوق بشر، حقوق یک ملت را نادیده گرفت.
وی با بیان این که امروز پروندههای موادمخدر در دستگاه قضا به صورت ویژه و در شعب منتخب بررسی میشود، عنوان کرد: دیگر مثل گذشته به صورت ظاهری به پروندههای موادمخدر نگاه نمیشود، ریشهیابیهای انجام شده نشان میدهد بسیاری از پروندههای اقتصادی، جنایی و کلاهبرداری ریشه در موادمخدر دارد.
انجام ۸۸۸۰ عملیات مسلحانه برای برخورد باقاچاقچیان در کشور
محمدمسعود زاهدیان رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا گفت: جرایم سازمان یافته یک معضل جدی است و کثیفترین جرایم، جرایم مرتبط با مواد مخدر است که علاوه بر آسیب به جامعه، درحوزه اخلاقی و اقتصادی تأثیرگذار است.
وی افزود: مشاهده میشود که مافیای بینالمللی به استکبار جهانی متصل شدهاند و سرویسهای اطلاعاتی امروز در کشت موادمخدر مشارکت میکنند.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر ناجا با اشاره به حضور آمریکا در افغانستان بیان کرد: در ابتدای این حضور، ۱۸۵ تن موادمخدر در کشور افغانستان کشت میشد که سال گذشته این عدد به ۴ هزار و ۴۰۰ تن و امسال نیز پیش بینی میشود به ۷ هزار تن برسد.
زاهديان افزود: مجاورت کشور با دو کشور افغانستان و پاکستان، مشکلات امنیتی این دو کشور و عدم اشرافیت و ناتوانی در کنترل قاچاقچیان و زارعان موادمخدر، ما را مجاب میکند تا مرزهای خود را پوشش دهیم.
وی گفت: در بررسی آسیبهای اجتماعی، اولویت اصلی در برخورد با این آسیبها، توجه به مبارزه با مواد مخدر است.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر ناجا با اشاره به افتتاح اولین مرکز پیشگیری از اعتیاد در پلیس مبارزه با مواد مخدر در خراسان رضوی گفت: سال گذشته ۱۳۰ هزار معتاد متجاهر در کشور جمعآوری شدهاندکه نسبت به قبل ۳۵ درصد رشد داشته است.
زاهديان ادامه داد: سال پیش، ۲ هزار و ۱۹۵ هزار باند قاچاق مواد مخدر منهدم و ۹۹ هزار و ۵۹۰ خرده فروش در سطح کشور جمع آوری شدهاند؛ از ابتدای امسال نیز ۴۸ هزار و ۷۱۷ معتاد جمعآوری و ۲۶ هزار و ۶۰۰ خرده فروش دستگیر شدند.
وي بااشاره به اصلاح قانون مبارزه با موادمخدر، خاطرنشان کرد: باید نواقص مرتفع شود اما حذف مجازات اعدام را به صلاح کشور نمیدانم.
کشف ۷۷۰۰ کیلو مواد مخدر در طی سه ماهه اخیر خراسان رضوی
همچنين بهمن امیریمقدم فرمانده انتظامی خراسان رضوی گفت: امروز تجارت مواد مخدر چهارمین تجارت کثیف دنیاست که پس از تجارت اسلحه دومین تجارت کثیف محسوب میشود.
وی با اشاره به توطئه استکباری برای آلودهکردن جوانان به موادمخدر به ویژه در ایران بیان کرد: در خراسان رضوی 7 هزار و ۷۰۰کیلو مواد مخدر از ابتدای امسال کشف شده و ۱۰ هزارکیلو نیز از سوی مرزبانان استان به دست آمده است.
فرمانده انتظامی خراسان رضوی افزود: در همین راستا از ابتدای امسال ۲۰ باند توزیع موادمخدر در استان متلاشی شده و سال گذشته بیش از ۸۰۰ پاتوق فروشندگان موادمخدر پلمب شده است.
اميريمقدم با اشاره به اینکه عدهای معتقدند که منازل مردم در مشهد پلمب شده بیان کرد: ما هیج منزلی را پلمب نکردهایم بلکه تنها منازلی که در آنها مواد مخدر خرید و فروش میشد را پلمب کردهایم.
وی با قدردانی از دادسرای مشهد در هماهنگی با پلیس برای مبارزه با موادمخدر در استان تصریح کرد: همچنین ۲۰۰ سرباز که به مواد مخدر آلوده و به سربازی آمده بودند را تحت پوشش قرار دادیم که پس از پایان خدمت این افراد سالم به آغوش خانوادهشان بازگشتند.
فرمانده انتظامی خراسان رضوی با اشاره امحاء ۱۵ تن و ۸۰۰ کیلوگرم مواد مخدر غیر دارویی همزمان با روز جهانی مبارزه با موادمخدر در مشهد گفت: این مواد به هیچ عنوان قابلیت استحصال یا مصرف دارویی نداشت که به آتش کشیده شد.
دولت تدبیر و امید رفع آسیب های اجتماعی را از رسالت های اصلی خود می داند
علی رضا رشیدیان استاندار خراسان رضوی در این همایش گفت: دولت تدبیر و امید به موضوع پیگیری و حل آسیب های اجتماعی که مورد نظر رهبر معظم انقلاب نیز می باشد توجه زیادی دارد و برطرف کردن آن ها را جزو رسالت های اصلی خود می داند.
وی افزود: در جامعه در حال گذر و تحول ما؛ دولت، نیروی انتظامی، دستگاه قضایی و نهادهای غیردولتی نمی توانند به تنهایی کاری از پیش ببرند.
استاندار ادامه داد: همه با آثار سوء مواد مخدر در همه زمینه های اجتماع و خانواده آشنا هستند و مقابله با آن تلاش جدی همه دستگاههای دولتی و غیردولتی را طلب می کند.
رشیدیان گفت: همکاری نهادهای مختلف دولتی زمانی نتیجه می دهد که عنصر همکاری های مردم و نهادهای مردم نهاد نیز وجود داشته باشد و در کنار این ها آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در خصوص مواد مخدر نیز جایگاه ویژه ای دارد.
وی افزود: رسانه ها، صاحبان تریبون و منابر رسالت اصلی اطلاع رسانی در خصوص مواد مخدر صنعتی و مقابله با آن را برعهده دارند و اگر به دنبال جامعه سالم و پاک هستیم مستلزم آن است که فراتر از اقدامات سلبی که دستگاههای قضایی و امنیتی انجام می دهند در حوزه ایجابی و به خصوص در خانواده کار انجام شود.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: باید از روش های متکی بر مجازات به سمت رویکردهای ایجابی مبتنی بر پیشگیری حرکت کنیم.
رشیدیان تاکید کرد: در شرایطی که با رویکرد مصرف مواد مخدر صنعتی با انگیزه های جعلی کاهش وزن و تمرکز ذهن در بین جوانان مواجه هستیم؛ توجه جدی خانواده ها بر کنترل فرزندان بیشتر احساس می شود.
وی گفت: افراد گرفتار با مواد مخدر بعد از جمع آوری و درمان، نیاز به جامعه پذیری دارند که این امر نیازمند انجام کارهای بیشتری در زمینه توانمندسازی است.
گفتني است در حاشيه همايش، نمايشگاه پيشگيري از اعتياد و توانمندسازي سازمان هاي مردم نهاد برگزار گرديده بود كه مورد استقبال مدعوين و استاندار قرار گرفت. در پايان همايش نيز ضمن تجلیل از خانواده معظم شهدا، جانبازان و فعالان عرصه مبارزه با مواد مخدر، معرفي سفيران اجتماعي، رونمايي از كتاب هميشه آرام شروع مي شود، ۱۷ تن موادمخدر استان های خراسان رضوی، خراسان شمالی، گلستان و مازندران امحاء شد.
منبع: روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوي۹۶٫۰۴٫۱۹